vertegenwoordigingsrecht


vertegenwoordigingsrecht 1.0

(recht en misdaad)

recht tot vertegenwoordiging; recht om iets of iemand te vertegenwoordigen; vertegenwoordigingsbevoegdheid
Minder gebruikelijk dan het synoniem vertegenwoordigingsbevoegdheid.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een vertegenwoordigingsrecht…

is een recht

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft het recht om iets of iemand te vertegenwoordigen

    Hoofdsemagram: recht


    Algemene voorbeelden


    Onze wetgeving kent geen allesomvattende regeling van het vertegenwoordigingsrecht. Het recht inzake de vertegenwoordiging zal men her en der verspreid in onze wetgeving aantreffen. Zo vinden we een en ander bij de volmacht in Boek 3 BW, bij de personenassociaties (maatschap, vennootschap onder firma en commanditaire vennootschap), alsmede bij de rechtspersonen in Boek 2 BW en voor de publiekrechtelijke lichamen in de Comptabiliteitswet, de Provinciewet en de Gemeentewet.

    http://www.jongbloed.nl/Boek/Vertegenwoordiging-in-kort-bestek-5445079.aspx

    Vertegenwoordiging behoort tot de kernleerstukken van het vennootschapsrecht. Goed inzicht in de wettelijke vertegenwoordigingsregels is voor de beheersing van het vennootschapsrecht nodig. De heldere beschouwingen van de auteur dragen bij aan een goed begrip van het vertegenwoordigingsrecht.

    http://www.managementboek.nl/boek/9789026836633/vertegenwoordiging_bij_nv_en_bv-ella_gepken-jager

    Doorheen de behandeling van de regels gemeen aan alle vennootschappen met rechtspersoonlijkheid wordt ingegaan op wezen en kenmerken van alle rechtspersonen. Doorheen het opleidingsonderdeel wordt teruggekomen en voortgebouwd op de beginselen van het vertegenwoordigingsrecht die de studenten hebben leren kennen in de opleidingsonderdelen verbintenissenrecht en bijzondere overeenkomsten.

    http://www.opleidingen.ugent.be/studiegids/2009/NL/FACULTY/RE/COURSE/BBRECH/03000017/INDEX.HTM,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • het vertegenwoordigingsrecht claimen (in iets)
    • (geen) vertegenwoordigingsrecht hebben
    • het vertegenwoordigingsrecht uitoefenen
    • het vertegenwoordigingsrecht verlenen (aan iemand of iets)
    • de vertegenwoordigingsrechten verwerven (voor iets)

    In artikel 7 paragraaf 2 van de grondwet staat dat een buitenlander zonder Nederlandse nationaliteit geen vertegenwoordigingsrecht heeft in de Antillen.

    http://www.bonaireexclusief.nl/algemeen/archief/00000111.shtml,

    Indien er redelijkerwijs vermoed kan worden dat één van de in artikel 3 genoemde feiten is gepleegd, verleent elke lidstaat de overige lidstaten een vertegenwoordigingsrecht op grond waarvan de schepen of luchtvaartuigen van de respectieve douaneautoriteiten kunnen optreden tegen de schepen van een andere lidstaat.

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52002IG0219(01):NL:HTML,

    Wanneer de patiënt een beschermingsstatuut heeft van verlengde minderjarigheid of onbekwaamverklaring waarbij er een vertegenwoordiger is aangesteld, dan is het deze wettelijke vertegenwoordiger die voor de patiënt plaatsvervangend optreedt. De ouders of de voogd oefenen het vertegenwoordigingsrecht uit.

    http://www.vlaamspatientenplatform.be/www/content/view/111/197/

    Connex Systems te Capelle a/d IJssel heeft de vertegenwoordigingsrechten voor de PA- en communicatiesystemen van ProCom verworven. Het bedrijf ontwikkelt, produceert, engineert en levert PA- en communicatiesystemen die op een breed terrein worden ingezet.

    http://www.connexsystems.nl/nieuwsfeit.asp?ID=53,

    Staten maken aanspraak op soevereiniteit, hetgeen zoveel wil zeggen dat zij zich de volledige zeggenschap toe-eigenen over datgene wat binnen hun territoriale grenzen plaatsvindt (ook wel aangeduid als 'interne' soevereiniteit). Op grond van het leerstuk van de soevereiniteit claimen zij ook het vertegenwoordigingsrecht in internationale aangelegenheden ('externe' soevereiniteit).

    http://www.infodrome.nl/publicaties/domeinen/03_int_hou_essay.html,

    met adjectief ervoor


    • het exclusieve vertegenwoordigingsrecht
    • exclusieve vertegenwoordigingsrechten
    • het nationale vertegenwoordigingsrecht

    Roba levert diverse soorten fittingen en heeft op de Nederlandse markt het exclusieve vertegenwoordigingsrecht van IBP (Bäninger/Conex). Het leveringsprogramma omvat onder meer koperen soldeerfittingen, koperen pressfittingen, koperen steekfittingen, bronzen draad/soldeerfittingen en messing knelfittingen.

    http://www.robametals.nl/?id=87

    Vanaf het begin heeft Homeij zich gericht op exclusieve vertegenwoordiging van A-merken. Een van de eerste merken die wij destijds tot de onze hebben mogen rekenen, was Victorinox. Het bekende Zwitserse merk dat wereldwijd naam en faam heeft gemaakt. Inmiddels zijn we bijna 40 jaar verder en vele exclusieve vertegenwoordigingsrechten van prachtige A-merken rijker.

    http://www.vacatureradar.nl/vacatures/982_Medewerker-Commerci%C3%ABle-Binnendienst-gezocht!!n,

    Als echte vakvrouw bezoekt Manon Barrau alle internationale beurzen. Daar stuitte ze op het merk Christrio, een prestigieus Amerikaans merk, met een prachtig assortiment gels. De handelsdrang van Manon kwam boven, en zij wist het exclusieve vertegenwoordigingsrecht voor Nederland te bemachtigen.

    http://www.nailcaremanon.nl/onsbedrijf.htm

    Een reden om het nationale vertegenwoordigingsrecht alleen voor te behouden aan burgers met de Nederlandse identiteit, is dat er in het nationaal parlement onder andere over zaken van internationaal belang wordt beslist. Wanneer een buitenlander genaturaliseerd is heeft hij stemrecht.

    http://www.bonaireexclusief.nl/algemeen/archief/00000111.shtml,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • vertegenwoordigingsrecht op iets

    Bemiddeling en advies bij internet, marketing en verkoopapplicaties (online adverteren, websites en webshops) met kosten- en tijdsbesparend of omzetgenererend resultaat, door middel van het verwerven van een gebruikrecht, beheersrecht, of vertegenwoordigingsrecht op producten en diensten van derden.

    http://www.expolease.biz/,

    Voorzetsel: van

    • het vertegenwoordigingsrecht van iets

    Nederland wordt tijdens het WK heren vertegenwoordigd door Jos Metselaar, Mohamed Ezhar, John Boersen, Bernard Molenaar en Paul Biersteker, uitgezonden door de Federatie Sport Boules Nederland die het vertegenwoordigingsrecht van Nederland heeft.

    http://sportboulesnl.blogspot.com/p/wk.html,

    Dat, zoals de Bondsrepubliek Duitsland heeft opgemerkt, het vertegenwoordigingsrecht van de genoemde deelstaat niet onevenredig is met de deelneming in het kapitaal van Volkswagen die het momenteel bezit, neemt niet weg dat zowel de deelstaat als de federale staat beschikken over het recht om twee vertegenwoordigers in de raad van commissarissen van Volkswagen aan te wijzen zodra zij aandelen van deze vennootschap bezitten, ongeacht de omvang van hun deelneming.

    http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf;jsessionid=9ea7d0f130de83667ec97fbb40f6bc6ce85306d5872b.e34KaxiLc3eQc40LaxqMbN4NchqLe0?text=&docid=70710&pageIndex=0&doclang=NL&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=45416,

    in voorzetselgroep


    • over vertegenwoordigingsrecht beschikken
    • toekenning van een vertegenwoordigingsrecht
    • het verwerven van vertegenwoordigingsrecht

    Bemiddeling en advies bij internet, marketing en verkoopapplicaties (online adverteren, websites en webshops) met kosten- en tijdsbesparend of omzetgenererend resultaat, door middel van het verwerven van een gebruikrecht, beheersrecht, of vertegenwoordigingsrecht op producten en diensten van derden.

    http://www.expolease.biz/,

    Een dergelijk recht zou onnodig en ongewenst zijn omdat: * de belangen van de huidige gepensioneerden wettelijk zouden zijn veiliggesteld en de aanspraken van hen zouden vastliggen op het moment van pensionering [...]; * de werknemersorganisaties geacht zouden kunnen worden ook de gepensioneerden te vertegenwoordigen; en * toekenning van een vertegenwoordigingsrecht aan gepensioneerden een doorkruising zou betekenen van het verband met het arbeidsvoorwaardenoverleg.

    http://www.nypels.nl/content/view/39/56/,

    Voor sommige foto's van derden waarvoor VRT tijdelijk over het vertegenwoordigingsrecht beschikt kunnen bovendien extra voorwaarden gelden. Deze copyrightinformatie wordt steeds in de metadata meegegeven.

    http://pers.vrt.be/fotoweb/gebruiksvoorwaarden.htm,