kleermaker


kleermaker 1.0

iemand die zich voor zijn beroep bezighoudt met het maken en/of vermaken, repareren en verkopen van kleren; handwerksman die het maken (snijden en naaien) en vermaken van kleren tot zijn vak heeft; ook: het beroep van kleermaker

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kleermaker…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] maakt kleding, kleren; maakt kledingstukken op maat; repareert kledingstukken; maakte oorspronkelijk hoofdzakelijk bovenkleding voor heren
  • [Wijze] maakt of repareert kleren op ambachtelijke wijze
  • [Instrument] maakt of repareert kleren door middel van handwerk; zit soms op een tafel bij zijn werk
  • [Voorbeeld of specimen] maakt of repareert bv. een jasje, maatpak, kostuum

Algemene voorbeelden


De kleermaker [...] vertelt ons hoe erg het wel gesteld is met de armoede van de man in de straat in Egypte. De kinderen in de straat moeten wat geld zien bijeen te sprokkelen voor hun vaak zieke, werkloze of invalide ouders [...]. En Moebarak doet niks! Enkel de toeristen (en dan vooral de Amerikanen, volgens de kleermaker) brengen wat geld in hun schuif [...]. De kleermaker werkt 6 dagen op 7 van 07.00 uur 's ochtends tot 23.00 uur 's avonds. En hij is het moe!

http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html,

Er stond een partizaan van een jaar of zeventien op wacht met een jachtgeweer. Zijn uniform was nieuw en maatvast alsof het van de kleermaker kwam.

De nymfentrein en andere verhalen, Herman Pieter de Boer,

's Avonds mogen we op de thee bij de kleermaker, de overbuur van ons hotelletje. De bedoeling is uiteraard dat we een speciaal op maat gemaakt kledingstuk zullen kopen. Dit zegt ons wel iets, omdat we zo deze hard werkende mensen helpen en in ruil toch wel een speciaal en nuttig aandenken mee naar huis nemen. Ik bestel een kaki hemd en Bert een zwarte vest en een zwarte broek.

http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html,

De kleermaker had een winkel, met planken vol rollen stof, opgestapelde dekens, rekken vol kostuums.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

Gabriëls had zelfs zoveel succes dat hij mocht deelnemen aan het Festival des Arts de la Mode in Hyères. Voor die collectie werkte Corné nauw samen met een kleermaker. Daardoor kreeg hij oog voor de vele details van het klassieke herenkostuum.

http://www.modeportaal.nl/

Als een kleermaker met een meetlint nam de weduwe met haar ogen het lichaam van de bezoekster in zich op, waardoor Anna zich op een onaangename manier bewust werd van de veranderingen die zij had ondergaan.

Arend, Stefan Brijs,

Hij had maar één pak en dat zat sinds de onafhankelijkheidsverklaring van New Delphi onder de bloedspatten. Hij trok snel een hemd en een broek over zijn klamme lijf en reed met de bakfiets de stad in. De kleermaker was een klant en had vast nog wel wat liggen. Hij was vereerd dat de grote mensenleider bij hem verkoos te kopen. Een bruin, stijf pak had de kleermaker in zijn maat. Hij trok het jasje aan. De mouwen waren wat lang, maar die kon de man onmiddellijk innemen.

Vertezucht, Jef Aerts,

En op een dag sta je bij de kleermaker en wordt de stof voor een pak gekozen, ja, deze donkerblauwe lichte zomerstof met een bescheiden glans erin, je ziet jezelf instemmend knikken, je maten worden genomen en opgeschreven, je plooit de armen en zet de benen uit elkaar, in de spiegel staat een marionet, je moeder kiest ook nog de bijpassende hemden en sokken, en een stropdas en een wit zijden lefdoekje.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

Opvallend is dat in het spel van Redentin die ongelukkigen haast allen tot de burgerlijke middelstand van een middeleeuwse stad behoren: het zijn de plaatselijke bakker, slager, kleermaker, herbergierster enz. Hun vergrijpen blijken overigens geen grote misdaden te zijn maar eerder pekelzonden die met ieders beroep samenhangen.

http://www.historischtheater.be/NL/,

Van Zanten was een begaafd causeur. Over iedereen in het bedrijf had hij een anekdote. Ook over Meyerbaum wist hij veel te vertellen. Kleermakers waren de Meyerbaums van oorsprong geweest. In Brooklyn hadden ze een confectieatelier opgericht, dat bij de geboorte van onze Meyerbaum al tot een kapitaalkrachtige onderneming was uitgegroeid die de familie in staat had gesteld naar het rijke Westchester te verhuizen.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

"Ik heb de teloorgang van de kleermakerij meegemaakt", vertelt Van der Steur enigszins weemoedig. "Voorheen verkochten we 90% maatkleding en 10% confectie. In die tijd hadden we ruim vijftig kleermakers in dienst. Confectiekleding werd als minderwaardig beschouwd [...]. Maar confectiekleding werd steeds beter en goedkoper en daarmee populairder. Ik verkoop nu nog maar 10% maatkleding."

http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020524/teksten/fin.der.steur.mensen.eigenaar.html,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • (een pak) aanmeten
  • herstellen
  • inkorten
  • op maat maken
  • maken
  • naaien
  • vermaken

Tot de vermaardste uitstapjes van de senator in de Amerikaanse hoofdstad behoren zijn bezoeken aan het Chinese restaurant Mr. K's en aan Brooks Bros, waar de kleermakers hem speciale pakken aanmeten.

De Standaard,

Maar laat ik het nu eens over die kleermaker hebben, want om hem draait in zekere zin het verhaal. Hij las veel, was vrijgezel, hij herstelde broeken en overalls. Soms moest hij een uniform voor een jonge luitenant maken en hij heeft ook een keer een galakostuum voor de commandant in elkaar gezet.

De steen der wijzen, J.M.A. Biesheuvel,

Op een avond vroeg ik aan Rebecca: 'Ik heb een broek gekocht die te lang is, kun jij hem voor me inkorten?' Ze keek me verbaasd aan. 'Ik heb geen geld voor de kleermaker,' zei ik. 'Oké,' zei ze, 'ik doe het wel.'

Fantoompijn, Arnon Grunberg,

In Arnhem biedt een kleermaker nu een aantrekkelijk korting aan op zijn service. Een kleermaker in Arnhem kan voor u, volledig naar uw wensen, kleding op maat maken.

http://www.groupon.nl/kortingsbonnen/arnhem/diensten/kleermaker

Maandenlang sloot hij zich op in zijn werkkamer. Op een mooie lentedag dook hij weer bij de kleermaker op met een dikke leren tas in de hand. Trots haalde hij er een dikke stapel papier uit. 'Hier,' zei hij, 'mijn roman. Lees hem alstublieft vlug, maar voorzichtig. Ik laat de tas hier achter [...].' Toen ging hij weg. De kleermaker gooide het manuscript in de vuilnisbak. De verhalen kende hij toch allemaal al. Daarna tornde hij de leren tas uit elkaar en naaide daarvan een zwembroek voor zichzelf.

Russendisco, Wladimir Kaminer,

Heeft iemand ervaring met een kwalitatief goede kleermaker in Bangkok die een mooi maatpak kan maken?

http://www.stijlforum.nl/SMF/index.php?topic=3046.0,

Allemaal potten, die vrouwelijke cipiers en typistes, die zogenaamd administratief werk deden voor de Canadezen en de Engelsen, of animeermeiden en hoeren die door hun pooiers, die bij de kampbewaking zaten, mee naar binnen werden genomen. De kleermaker moest voor hun alle kleren en kaki-uniformen vermaken.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

met adjectief ervoor


  • een goede kleermaker
  • de beste kleermakers

Heeft iemand ervaring met een kwalitatief goede kleermaker in Bangkok die een mooi maatpak kan maken?

http://www.stijlforum.nl/SMF/index.php?topic=3046.0,

Op anderhalve meter afstand hield ik de pas in en boog me voorover om hem in mijn zoeker te krijgen. Hij moest een goede kleermaker hebben want zijn kostuum zat hem, ondanks zijn gedrongen postuur, als gegoten.

Nette mensen in een nieuwe tijd, Hans van der Kamp,

President Moi van Kenia kreeg een ongelimiteerd krediet bij de beste kleermakers van Saville Row, mevrouw Anwar Sadat, de weduwe van de vermoorde Egyptische president, kreeg een ziekenhuis ten geschenke.

NRC,

In de jaren onmiddellijk na de oorlog betaalde je voor een maatpak tussen 6.000 en 7.000 frank. Nu tel je voor pakken van bij voorbeeld Brioni of Chester Barrie, die de handafwerking van de beste kleermakers bieden, tussen de 40.000 en de 70.000 frank neer.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • de kleermaker van de koning
  • de kleermaker van mijn vader

De verzameling van het Gemeentekrediet begon in 1960 met de aankoop van de partikuliere kollektie van Van Gheluwe, volgens sommigen de kleermaker van de koning, volgens andere een maître tailleur die in ruil van zijn werk schilderijen als betaling vroeg.

De Standaard,

Die broek zit in de weg. Het is verdomd irriterend. Ik probeer wat achteruit te schuiven in mijn stoel, opdat het spannen wat zou verminderen. Om wat meer vloeite te krijgen in de voorbroek, zoals de kleermaker van mijn vader het zou gezegd hebben.

Gras, Clem Schouwenaars,

in voorzetselgroep


  • door de kleermaker
  • door een kleermaker

Gladgeschoren soldaten met heldere ogen, witte tanden, glimmende onderscheidingen. In uniformen gekleed die door de kleermaker op maat gesneden leken.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Ze droeg hoge rijlaarzen, met glimmende sporen, en een leren mantelpak, speciaal voor haar gemaakt door de kleermaker die in het kamp vastzat, en had altijd een zweep bij zich.

De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

Met vanuit het badkamerraampje uitzicht op Jayavarmans tempel, geraffineerd beschenen door schijnwerpers, had hij zich gebaad en daarna zijn beste pak aangetrokken, gemaakt door een gerenommeerde kleermaker in Hongkong en alleen benut voor officiële gelegenheden.

Quissama, F. Springer,

met bezittelijk voornaamwoord


  • mijn kleermaker
  • zijn kleermaker
  • onze kleermakers

Romero stond een beetje te kijken naar zijn collega en schudde zijn hoofd. 'Hé man, ga toch eens een keer met mij mee naar mijn kleermaker. Ten eerste zorgt die voor een fatsoenlijk jasje voor je, kreukvrij en aangepast aan dat enorme schouderholster van jou. En wat nog veel belangrijker is: hij laat je eruitzien als een zakenman en niet als een tweederangs maffioso met een slecht zittend pak.'

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

Ik noemde naam en adres van mijn kleermaker, de prijs van het pak, ik meen iets van zeventig gulden (begin van de jaren dertig) en hij verklaarde net zo'n kostuum als ik te willen hebben.

Wie ik tegen kwam, C.J. Kelk,

Het was allemaal op maat gemaakt, en ik wist hoe precies hij was op zijn kleren. Zijn uniformen, zijn jassen, zijn petten, hij ontwierp alles zelf [...]. Als ook maar ergens een kleine plooi zat die hem niet beviel, liet hij meneer Hugo komen, zijn kleermaker.

Siegfried, Harry Mulisch,

"Tot de jaren tachtig maakten we in eigen atelier nog echte maatpakken," vertelt Jacques. "De klanten kwamen de stof kiezen en onze kleermakers deden het hele maakwerk. Tussendoor moest enkele keren worden gepast."

De Standaard,

met ander, nevengeschikt substantief


  • kleermakers en naaisters

Amirah Hess, korrespondente van Haaretz in Gaza, berichtte dat 35.000 kleermakers en naaisters als gevolg van het ontbreken van stoffen werkloos zijn geworden en 4.000 arbeiders in steenbakkerijen wegens gebrek aan cement ook de dagen in cafés doorbrengen.

De Standaard,

voorafgegaan door als


  • als kleermaker

Vader en zoon de Bisschop, derde en vierde generatie kleermakers, hebben elk op hun manier nieuwe uitdagingen gezocht in de kledingsector, de oudste nog als kleermaker, de zoon als marketingspecialist.

De Standaard,

U kan kiezen uit meer dan tweeduizend stoffen, verschillende modellen en een waaier van opties [...]. Natuurlijk wordt al ons maatwerk gecontroleerd door Toon Vincken zelf, die met zijn opleiding als kleermaker een perfecte begeleiding kan geven vanaf de maatname tot aan het afgewerkt stuk.

http://home.tiscali.be/toon.vincken/winkel.html

De bijna blinde kleermaker Pommer had zijn bedrijfje gevestigd in een van de oudste delen van de stad [...]. Het atelier achterin ontving slechts het weinige licht van een smalle binnenplaats [...]. Wilde blinde Pommer iets zien, dan moest hij stof of patroonpapier zo dichtbij zijn ogen brengen dat zijn neuspunt het materiaal raakte. Als kleermaker zat hij op zijn tafel. Door zijn slechte ogen was hij al buigend in elkaar gegroeid.

Franklin, Thomas Lieske,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


kleermaker 1.1

atelier, winkel of zaak waar kleren worden verkocht of gemaakt of gerepareerd; winkel waar men kleren op maat kan laten maken of kan laten repareren; winkel of bedrijf van een kleermaker; kleermakerswinkel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kleermaker…

is een winkel

  • [Functie] verkoopt kleren, kleding; repareert kleren, kleding

    Algemene voorbeelden


    Ik verliet de herberg en ging werken bij een kleermaker aan de Minderbroedersrui.

    Calvados, Elvis Peeters,

    In India had Arvind Mills, de op vier na grootste producent van jeans ter wereld, een slim plan. Het ontwikkelde een netwerk van kleine kleermakers om een groot aandeel van de jeansmarkt te veroveren.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • naar de kleermaker gaan

    Om half zes gaan we naar de kleermaker, maar die blijkt gesloten. Op de koopbon staat duidelijk "dinsdag afhalen", vandaag is het dinsdag; Jos spuit zijn gal aan wie het maar horen wil.

    http://home.wanadoo.nl/schmitzopreis/India88/ajmer.htm

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen