ICT-bedrijf


ICT-bedrijf 1.0

(ICT)

bedrijf dat gespecialiseerd is in het ontwikkelen en onderhouden van informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ICT-bedrijf…

is een bedrijf

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft een bedrijf dat gespecialiseerd is in de informatie- en communicatietechnologie (ICT)

    Hoofdsemagram: bedrijf


    Algemene voorbeelden


    De eerste ICT-bedrijven nestelden zich, begin jaren zeventig, vooral in het noordelijk deel (Amsterdam/Utrecht) van de Randstad. Dat is met de regio Eindhoven nog altijd het belangrijkste centrum voor ICT-bedrijven.

    de Volkskrant,

    ICT-bedrijven zoals telecombedrijven en internetondernemingen gebruiken veel elektriciteit om computers te laten werken: één vierkante meter datahotel gebruikt jaarlijks net zoveel elektriciteit als een gemiddeld huishouden.

    http://www.ecn.nl/press/index.html

    Uit het onderzoek blijkt dat het niet nodig is computerruimten zoveel te koelen. "We hebben een datahotel bij een ICT-bedrijf onderzocht," vertelt Niels Sijpheer van ECN. "Het bleek dat de temperatuur onnodig laag wordt gehouden."

    http://www.ecn.nl/press/index.html

    Toch zijn er volgens de onderzoekers wel nieuwe trends waarneembaar in het vestigingspatroon van ICT-bedrijven.

    de Volkskrant,

    Zo waren de ICT-bedrijven met een bescheiden omvang van 5% van het Nederlandse bedrijfsleven dit jaar goed voor een kwart van de economische groei.

    http://www.nebib.nl/gids/uitdraai_gids_def.pdf

    Eloquo werkt als freelance vertaler, tekstschrijver en zoekmachinespecialist voor particulieren en bedrijven die de kracht van het internet onderkennen. Dat dat tot nu toe vaak ICT-bedrijven zijn, is natuurlijk geen toeval.

    http://www.eloquo.nl/Default.htm

    Met name de industrie, ICT-bedrijven en andere zakelijke dienstverleners zouden door dalende omzetten veel minder invalkrachten aannemen dan vorig jaar.

    NRC,

    Het is onrechtvaardig om mensen te arresteren omdat ze aantonen dat ICT-bedrijven slecht werk leveren.

    NRC,

    Gelukkig is de tijd voorbij dat het leeuwendeel van de investeringen naar ICT-bedrijven ging met de omzet van een Grand Café, 40 miljoen verlies en een beurswaarde van 3 miljard.

    http://www.nebib.nl/gids/uitdraai_gids_def.pdf

    In het aan Economische Zaken uitgebrachte rapport 'ICT en Nederland, van technologie tot toepassing' wordt geconstateerd dat de financiële dienstverlening een voortrekkersrol speelt in het gebruik van ICT, gevolgd door telecommunicatie en media content. Niet alleen dragen ICT-bedrijven sterk bij aan het concurrerend vermogen van deze sectoren, aldus dit rapport, maar deze sectoren dragen ook substantieel bij aan het succes van de Nederlandse ICT-sector.

    http://www.bedrijfsfondspers.nl/downloadables/stimuleringsregeling-internet-informatieproducten.pdf,

    In de Verenigde Staten hebben steeds meer advocatenkantoren, ICT-bedrijven en organisatieadviesbureaus een of meer wellbeing rooms al dan niet in combinatie met externe slaapadviseurs à 150 dollar per uur.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een groot ICT-bedrijf
    • internationale ICT-bedrijven
    • grote ICT-bedrijven
    • jonge ICT-bedrijven
    • kleinere ICT-bedrijven
    • traditionele ICT-bedrijven

    "Een van mijn sponsors, een groot ICT-bedrijf, viel dit jaar weg, nadat het failliet was verklaard. Maar de directeur steunt mij nog steeds, op persoonlijke titel."

    http://www.nhd.nl/Index/0,4731,,00.html?sHoofdUrl=http%3A%2F%2Fwww.nhd.nl%2FPagina%2F0%2C7106%2C15-1-4720--2069925-1589-723605-%2C00.html,

    Een zoekmachine van Nederlandse origine voor informatiebemiddeling en kennismanagement. Zit daar brood in? Kennelijk wel want het prestigieuze wetenschappelijke tijdschrift Nature gaat er mee in zee. Net als grote ICT-bedrijven.

    NRC,

    Vooral de kleinere ICT-bedrijven weten de weg naar het onderzoek op dit moment minder goed te vinden.

    http://www.minocw.nl/toespraken/2002/024.html,

    Deze groei zal niet alleen voor rekening komen van de "traditionele" ICT-bedrijven, maar ook van "content"-leveranciers die nieuwe marktkansen zien en van startende bedrijven die bijvoorbeeld inspelen op kansen die het Internet biedt.

    http://ciconline.ez.nl/files/DeDigitaleDelta.pdf,

    Veel internationale ICT-bedrijven hebben zich in Nederland gevestigd.

    http://www.e-stem.nl/,

    Dat is allemaal alweer een eeuwigheid geleden, zeker in de jaartelling die jonge ICT-bedrijven erop nahouden.

    de Volkskrant,

    Het is een kleine revolutie in het land der incubators, de kweekmachines voor jonge ICT-bedrijven.

    Algemeen Dagblad,

    Grote Nederlandse ICT-bedrijven schrikken ervoor terug om deel te nemen aan het vervolgonderzoek naar computeragressie van de vakbond FNV.

    ANP,

    ( Voorafgegaan door het meestal gevolgd door een naam.)
    • het Amerikaanse ICT-bedrijf
    • het Franse ICT-bedrijf
    • het Haarlemse ICT-bedrijf
    • het Utrechtse ICT-bedrijf
    • het Veldhovense ICT-bedrijf
    • een Californisch ICT-bedrijf
    • Belgische ICT-bedrijven
    • Brusselse ICT-bedrijven
    • Europese ICT-bedrijven
    • Nederlandse ICT-bedrijven

    Het Haarlemse ICT-bedrijf Wortell is in ieder geval een van de, hopelijk, vele nieuwe sponsors van Bevrijdingspop.

    http://www.bevrijdingspop.nl/

    Lieon prijst Compaq voor het feit dat dit concern de verantwoordelijkheid voor het probleem nam. Ze hoopt daarom binnenkort toch met Nederlandse ICT-bedrijven aan de slag te kunnen.

    ANP,

    Het Amerikaanse ICT-bedrijf Motorola begeleidt van Seoul tot San Francisco slimme elektronische pasjes die de traditionele papieren buskaart overbodig maken, maar Groningen is de enige stad in de wereld waar de reissom pas achteraf wordt verrekend.

    Het Financieele Dagblad,

    Bovendien vertegenwoordigen de Brusselse ICT-bedrijven nu 8% van de totale privé-werkgelegenheid in het Hoofdstedelijk Gewest.

    http://www.agoria.be/gen-nl/press/2002/juni/zennevallei.htm,

    De maatschappelijke impact hiervan is alleen te vergelijken met die van de industriële revolutie, zegt ir. Eric van Schagen, directeur van het Veldhovense ICT-bedrijf Simac en één van de sprekers op het symposium.

    http://www.tue.nl/cursor/html/cursor4119981999/cursor22/pag7a.htm

    Het Utrechtse ICT-bedrijf dat een relatiegeschenk verstuurde met een wierookstokje dat in de postsorteermachines onverhoopt werd verpulverd, zal er [...] wel met zijn excuusbrief van afkomen.

    NRC,

    De universiteit bestudeerde 30.000 e-mails van een ter ziele gegaan Californisch ICT-bedrijf om te kijken of er een verband bestaat tussen het e-mailgedrag van mensen en hun positie in het bedrijf.

    http://vdab.be/magezine/april02/email.shtml,

    Accenture, MTR Corporation Ltd, het Franse ICT-bedrijf Thales en Volker Wessels Stevin-dochter Vialis Verkeer en Vervoer vormen het vierde consortium dat door mag voor de order.

    Het Financieele Dagblad,

    Zo telt de Belgische ICT-sector inmiddels 855 ondernemingen, die samen werk verschaffen aan 106.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 1.000 miljard frank realiseren. Dat blijkt uit een studie van de organisatie van Belgische ICT-bedrijven ICTA.

    Gazet van Antwerpen,

    Het belangrijkste deel van het onderzoek bestond uit persoonlijke diepte-interviews met topmanagers en -ontwerpers van 68 Europese ICT-bedrijven.

    http://www.tno.nl

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • startende ICT-bedrijven

    Startende en jonge ICT-bedrijven spelen door hun wendbaarheid en flexibiliteit een cruciale rol in het snel ontwikkelen en naar de markt brengen van innovatieve toepassingen van nieuwe ICT-kennis.

    http://ciconline.ez.nl/files/DeDigitaleDelta.pdf,

    Ondernemingen die startende ICT-bedrijven financieren en ondersteunen, zogeheten incubators, verkeren nu zelf in problemen.

    Algemeen Dagblad,

    met substantief ervoor


    • een paar ICT-bedrijven

    Europace is een non-profit academisch netwerk rond alles wat met open en distance learning te maken heeft. Het groepeert momenteel zowat 50 leden, vooral universiteiten, en een paar ICT-bedrijven.

    http://cwisdb.cc.kuleuven.ac.be/dcom/campuskrant/135.pdf

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: in

    • ICT-bedrijven in België
    • ICT-bedrijven in Brussel
    • ICT-bedrijven in Nederland

    Wanneer ICT-bedrijven in Nederland voor hun datahotels vrije koeling toepassen en tevens een temperatuur van 30 graden Celsius toelaten, kunnen ze tot 20% op hun totale energiegebruik besparen.

    http://www.ecn.nl/press/index.html

    Eén op vier van de huidige ICT-bedrijven in Brussel bestond in 1995 nog niet en ook 1/3 van de werkgelegenheid in de sector is sindsdien nieuw gecreëerd.

    http://www.agoria.be/gen-nl/press/2002/juni/zennevallei.htm,

    Een enquête die onlangs gevoerd werd door ICTA, de groepering van ICT-bedrijven in België.

    http://www.fabrimetal.be/gen-nl/press/2002/Januari/ictanl.htm,

    in voorzetselgroep


    • de koepelorganisatie van ICT-bedrijven
    • een netwerk van ICT-bedrijven

    De tweede pijler uit het actieplan moet ervoor zorgen dat de hinder die gaat ontstaan bij de werken op de Antwerpse ring ingeperkt wordt. Daarvoor werkte de Vlaamse regering al een Minder Hinder Plan uit, maar Ceysens wil nog verder gaan en een rondetafel organiseren. Daar gaat ze met het VEV, de koepelorganisatie van ICT-bedrijven, BOBCA en Telewerken Consortium bekijken hoe het e-werken kan worden gestimuleerd.

    Gazet van Antwerpen,

    Zo zit het bedrijf in het netwerk van ICT-bedrijven, tussen de producenten en de dienstverleners in.

    Haagsche Courant,

    met telwoord ervoor


    • (heel) veel ICT-bedrijven

    Het belang van nabijheid wordt mogelijk mede ingegeven door de prille leeftijd van veel ICT-bedrijven.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    Een uitgebreid glasvezelnet lokt veel ICT-bedrijven naar de stad omdat ze hier continu, zonder oponthoud, kunnen doorwerken.

    Rotterdams Dagblad,

    In heel veel ICT-bedrijven en departementen geldt een aanwervingsstop.

    http://www.vnunet.be/resellernews/detalle.asp?ids=/Opinion/Ebusiness/Ecommerce/20020424021,

    In dit gebied in Californië zitten veel ICT-bedrijven.

    ANP,

    • drie ICT-bedrijven
    • vier ICT-bedrijven
    • 750 ICT-bedrijven
    • 13.000 ICT-bedrijven
    • 18.000 ICT-bedrijven

    De inhoud van dit artikel wordt bepaald in overleg met de vier ICT-bedrijven.

    http://www.spaink.net/parool/20000124.html,

    Voor het vervolgonderzoek zoekt Lieon drie ICT-bedrijven om vierduizend reguliere computergebruikers te enquêteren.

    ANP,

    De Digitale Zennevallei in en rond Brussel krijgt stilaan vorm: meer dan 32.000 mensen werken er nu in 750 ICT-bedrijven.

    http://www.agoria.be/gen-nl/press/2002/juni/zennevallei.htm,

    Op dit moment zijn er tussen de 13.000 en 18.000 ICT-bedrijven in Nederland.

    http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

    met eigennaam


    • ICT-bedrijf CMG
    • ICT-bedrijf Getronics
    • ICT-bedrijf Thales
    • de ICT-bedrijven EDS en Cubic

    ICT-bedrijf CMG kan tegenwoordig tot op de procent precies vertellen waarom oud-werknemers hun heil bij een andere werkgever hebben gezocht.

    http://www.pwnet.nl/rubriek.jsp?art=16748

    In de laatste aanbestedingsronde die gisteren is afgesloten, is het consortium van Siemens Nederland met de Amerikaanse ICT-bedrijven EDS en Cubic afgevallen.

    Het Financieele Dagblad,

    Het ICT-bedrijf Getronics, donderdag nog ruim 5% hoger en vrijdag weer 1% lager, heeft sinds het begin van de ICT-val in maart 2000 al 86% van zijn beurswaarde verloren.

    Het Financieele Dagblad,

    In het winnende consortium zitten naast Volker Wessels Stevin-dochter Vialis, ook het adviesbureau Accenture, het Franse ICT-bedrijf Thales en het openbaarvervoerbedrijf van Hongkong MTRC Corporation.

    Het Financieele Dagblad,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen