PvdD


PvdD 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

Partij voor de Dieren, Nederlandse politieke partij met een ecologische signatuur, in 2002 opgericht om meer aandacht op de rechten van dieren te vestigen in de politiek

Semagram (extra betekenisinformatie)


De PvdD…

is een politieke partij

  • [Geheel] behoort tot de politieke partijen van Nederland en heeft zetels in de Eerste en Tweede Kamer
  • [Herkomst of oorsprong] is opgericht op initiatief van Marianne Thieme, Ton Dekker en Lieke Keller, die alle drie functies vervulden bij organisaties die opkwamen voor dieren, om meer aandacht op de recht van dieren te vestigen in de politiek
  • [Tijd] is opgericht op 28 oktober 2002
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] heeft een levensbeschouwing die berust op ecologisme; heeft als uitgangspunt dat dieren net als mensen levende wezens zijn met bewustzijn en gevoel en heeft als kernwaarden mededogen, duurzaamheid, persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid
  • [Gezichtspunt of perspectief] bevindt zich links in het politieke spectrum; is vooruitstrevend en socialistisch

Algemene voorbeelden


De Partij voor de Dieren (PvdD) beschouwt dieren als de allerzwaksten in de samenleving en wil dierenwelzijn terugbrengen op de politieke agenda. [...]. De partij werd opgericht in 2002.

https://www.parlement.com/id/vhnnmt7j73yg/partij_voor_de_dieren_pvdd

De fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) telt sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart 2017 vijf leden. Na de verkiezingen van 2012 telde de fractie twee leden.

https://www.parlement.com/id/vhnnmt7mi2vp/tweede_kamerfractie_partij_voor_de

Marianne Thieme wordt opnieuw voorgedragen als de lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. De fractieleider van de PvdD in de Tweede Kamer heeft daarmee ingestemd, meldt het partijbestuur maandag. Volgens partijvoorzitter Luuk Folkerts heeft Thieme bewezen de PvdD 'uitstekend' te vertegenwoordigen. 'Onder haar leiding zijn de thema's dierenwelzijn, duurzaamheid, klimaatcrisis en vleesconsumptie indringend geagendeerd, zowel in de Tweede Kamer als daarbuiten.' Als voorbeeld noemde hij Thiemes inzet voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

https://www.metronieuws.nl/binnenland/2012/05/thieme-opnieuw-voorgedragen-als-lijsttrekker,

Hoewel de PVV, Denk, Partij voor de Dieren en 50Plus samen goed zijn voor zo'n 165 zetels, praat op dit moment alleen 50Plus in één gemeente serieus mee over deelname aan het college. Dit blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. De vier partijen kunnen worden gezien als nieuwkomers tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De PVV en de PvdD deden dit jaar in veel meer gemeenten mee dan in voorgaande jaren. Denk en 50Plus deden dit jaar voor het eerst mee.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2227185-pvv-denk-pvdd-en-50plus-165-zetels-en-maar-een-wethouder.html,

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat alle toekomstige edities van de Amsterdam Fashion Week bontvrij zijn. Raadslid Anke Bakker heeft namens de fractie een voorstel ingediend. Tot grote verontwaardiging van de PvdD liepen afgelopen weekend bij de vertoning van een zekere wintercollectie modellen gehuld in vossen-, coyote-, wasberen- en konijnenbont over de catwalk. Bakker noemt het niet te rijmen dat een gemeente die streeft naar een bontvrije stad, dergelijke shows toelaat.

https://www.at5.nl/index.php/artikelen/186228/pvdd-wil-bont-voorgoed-verbieden-op-amsterdam-fashion-week,

Het voorbijgaan aan partijen als SP, GroenLinks en PvdD is niet vol te houden. [...]. Het moment nadert dat VVD, CDA, D66 en de PvdA zelfs samen niet meer genoeg zetels hebben om te regeren. Het schijnbare gemak waarmee in formaties steeds aan partijen als de SP, GroenLinks, 50Plus en de Dieren voorbij is gegaan, is op den duur niet vol te houden.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/het-voorbijgaan-aan-partijen-als-sp-groenlinks-en-pvdd-is-niet-vol-te-houden-~b2d2d497/,

De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt het onacceptabel dat bloemenveiling Royal FloraHolland blijft vasthouden aan wegwerpplantentrays en niet overstapt op herbruikbare trays.

https://www.nieuweoogst.nu/nieuws/2018/11/06/pvdd-vraagt-opheldering-over-plantentrays-floraholland,

PvdD en 50PLUS boycotten presentatie 'geheim' stadionrapport. De Partij voor de Dieren en 50PLUS in Rotterdam boycotten de besloten presentatie van het onderzoek naar het ondernemingsplan van het nieuwe stadion, vanavond in het Rotterdamse stadhuis. Beide partijen zien er geen heil in om bij deze vertrouwelijke bijeenkomst aan te schuiven. ''Dit soort informatie willen we publiek en openbaar hebben'', zegt fractievoorzitter Ellen Verkoelen van 50PLUS.

https://www.ad.nl/rotterdam/pvdd-en-50plus-boycotten-presentatie-geheim-stadionrapport~ab821416/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen