WADA


WADA 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

(Engels) World Anti-Doping Agency, internationale organisatie die tot taak heeft dopinggebruik in de sport te bestrijden, onderzoek verricht naar (vermeend) dopinggebruik en gerechtigd is dopinggebruikers in de sport te bestraffen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het WADA of De WADA…

is een antidopingorganisatie; is een organisatie

      Algemene voorbeelden


      Meer dan dertig atleten die zich hadden gekwalificeerd voor de Winterspelen, zijn bij dopingcontroles positief bevonden. Dat heeft het wereldantidopingsagentschap WADA in Vancouver bekendgemaakt.

      de Volkskrant,

      Volgens de Duitse televisiezender ZDF hebben Russische autoriteiten een aantal dopingtesten van het Wereldantidopingagentschap WADA in Rusland verhinderd. ZDF baseert zich daarvoor op een rapport van het WADA.

      http://www.loopwereld.nl/,

      De WADA is in 1999 opgericht om wereldwijd de strijd tegen dopinggebruik in de sport te bevorderen en te coördineren.

      De Telegraaf,

      De dopingcommissie zou zorg kunnen dragen voor advisering inzake wijzigingen van het WADA ten aanzien van de dopinglijst, alsmede het tijdig in werking laten treden van de dopinglijst (bijvoorbeeld bij het verschijnen van een nieuwe WADA-dopinglijst).

      http://www.necedo.nl/regelgeving/bondsspecifiekezaken/takenenbevoegdhedenvandedopingcommissie/takenenbevoegdhedenvandedopingcommissiemeer

      Hierbij komt dat de ontwikkelingen op het gebied van de genetische therapie zo snel gaan, dat het onmogelijk is te voorspellen wanneer dit wel een probleem zou kunnen worden. Wat doet de sportwereld? De sportwereld kan het zich niet permitteren om de ogen te sluiten voor deze nieuwe ontwikkelingen. En dat doet ze ook niet. Zowel het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) hebben zogenaamde 'expert meetings' gehouden over het onderwerp.

      http://www.necedo.nl/,

      Bij een herziening van de dopinglijst, momenteel binnen WADA (Wereld Anti Doping Bureau) aan de orde, vallen middelen als bijvoorbeeld caffeïne en alcohol mogelijk af van de lijst.

      ANP,

      De conferentie over Doping en Sport van het werelddopinginstituut WADA nam unaniem een resolutie aan, waardoor aanvaarding van het anti-dopingreglement een feit werd. Het verdrag moet nog wel worden bekrachtigd door de overheden van de deelnemende landen. Het nieuwe document wordt door WADA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gezien als baanbrekend in de strijd tegen doping.

      NRC,

      Reding onderstreepte dat het EU-project niet botst met de werkzaamheden van het wereldantidopingbureau WADA, waarin sportwereld en politiek evenredig vertegenwoordigd zijn in het bestuur.

      ANP,

      Professor Peter Hespel: "Er zijn verschillende definities van doping, maar degene die het IOC (Internationaal Olympisch Comité, db) gebruikt, is de volgende: elk product dat op de dopinglijst staat, is doping ... Het is een 'raad van wijzen' die deze lijst samenstelt, met name de WADA (World Anti-Doping Agency, db), die na bestudering van de producten beslist het al dan niet als doping te kwalificeren."

      http://www.veto.student.kuleuven.ac.be/jg30/veto3004/doping.html

      Tevens is 200 mcg/ml Aranesp op de legale markt te koop voor 910 dollar (zo'n 1.000 euro), wel niet meteen goedkoop als je per week een dosis nodig hebt. Een ander voordeel leek te zijn dat nesp nog niet opspoorbaar was. Het antidopingagentschap Wada had Amgen gevraagd een markering aan het product toe te voegen, maar Amgen weigerde dat.

      De Morgen,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen