CDA


CDA 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

Christen Democratisch Appèl, Nederlandse politieke partij met een christendemocratische signatuur, in 1980 opgericht als voorzetting van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), de Christelijk-Historische Unie (CHU) en de Katholieke Volkspartij (KVP)
In de naam is het accent grave in het woord Appèl behouden, hoewel dat volgens de officiële spelling Appel zou moeten zijn.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het CDA…

is een politieke partij

  • [Geheel] behoort tot de politieke partijen van Nederland en heeft zetels in de Eerste en Tweede Kamer
  • [Herkomst of oorsprong] is opgericht door Piet Steenkamp als 'architect' en door enkele anderen van de christelijke partijen: Piet Aalberse en Norbert Schmelzer namens de KVP, Arnold Tilanus, Barthold baron van Verschuer namens de CHU en Wiert Berghuis, Barend Biesheuvel, Bob Goudzwaard en Jan de Koning namens de ARP
  • [Tijd] is op 11 oktober 1980 opgericht als gevolg van een fusie van drie oude christelijke partijen, de Christelijk-Historische Unie (CHU), de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en de Katholieke Volkspartij (KVP), die ook wel 'de drie grote confessionele partijen' werden genoemd
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] heeft een levensbeschouwing die berust op de christendemocratie; heeft vier kernwaarden: duurzaamheid, gerechtigheid, gespreide verantwoordelijkheid en solidariteit
  • [Gezichtspunt of perspectief] bevindt zich rechts van het politieke spectrum; is gematigd conservatief en liberaal

Algemene voorbeelden


Wie waren de oprichters van het CDA? In alle drie de partijen zaten mensen die samen een grote partij wilden oprichten. De belangrijkste persoon was Piet Steenkamp. Hij was de voorzitter van de KVP. Hij was erg enthousiast om een grote partij op te richten. Hij bleef de anderen stimuleren en uiteindelijk lukte het hem. Dit waren de andere oprichters: KVP: Piet Aalberse, Norbert Schmelzer. CHU: Arnold Tilanus, Barthold baron van Verschuer. ARP: Wiert Berghuis, Barend Biesheuvel, Bob Goudzwaard, Jan de Koning.

http://www.cda.nl/Organisatie/Geschiedenis.aspx

Waar staat het CDA voor? Appèl betekent dat er beroep op mensen wordt gedaan om je in te zetten voor de maatschappij. De Bijbel is daarbij de inspiratiebron, maar niet een receptenboek waarin je kant-en-klare oplossingen voor de problemen van vandaag kunt opzoeken. Bij het bepalen van de standpunten gebruikt het CDA een grondslag die gebaseerd is op vier kern-waarden: Gespreide verantwoordelijkheid [...]. Mensen moeten ook op hun eigen verantwoordelijkheid worden aangesproken. Er is een belangrijke rol weggelegd voor gemeenschappen als gezin en familie, iemands vriendenkring, scholen, verenigingen, vrijwilligersorganisaties, bedrijven, kerken, vakbonden en andere samenwerkingsverbanden. Gerechtigheid [...]. Solidariteit [...]. Duurzaamheid.

http://www.joopwijn.nl/

Bij de nieuwe inburgering voor nieuwkomers moet meer aandacht komen voor de Nederlandse culturele waarden. Dat vinden regeringspartijen ChristenUnie (CU) en CDA. Zij zijn van mening dat minister Wouter Koolmees (Inburgering) met zijn voorstellen niet ver genoeg gaat. De inburgeringsplannen zijn volgens CU en CDA goed, maar te eenzijdig gericht op werk en taal. 'Terwijl die nog niet leiden tot begrip voor onze waarden, rechtsstaat en omgang met vrijheden,' aldus CU-Kamerlid Gert-Jan Segers en Pieter Heerma (CDA).

https://www.elsevierweekblad.nl/nederland/achtergrond/2018/07/cu-en-cda-nieuwkomer-moet-meer-culturele-waarden-meekrijgen-629151/,

Balkenende zei verder dat er met hem niet valt te praten over invoering van een 'kopvoddentaks', een belasting op hoofddoekjes die Wilders heeft bepleit. Ook gaf hij aan opnieuw premier te willen worden, zonder daarbij uit te sluiten in de Tweede Kamer te gaan zitten als het CDA buiten het kabinet zou worden gehouden of niet de grootste partij wordt.

BN/De Stem,

Leefbaar Nederland verdwijnt uit de Tweede Kamer. De Christenunie verliest een zetel en komt op drie. De winst van het CDA lijkt ten koste van deze kleine christelijke partij te zijn gegaan.

Het Financieele Dagblad,

De vrijdag tevoren was de vergadering slecht verlopen met een flink conflict tussen Hoogervorst (VVD) en De Hoop Scheffer (CDA) en Balkenende had deze vergadering afgesproken voor dinsdagavond 15 oktober, een paar uur na de bijzetting van prins Claus.

Blinde ambitie, Eduard Bomhoff,

In een kleedkamertje wachtend op een publiek interview tijdens een door het Rotterdamse literaire tijdschrift Passionate georganiseerde avond in Nighttown, hoor ik van Mascha dat Jaap de Hoop Scheffer zich heeft teruggetrokken als lijsttrekker van het CDA.

Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

Bij de verkiezingen van maart 1998 veroverden lokale partijen 2340 van de 10.241 raadszetels, slechts 65 minder dan de grootste partij op lokaal niveau, het CDA.

de Volkskrant,

Met die 'asielpolitie' willen de onderhandelaars Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) voorkomen dat nog meer mensen in de illegaliteit belanden.

Brabants Dagblad,

De discussie over de positie van de Eerste Kamer gaat haar tweede bedrijf in. Het eerste voltrok zich op 6 november jl. Het is een onbevredigend debat. De minister ziet wel iets in een terugzendrecht voor de Eerste Kamer. Ook GroenLinks, PvdA en D66 zijn hier een voorstander van. Een meerderheid in de senaat van VVD, CDA en CU/SGP ziet er echter niets in.

http://www.leoplatvoet.nl/dinsdagboek.htm

Vast staat ook dat het geblunder begon toen op 7 september 1993 toenmalig minister van Defensie Ter Beek - zeer tegen zijn wil, onder druk van PvdA en CDA en uiteindelijk met steun van de hele Tweede Kamer - Nederlandse militairen ter beschikking stelde van Boutros-Gali, toenmalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

http://www.sp.nl/partij/theorie/opinies/opinie215.stm

PvdA en CDA zijn tegenstander van een overheveling van WAO-geld naar de AOW.

NRC,

Ook de andere fractieleden die in aanmerking kwamen voor een ministerspost of een staatssecretariaat waren op hun quivive, vastbesloten zich niet door partijgenoten te laten ontnemen wat ze van het CDA cadeau kregen.

De hangende man, Koos van Zomeren,

De PvdA zou gewoon socialistische partij kunnen heten, de VVD liberale partij, het CDA christelijke partij en D'66 neutrale partij.

Wennen aan vrede, K.L. Poll,

Het succes van de CDA in de raadsverkiezingen en de zich verder verbreidende, verder gepropageerde angst voor polarisatie maakt het voor een uitgever als de VNU verleidelijk om verder op dit midden te speculeren.

Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,

CDA, SGP en ChristenUnie wijzen alle onderzoek met menselijke embryo's af, omdat ook deze prilste vormen van menselijk leven in hun ogen absolute bescherming verdienen.

De Limburger,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen