hacker


hacker 1.0

iemand die inbreekt in computersystemen, bv. om gegevens te stelen of om de zwakke plekken van een computersysteem bloot te leggen; digitale inbreker; elektronische inbreker; virtuele inbreker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hacker…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] breekt in in computersystemen; kraakt computers

    Algemene voorbeelden


    Bij het opsturen van de persoonsgegevens en creditcardinformatie bestaat de kans dat een hacker deze afluistert en voor zijn eigen doeleinden gaat gebruiken. Om dit te voorkomen, worden dergelijke gegevens meestal versleuteld verstuurd. De meeluisterende hacker kan dan niets met de gegevens.

    http://www.iusmentis.com/zakendoen/ecommerce/pcactive0209/

    Er heeft een voortdurende race plaats tussen de hackers en de bouwers van beveiligingsprogramma's. Af en toe wordt een hacker gelocaliseerd en worden er forse boetes opgelegd. De laatste weken wordt de race nogal eens door de hackers gewonnen. Met grote schade als gevolg.

    NRC,

    Een "Denial of Service" (DoS) aanval is geen virus, maar een methode die hackers gebruiken om legitieme gebruikers de toegang tot een computer of netwerk te verhinderen.

    http://www.pscw.uva.nl/sociosite/websoc/terrorisme.html

    Hackers vinden hun hobby prachtig. De bezitters van de binnengedrongen systemen zijn helemaal niet zo enthousiast over de prestaties van hackers. Kraken is crimineel en overal ter wereld zijn speciale opsporingsteams gevormd en wetten aangepast om het verschijnsel de kop in te drukken.

    NRC,

    De hacktechniek werkt met programmaatjes die in de loop van de tijd op duizenden gekraakte computers zijn geplaatst. De hackers geven via andere gekraakte computers opdrachten aan die programmaatjes om data naar één computer te sturen. "De daders zijn op die manier moeilijk te traceren. Je moet namelijk een pad terugvolgen."

    NOS Nieuws,

    Een lek in een programma betekent dat derden van buitenaf, meestal via het internet, de computer waarop de ondeugdelijke software is geïnstalleerd kunnen bereiken. Het lek zorgt ervoor dat hackers, crackers, cybervandalen of spionerende concurrenten bij gegevens op de harde schijf kunnen.

    NRC,

    'Een paar internetfreaks. Hackers. Hebben de computer gekraakt. Die organisatie wilde me de naam niet geven.'

    God's gym, Leon de Winter,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • kraken
    • slagen (in iets)

    Wat is mijn risico als OneHello door hackers gekraakt wordt? OneHello zorgt heel erg goed voor de veiligheid van de gegevens. Alles wordt in de database gecodeerd opgeslagen, dus zelfs als hackers het voor elkaar zouden krijgen om bij OneHello binnen te komen is het meeste wat ze te zien krijgen gecodeerde informatie.

    http://www.onehello.nl/

    Het Nederlands Politie Instituut (NPI) is dit weekeinde in grote verlegenheid gebracht nadat computerkrakers de officiële Nederlandse politie-internetsite www.politie.nl hadden gekraakt. Hackers slaagden er afgelopen zaterdag in om de site via een omweg binnen te komen, waarna ze in staat bleken om er zelf informatie op achter te laten.

    De Telegraaf,

    Onlangs slaagde een hacker erin om in het netwerk van Microsoft binnen te dringen. Volgens de eerste verklaring die Microsoft uitbracht, had de hacker de broncode van Windows (net zo geheim en minstens zoveel waard als het recept van Coca Cola) gestolen.

    NRC,

    Telebankieren bij ABN Amro is niet veilig. Hackers kraakten het programma Home Net van de bank en slaagden erin betalingen die niet voor hen bestemd waren op hun eigen rekening terecht te laten komen.

    De Limburger,

    met adjectief ervoor


    • criminele hacker (synoniem: cracker)
    • ethische hacker

    Hackers die wel schade veroorzaken of informatie of geld stelen worden vaak crackers (criminele hackers) genoemd. Die zouden eigenlijk moeten worden aangepakt door justitie.

    NRC,

    Een ethische hacker is iemand die op zoek gaat naar kwetsbaarheden van soft- en hardware zoals websites, webwinkels en computersystemen en netwerken en deze kwetsbaarheden niet openbaar maakt, maar bedrijven en overheden informeert over het lek en ze de kans geeft zaken op orde te krijgen. Deze vorm van hacken is niet strafbaar. Een ethische hacker wordt ook wel een white hat hacker genoemd.

    https://veiliginternetten.nl/themes/situatie/wat-een-ethische-hacker/

    in voorzetselgroep


    • aanvallen door hackers
    • belaagd door hackers

    Netwerken zijn in principe kwetsbaar, zowel voor technisch falen (kabelbreuk, uitval van computers) als voor aanvallen door "hackers".

    http://ciconline.ez.nl/files/DeDigitaleDelta.pdf,

    Door de op grote schaal invoering van ict-middelen is de kennismaatschappij per definitie een kwetsbare maatschappij geworden. Aanvallen door hackers, stroomstoringen, het 'plat gaan' van netwerken of terroristische aanvallen kunnen verstrekkende gevolgen hebben en onze samenleving in ernstige mate ontwrichten.

    http://www.wrr.nl/admin/pdf/voorstudies/v110.pdf

    In januari werden Japanse regeringssites enkele malen belaagd door hackers.

    de Volkskrant,

    • beveiligen tegen hackers
    • de strijd tegen hackers

    Als u gebruik maakt van een Internet-verbinding via de kabel, ADSL of een soortgelijke aansluiting en u altijd verbonden bent met het Internet, gebruik dan firewall-hardware of -software om uw computer tegen hackers te beveiligen.

    http://www.dhbbank.be/belgie/nederlands/internetbanking/security.asp

    Microsoft heeft vier oude security fixes voor Windows NT opnieuw uitgegeven als wapen in de strijd tegen hackers die e-commercesites op de korrel nemen.

    ANP,

    • een aanval van hackers
    • aanvallen van hackers

    De Amerikaanse softwarekoning Microsoft werd deze week geteisterd door een reeks problemen met de bereikbaarheid van zijn websites. Gisteren werd het bedrijf slachtoffer van een aanval van hackers, waardoor enkele websites urenlang buiten werking waren.

    NRC,

    Digitaal rechercheren wordt ook een aparte afstudeerrichting op de recherchescholen, zodat er een voortdurende aanwas is van specialisten. Ook komt er een speciaal team dat aanvallen van hackers en cyberterroristen op computers van energiebedrijven en de luchtvaart moet bestrijden.

    De Limburger,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • hackers en crackers

    Rusland heeft een groeiende reputatie als thuisbasis voor een aantal van de meest notiore hackers en crackers (criminele hackers) op het net.

    http://www.pscw.uva.nl/sociosite/websoc/terrorisme.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen