kelner


kelner 1.0

mannelijke bediende die voor zijn beroep of als bijbaan drankjes, gerechten e.d. serveert in horecagelegenheden, zoals een café of restaurant; ober

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kelner…

is een bediende; is een persoon

      Hoofdsemagram: ober


      Algemene voorbeelden


      Zelfs restaurants die niets vegetarisch op het menu staan hebben, kunnen gewoonlijk vleesloze pastasauzen serveren als u hen erom vraagt. Als u in een zaak met bediening bent, bespreek dan eerst met de kelner dat u vegetariër bent en dat hij bijvoorbeeld geen kip op uw schotel legt, maar in de plaats daarvan een extra portie aardappelen of groenten serveert.

      http://users.pandora.be/myprojects/gezondevoeding/menu/tips.html

      We zitten tegenover elkaar in het Griekse restaurant bij hem om de hoek. Geel licht valt uit een nep-olielamp op het groengeruite tafelkleed. Toch heeft de kelner een kaars aangestoken.

      Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

      Hij vroeg om een tweede kop koffie en telde zijn centen uit. Toen de kelner met een vochtige doek de tafel poetste, tilde hij vriendelijk zijn ellebogen op. Hij peuterde een sigaret uit een pakje. Nog voor hij zijn aansteker had gevonden hield de ober de vlam van een lucifer voor zijn gezicht.

      Alle vogels van de wereld, Daphne Buter,

      Af en toe wrong zich een toerist die op het terras te lang op zijn bestelling moest wachten, door de gelederen van de barbezoekers om op hoge toon een bestelling op te geven aan een van de kelners achter de bar.

      Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

      Als we in godsnaam dan maar een flikkertent opzoeken wordt het niet beter, al die keurige smalbebilde goedgekapte jongens die afkeurend kijken naar Jean die op haar laarzen de hele tent doorstampt, en naar mijn borsten die schommelen in mijn hemdje als ik dans. De kelners zijn onbeleefd en tot overmaat van ramp gooien we een vaasje met bloemen om. We gaan hier weg.

      De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

      Eerst leeft ze op crackers en soep uit blik, daarna gaat ze in goede restaurants eten. Dat valt haar mee, de kelners zijn vriendelijk en voelen de situatie goed aan. Maar steeds buiten de deur eten gaat haar budget te boven en kost veel tijd. Ook maken andere gasten een inbreuk op haar privacy. Uiteindelijk besluit ze toch voor zichzelf serieus te gaan koken.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • afruimen
      • bedienen
      • brengen
      • komen
      • neerzetten
      • opruimen
      • serveren
      • vragen

      De kelner kwam afruimen en vroeg of we een dessert beliefden.

      Op toernee met Leopold Sondag, Ward Ruyslinck,

      Bij toegewijd serveren komt vooral aan op goed teamwerk, legt Van der Weijden uit, en ook dat konden de studenten dinsdag in praktijk brengen. 'De kelners bedienen een eigen tafel. De kunst is om op elke tafel gelijktijdig met eenzelfde gerecht te bedienen. Want het staat slordig als een tafel al aan het hoofdgerecht kan beginnen, terwijl mensen aan een andere tafel de soep nog niet op hebben.'

      Meppeler Courant,

      'Ik ontbijt ook altijd hier. De man die hier bedient, is aardig.' De kelner bracht haar een grote kop koffie en een croissant.

      Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

      Uiteindelijk kwam de kelner - het was toen twee uur in de nacht - en zei: "We moeten sluiten.' Thijm tegen mij: "Wat wenst deze man?' Ik zei: "Ze moeten sluiten.' - "Geen denken aan!' Uiteindelijk werd het licht uitgedaan.

      Ik herinner mij, A. Roland Holst,

      Toen de kelner een schaal gebakken aardappeltjes had neergezet, nam Joep er een tussen duim en vinger en stak 'm in zijn mond.

      Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

      Harney die bij hen had gezeten zonder iets te bestellen, keek met een strak gezicht toe hoe de kelner de tafel opruimde, maar gaf ook nu geen bestelling op.

      Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

      Wat verder van het raam verwijderd zat een middelbaar echtpaar. De kelner serveerde de vrouw koffie en zette voor de man zo'n hoog opgetaste toren ijs met slagroom neer. 'Wil u d'r soms óók nog 'n parrepluutje in?' vroeg hij.

      Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

      "En voor mijnheer?" vroeg de kelner. Mijn buurman aan de feesttafel keek eens naar de twee flessen die hem werden voorgehouden. "Geef mij maar Levend Water", zei hij. "Spabruis?" vroeg de kelner. "Ja", zei de man.

      De Standaard,

      als object bij een werkwoord


      • de kelner roepen
      • de kelner wenken

      Hij riep de kelner en vroeg een geroosterd lamsboutje met een fles harde roséwijn, om de terugkeer uit het hoge noorden te vieren.

      Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

      Hij wenkte de kelner en vroeg Suna of deze nog iets wilde drinken.

      Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

      'Wat kan ik voor je bestellen?' vroeg hij, terwijl hij de kelner wenkte. 'Een cognacje,' antwoordde ik, en ik dacht: wij sociale drinkers krijgen nooit de kans aan dorst toe te komen.

      Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

      met adjectief ervoor


      • een jonge kelner
      • een oude kelner

      Elke keer als de jonge kelner met de borden op zijn handpalmen en voorarmen gestapeld, voorbij wil, moet hij zich langs stoelen en tafels wringen en elke keer stoot hij zijn onderbuik tegen de uitstekende rand van Bella's stoel.

      Nachten in Granada; Playa de Aro; Ze eten alleen de punten van de asperges, Jean Pierre Dumoulin,

      Bij onze binnenkomst hield zelfs het kauwen op, en het rammelen van eetgerei op borden, terwijl de gezichten in het blauwe licht zich de een na de ander naar ons toewendden. We bleven bedremmeld staan, betrapt op onze vrolijkheid. Toen strompelde de oude kelner naar voren om namens allen te spreken: 'Pésames ... sentimientos ...' en we kregen een handdruk.

      De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: in

      • kelner in een café
      • kelner in een hotel
      • kelner in een restaurant

      Meent een student die 's zaterdags als kelner in een café werkzaam is, dat hij een heuse baan heeft?

      http://www.statbel.fgov.be/downloads/lfs_nl.rtf

      Zijn neef werkte in Milaan als kelner in hotel Rimini en verdiende twintig keer meer dan in Albanië.

      Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

      Serge was volgens Stierke kelner in een heel chic restaurant in Brussel. Soms kreeg hij wel vijfhonderd frank drinkgeld.

      Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

      Na de derde graad Restaurant en Keuken kunnen de jongeren volwaardig aan de slag als kok of kelner in kleinschalige restaurants, klasserestaurants, eetcafés of bij banketaannemers-traiteurs, seminarie- en recreatiecentra.

      http://www.spijker.be/vti_sp/stud_ri/hotel.htm

      Voorzetsel: van

      • de kelner van een bar
      • de kelner van een café
      • de kelner van een restaurant

      Om tien uur werd ik door de kelner van de bar aan de telefoon geroepen.

      Alles wat het geval is, Milo Anstadt,

      "Onze deur staat altijd open, zelfs als het regent", vertelt de kelner van café Peter Sport aan de jachthaven in Horta. Het café nodigt uit om een pint te drinken tussen de talloze memorabilia die wereldzeilers achterlieten tijdens hun tussenstop op de Azoren.

      http://rudidl.wordpress.com/reisverhalen/azoren/

      De uitstraling van een schoon en goed gestreken overhemd maakt uw medewerkers het visitekaartje van uw bedrijf, of het nu gaat om de kelner van uw restaurant, uw chauffeur, veiligheidsbeambte of receptioniste.

      http://www.stoomgoed.com/

      in voorzetselgroep


      • tegen de kelner zeggen

      Hij wachtte tot de bestelling was gebracht, en zei toen tegen de kelner dat hij alles zou betalen.

      Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

      Toen hij met haar naar zijn motor liep, kwam de kelner hen achterna met het wisselgeld: vijftig pesetas. 'Het is goed zo,' zei zij verstrooid tegen de kelner, die haar verbluft bedankte.

      Avonturen op Ibiza, Theo Kars,

      Tegen de kelner zei hij: "U kunt wel afruimen, hoor. We willen allebei een dame blanche na.'

      Welverdiende onrust, Simon Carmiggelt,

      voorafgegaan door als


      • als kelner

      Een werknemer treedt in mei 2000 in dienst bij een restaurant, als kelner. Na vier dagen meldt hij zich ziek vanwege knieklachten.

      http://www.juridisch.nl/index.html,

      Ik zocht werk voor tijdens de vakantie en kreeg via een schoolvriend een baantje als kelner aan de kust.

      De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

      Filip, die naast zijn job als kelner ook optreedt als getalenteerd zanger in de Vistafjord-scheepsshows, is tevens de taal van informatica machtig.

      De Standaard,

      'We gingen naar Zuid-Afrika met de gedachte dat we iets in het management zouden gaan doen. In plaats daarvan kregen we afwasbeurten, hebben we in de keuken gewerkt als kelner.'

      Meppeler Courant,

      De eerste nachten vond ik onderdak in de plaatselijke jeugdherberg. Niet veel later kon ik als kelner aan de slag in het Hotel des Flandres, tegenover het station van ons stadje.

      In liefdes naam, Greta Seghers,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen