plantkundige


plantkundige 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het onderzoek naar en de beschrijving van planten; botanicus; botanist

Semagram


Een plantkundige…

is een wetenschapper; is een persoon

 • [Deskundigheid of vaardigheid] heeft een relevante opleiding genoten
 • [Geslacht] is een man of een vrouw
 • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met het onderzoek naar en de beschrijving van planten

  Algemene voorbeelden


  De tabaksplant is, zoals de gewone aardappel en de tomaat, lid van de grote Solanacea-familie van planten, die zo genoemd wordt omdat ze troost bieden aan hun gebruikers. Plantkundigen gaven de plant de naam Nicotiana, ter ere van Jean Nicot, een diplomaat waarvan gezegd wordt dat hij de plant in 1560 naar Frankrijk heeft gebracht.

  http://www.studiant.be/g2jp/html/tabak.htm

  Nu betreden de botanici het toneel. Coniferen (dat zijn taxus, den en spar) zijn transparanter voor wind dan loofbomen, zeggen zij. Naalden of brede bladen, dat maakt veel uit, ook bijvoorbeeld voor zoiets als het vasthouden van regenwater. Maar welnee, zeggen andere plantkundigen, de wind wordt door coniferen en loofbomen in volstrekt gelijke mate tegengehouden.

  NRC,

  De Arum, aronskelk of reuzenaronskelk (ook aronsbaard, aronsstaf, kalfsvoet of speerwortel genoemd) is gisteren opengebloeid [...]. Dat gebeurde in Kew Gardens, de Londense plantentuin, waar honderden bloemenliefhebbers en plantkundigen op de lang verbeide - al 33 jaar - gebeurtenis stonden te wachten.

  De Standaard,

  Het westen van Voeren blijkt op deze kaart tot het zogenaamde 'Brabants district' te behoren. De grens met het meer oostelijke 'Maasdistrict' moet zich ergens ter hoogte van Schoppem bevinden. De kans dat we er ooit een officiële grensovergang zien, is klein. Het zijn grenzen die plantkundigen getrokken hebben op grond van hun waarnemingen. Vaak met de natte vinger als belangrijkste werkinstrument en vooral gebaseerd op hun eigen intuïtie.

  http://home.planetinternet.be/groenvoer/index.htm#natuur,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectief ervoor


  • een Duits plantkundige
  • een Oostenrijkse plantkundige
  • een Zweedse plantkundige

  In Australië is de eucalyptus heel lang een geliefd huismiddeltje gebleven. Blanke kolonisten leerden de eigenschappen kennen van de Aborigines. Een Duits plantkundige bracht de boom mee en maakte de waardevolle essence bekend in de hele wereld.

  http://users.skynet.be/sky88638/

  De Oostenrijkse plantkundige Carolus Clusius bracht in 1593 de eerste tulpen naar Nederland.

  http://www.keukenhof.nl/index_nl.html

  Vooral de studies van Linnaeus, een Zweedse plantkundige, en de Nederlander Camper zijn invloedrijk geweest.

  http://www.africaserver.nl/wozow/tentoonstelling/index.html

  met eigennaam


  • plantkundige Charles Plumier
  • plantkundige Rosita Arvigo

  Veel fuchsiahobbyisten zullen niet weten hoe hun lievelingsplant fuchsia zijn naam heeft gekregen. Wel, deze plantnaam is bedacht door de grote Franse ontdekkingsreiziger, missionaris en plantkundige Charles Plumier.

  http://home-1.worldonline.nl/~veenvang/AM-J7_Fuchsia-info_Magazine.htm,

  Diep in het hart van de Centraal-Amerikaanse jungle is Rosita Arvigo al bijna tien jaar op zoek naar planten die de geneeskunde een stap vooruit kunnen helpen [...]. "Van de drieduizend planten die we naar Washington verzonden zijn zo'n duizend reeds getest en tien tot vijftien leverden bij eerste onderzoeken in het laboratorium hoopvolle resultaten op", aldus plantkundige Rosita Arvigo.

  De Standaard,