energiewaakhond


energiewaakhond 1.0

(neologisme)

instelling die erop toeziet dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de energie gerespecteerd worden; toezichthouder op energiegebied

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een energiewaakhond…

is een toezichthouder

  • [Activiteit of handeling] is een instelling die erop toeziet dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de energie gerespecteerd worden; is een toezichthouder op energiegebied

    Algemene voorbeelden


    "Energiewaakhond blijft tandenloos". De Creg riskeert een waakhond zonder tanden te blijven, ondanks een wetsontwerp dat zijn oorsprong heeft gevonden in het ongenoegen over de manier waarop de energiebedrijven prijsverhogingen voor elektriciteit en vooral aardgas aankondigden of doorvoerden [...]. Onder meer de Kamerfractievoorzitter van Open VLD, Bart Tommelein, had de voorbije maanden gepleit voor meer bevoegdheden voor de Creg, meer controle, meer regulering en een beter toezicht [...]. Het wetsontwerp stelt dat de Creg toezicht mag uitoefenen op de energiemarkt, maar de toezichthouder krijgt geen enkel wapen om zelf in te grijpen. De groene partij hoopt daarin verandering te brengen via een rist amendementen. Die omvatten onder meer de introductie van een onderzoeksbevoegdheid aan de energieregulator.

    http://www.vilt.be/Energiewaakhond_blijft_tandenloos,

    De toezichthouder op de energiemarkt, DTe, bekijkt het faillissement van stroomhandelaar EnergyXS. Het is nog geen officieel onderzoek, maar de energiewaakhond heeft extra informatie opgevraagd bij betrokken partijen. "We willen helder krijgen wat er precies is gebeurd", aldus een woordvoerster van de DTe gisteren.

    www.reformatorischdagblad.nl,

    De Rijksuniversiteit in Utrecht krijgt een energiecoördinator. Er wordt van deze nieuwe functionaris verwacht dat hij nieuwe plannen voor energiebesparing ontwikkelt en dat hij het energieverbruik in de universiteitsgebouwen bewaakt. Overigens heeft de universiteit de laatste paar jaar ook zonder een 'energiewaakhond" kans gezien het verbruik te drukken.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010570599:mpeg21:a0308,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Britse energiewaakhond
    • de Vlaamse energiewaakhond

    De Britse energiewaakhond Ofgem gaat onderzoek doen naar onder meer het Brits-Nederlandse olieconcern Shell in verband met ongebruikelijke prijsontwikkelingen van Brits gas.

    http://economie.nieuws.nl/177464,

    Onrustwekkende cijfers bij Vlaamse energiewaakhond [...]. Het jongste rapport van de VREG, de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en gasmarkt toont een aantal verontrustende tendenzen [...]. In 2006 steeg het aantal mensen die hun energiefactuur niet konden betalen. Zo kreeg 1 consument op 10 minstens 1 herinneringsbrief in de bus, 17% kreeg een ingebrekestelling en meer dan 70.000 gezinnen een afbetalingsplan dat door bijna 1 op 3 niet werd nageleefd.

    http://www.oivo.be/NL/doc/dcdc/all/document-2959.html,

    met eigennaam


    • energiewaakhond DTe
    • energiewaakhond Ofgem

    De Consumentenbond is verheugd met het voornemen van minister Brinkhorst van Economische Zaken de bevoegdheden van de energiewaakhond DTe uit te breiden. Agressieve aanbieders van gas en stroom kunnen daardoor sneller en effectiever worden aangepakt op het moment dat ze consumenten op een misleidende of irritante manier benaderen om over te stappen.

    http://www.nieuwsbank.nl/inp/2004/04/29/F061.htm,

    De Britse energiewaakhond Ofgem gaat onderzoek doen naar onder meer het Brits-Nederlandse olieconcern Shell in verband met ongebruikelijke prijsontwikkelingen van Brits gas.

    http://economie.nieuws.nl/177464,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003
    Periode opkomst Als officiële term voor een bestaande instantie komt het woord sinds 2003 voor.