automobielindustrie


automobielindustrie 1.0

geheel van economische activiteiten waarbij grootschalig en machinaal auto's worden geproduceerd; deelgebied in de industrie met als activiteit de vervaardiging van auto's; autoproducerende industrie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een automobielindustrie…

is een industrie; is een geheel van activiteiten

  • [Product of vrucht] produceert auto's

    Algemene voorbeelden


    De industriële poot, onder andere actief in de defensie- en automobielindustrie, is goed voor een omzet van acht miljard dollar.

    NRC,

    Dieptrekken is een veelgebruikte productietechniek in onder meer de verpakkings- en automobielindustrie. Platen staal of aluminium worden met deze techniek omgevormd tot bijvoorbeeld spatborden van auto's of colablikjes.

    http://www.utwente.nl/nieuws/wetenschapsnieuws/archief/1998/98-16.html,

    Reeds op het einde van de 19de eeuw ontwikkelde zich in België een automobielindustrie. Enkele tientallen merken ontstonden, maar nog voor de Tweede Wereldoorlog verdwenen de meeste alweer.

    http://www.ethesis.net/volvo/volvo_hfst_1.htm

    automobielindustrie 1.1

    geheel van bedrijven die werkzaam zijn in de automobielindustrie, beschouwd in hun totaliteit als bedrijfstak of in een ander verband, bv. in hun gemeenschappelijke geografische ligging, in een bepaald marktsegment e.d.; geheel van autoproducerende bedrijven

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een automobielindustrie…

    is een industrie; is een geheel van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        De Japanse automobielindustrie schrijft de terugloop toe aan de dure yen en de toegenomen produktie in de buitenlandse vestigingen van de Japanse autobouwers.

        De Standaard,

        Dat het in de eerste plaats de taak is van de overheid om zo'n beleid gestalte te geven wil echter nog niet zeggen dat de automobielindustrie geen verdergaande inspanningen hoeft te leveren om die emissies van hun nieuwe wagens naar beneden te halen.

        De Standaard,

        Men kan vaststellen dat in Europese landen met een automobielindustrie de bewindslieden voor alle overheidsbesturen systematisch auto's en andere voertuigen kiezen die in hun land zijn gebouwd en geassembleerd. Zo wordt immers de nationale nijverheid, en bijgevolg de werkgelegenheid, gestimuleerd.

        http://www.senate.be/www/?MIval=/publications/viewPubDoc&TID=16786149&LANG=nl,

        Vorig jaar verkocht Hoogovens zijn producten al aan onder andere de vliegtuig- en automobielindustrieën in Japan, Zuid-Korea, Singapore, Hongkong en China.

        http://www.trouw.nl/tr/nl/5009/Archief/archief/article/detail/2686914/1997/03/07/Nieuwe-techniek-moet-winstgevende-omzetgroei-brengen.dhtml,