bibliotheekmedewerker


bibliotheekmedewerker 1.0

werknemer in een bibliotheek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een bibliotheekmedewerker…

is een werknemer; is een persoon

  • [Plaats] werkt in een bibliotheek
  • [Activiteit of handeling] verricht, naargelang van zijn functie, werkzaamheden als het catalogiseren van boeken en tijdschriften, het uitlenen en terugnemen ervan, magazijntaken, administratieve taken, wetenschappelijke werkzaamheden zoals handschriftenconservatie, informatieontsluiting enz.
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt voor een bibliotheek

    Algemene voorbeelden


    In dit hoofdstuk beschrijven we achtereenvolgens de algemene beroepskennis en de sleutelvaardigheden waarover de bibliotheekmedewerker moet beschikken. Naast deze competenties is een brede belangstelling voor ontwikkelingen op economisch, politiek, sociaal, cultureel en wetenschappelijk gebied onontbeerlijk om de bibliotheekopdrachten degelijk te vervullen. 3.1 Algemene beroepskennis. Informatievoorziening. Kennis van de rol van de bibliotheken in de informatiemaatschappij. Kennis van de basisbegrippen (informatie, informatiedragers, informatieproducenten …). Kennis van de voornaamste evoluties en actuele problematieken. Kennis van auteursrecht en licentieovereenkomsten. Kennis van informatiegrondrechten. Bibliotheekwezen. Kennis van de organisatie/structuur van het bibliotheekwezen. Kennis van de verschillende bibliotheektypes [...]. Kennis van de bibliotheekorganisaties.

    http://www.vowb.be/documenten/BPbibliotheekmedewerker_def.pdf,

    Op het vlak van technische en elektronische infrastructuur moet de bibliotheekmedewerker de computers in de bibliotheekruimte opstellen en de nodige software installeren, en de gebruikers helpen bij het bedienen van de aanwezige technische apparatuur.

    http://www.vowb.be/documenten/BPbibliotheekmedewerker_def.pdf,

    In de produktgroep mediabeheer en expeditie vindt de operationele verwerking van de aankoop en exploitatie van de provinciale achtergrond- en huurcollecties plaats en wordt het transport van collecties, interbibliothecair leenverkeer, landelijk pakketten en nieuwe media uitgevoerd. Jaarlijks wordt een programma deskundigheidsbevordering aangeboden aan bibliotheekmedewerkers.

    http://www.symbiose.nl/bibliotheek/bibl_frame.html