duomoeder


duomoeder 1.0

(onderwijs en opvoeding; seks, gender en relaties; neologisme)

lesbische vrouw die niet de biologische moeder is van een of meer kinderen, maar die binnen een vaste relatie als het ware mede moeder is samen met haar partner die de biologische moeder is van een of meerdere kinderen; lesbische moeder die geen biologische kinderen heeft; meemoeder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een duomoeder…

is een moeder; is een vrouw; is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Duomoeders kunnen vandaag hun kind officieel erkennen in het gemeentehuis. Voorheen gingen hier lange adoptieprocedures aan vooraf die duizenden euro's kostten. In onder meer Amsterdam en Zwolle hebben de eerste duomoeders hun kinderen al erkend.

      http://nos.nl/artikel/630520-duomoeder-kan-kind-nu-erkennen.html,

      Dit wetsvoorstel regelt in Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek dat de vrouwelijke partner van de moeder, de zogenaamde duomoeder, de juridisch ouder van een kind kan worden zonder dat daarvoor een gerechtelijke procedure nodig is. Het juridisch ouderschap heeft gevolgen voor onder meer het gezag over het kind, de naam en nationaliteit en voor het erfrecht. Hiermee wordt naast (het vermoeden van) het biologisch ouderschap ook het sociale ouderschap grond voor familierechtelijke betrekkingen. Zo wordt beter aangesloten bij de feitelijke verzorgings- en opvoedingssituatie van het kind.

      http://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/33032_juridisch_ouderschap

      Voor duomoeders gelden de verzorgingstermijn en de samenlevingstermijn niet die normaal bij adoptie van toepassing zijn. U kunt daarom direct een adoptieverzoek indienen bij de rechtbank. Dit kan zelfs voor de geboorte.

      http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderlijk-gezag/vraag-en-antwoord/hoe-krijg-ik-als-duomoeder-gezamenlijk-gezag.html

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Etymologie


      Aard herkomst inheems woord
      Vroegste datering 2000