kutzwager


kutzwager 1.0

((vooral) in Nederland; vulgair; (vooral) gesproken taal)

elk van de mannen die met eenzelfde vrouw seksuele omgang heeft gehad; man die met dezelfde vrouw naar bed is geweest als een andere man of andere mannen
Zo genoemd omdat deze mannen een relatie hebben die vergeleken wordt met de familiale band van zwagers. Het woord wordt vaak ten onrechte toegeschreven aan Wim T. Schippers, die voor Toneelgroep Centrum in 1984 het toneelstuk Kutzwagers schreef.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kutzwager…

is een man; is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft met dezelfde vrouw seksuele omgang gehad als een andere man of andere mannen

    Algemene voorbeelden


    Dat nu heb je ook met mannen die, vóór je of ná je, met het meisje vreeën waarmee je dat zelf ook deed. De volksmond heeft voor zulk een verwantschap een platte benaming …. Een kutzwager heet zo iemand. Ik wil dit begrip enigszins uitbreiden en noem ook de kutzwager van de kutzwager een kutzwager.

    Vrij Nederland,

    Hij leert me een nieuw woord – kutzwager. 'Wie zijn mijn kutzwagers?' vraagt hij. 'Ik wist niet dat jij zo nieuwsgierig was.' 'Natuurlijk ben ik nieuwsgierig. Wie is dat niet?' We proberen een vrouwelijk equivalent te bedenken. 'Piemelnicht,' denk ik maar zeg het niet. 'Nicht' is niet echt goed. Te nichterig. Te homofiel. Wie met iemand neukt, neukt tegelijkertijd met alle partners die die persoon de laatste zeven jaar gehad heeft.

    Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

    Ze betraden het gebouw om vijf over tien. Een zwart meisje liet ze voorbijgaan aan een menigte onbevoorrechte mensen die zonder illusie zaten te wachten tot het klokje hoog aan de muur hun volgnummer zou tonen – schuchter en ingekeerd, als een treffen van kutzwagers.

    Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

    Wim T. Schippers lanceerde ooit de term 'Kutzwager', iemand waarmee je een of meer s(ex)partners gemeenschappelijk hebt.

    https://groups.google.com/forum/#!topic/nl.taal/X_yBJdxfVQU,

    Bij nader inzien was jij echt een heerlijke kutzwager, sorry, ik beledig mezelf.

    Morgen weer op de Groenplaats; Hoera ik heb een uitgever; Vanuit de kroeg; De sportziel van Satan; Schrijvers in de reclame, Johan Vandenbroucke,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding