lijnrechter


lijnrechter 1.0

(voetbal; sport en recreatie; formeel. Is in de voetbalsport enigszins formeel, in tegenstelling tot in bv. de tennissport, waarin de term neutraal wordt gebruikt.)

iemand die de scheidsrechter bijstaat een sportwedstrijd volgens de regels te leiden; iemand die bij sportwedstrijden de scheidsrechter assisteert bij het nemen van beslissingen; assistent van de scheidsrechter; assistent-scheidsrechter; grensrechter

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lijnrechter…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Beveren kreeg nauwelijks vat op het wedstrijdverloop, maar scoorde toch al na elf minuten. Volckerick trapte een lange bal naar Pister, die met Van Den Eede duidelijk buitenspel stond. De lijnrechter twijfelde even, maar liet de lange spits toch doorgaan en scoren.

      De Standaard,

      De Roemenen wilden de uitslag (1-0-zege van Bulgarije) ongeldig laten verklaren, omdat scheidsrechter Mikkelsen een treffer van Munteanu niet zag toen de bal via de onderkant van de lat terugstuiterde in het veld. De ref noch de lijnrechter hadden gemerkt dat het leder de doellijn had gepasseerd. Televisiebeelden wezen uit dat dit wel was gebeurd.

      De Standaard,

      Onder de vaste hindernissen van een tennisbaan worden niet alleen begrepen het net, de netpalen [...] en de nettrekband, maar ook rasterwerken of netten achter of naast het speelveld [...]; voorts alle andere vaste voorwerpen, die zich rondom of boven het speelveld bevinden, de scheidsrechter, de netrechter, de voetfoutrechter, de lijnrechters en de ballenjongens, wanneer zij op hun plaats zijn.

      http://www.vtv.be/reglementen/pdf/02REG_p16_tennisspelregels.PDF

      De Fifa bepaalde ook dat lijnrechters voortaan "scheidsrechtersassistenten" heten. De federatie acht dat een betere omschrijving van de taak die de vlagjesman thans heeft. Ook de afkorting van de assistenten legde de Fifa vast: SRA.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • fout geven
      • uit geven
      • vlaggen

      De fluitconcerten wanneer de Duitse umpire Zoltan Bognar de beslissingen van de (Zwitserse) lijnrechters corrigeerde, werden steeds heviger. Krajicek kwam in de laatste game nog met 30-15 voor. Een volley op de achterlijn werd door de lijnrechter uitgegeven, door de umpire in. Maar nadat Bognar in het gravel niet de juiste afdruk van de bal kon vinden, besloot hij alsnog het punt te laten overspelen. In plaats van 40-15 werd het 30-30.

      NRC,

      Bij een vrije trap van Segers liep de Waregemse muur vooruit, maar de lijnrechter vlagde niet en de 18-jarige Ruandese debutant M'Bonabucya schoof de bal rustig naar Dodik, die heel eenvoudig scoorde.

      De Standaard,

      als object bij een werkwoord


      • een lijnrechter overrulen

      Een lijnrechter geeft een bal uit. De scheidsrechter kon het niet duidelijk zien, hoewel hij dacht dat de bal in was. Mag hij de lijnrechter overrulen? Beslissing: Neen. Een scheidsrechter mag alleen overrulen, indien hij vindt dat een afroep boven alle redelijke twijfel foutief was.

      http://www.vtv.be/reglementen/pdf/02REG_p16_tennisspelregels.PDF

      in voorzetselgroep


      • door een lijnrechter

      Hij mag bij een bal, die door een lijnrechter als goed beoordeeld werd, slechts overrulen indien hij werkelijk ruimte heeft kunnen zien tussen de bal en de lijn; en hij mag bij een bal, die door een lijnrechter uit of fout gegeven is, alleen overrulen als hij gezien heeft dat de bal op de lijn of binnen de lijn terecht is gekomen.

      http://www.vtv.be/reglementen/pdf/02REG_p16_tennisspelregels.PDF

      De volgende bal van tegenstander Amos Mansdorf uit Israël werd door een lijnrechter uitgegeven, waarna Bravo dat corrigeerde en het punt over liet spelen.

      NRC,

      • een beslissing van de lijnrechter
      • beslissingen van de lijnrechters

      Een dubieuze beslissing van de lijnrechter bracht 13-14.

      De Standaard,

      In wedstrijden waar assistenten van de scheidsrechter zijn aangewezen (lijnrechters, netrechters, voetfoutrechters), zijn hun beslissingen over feitelijke waarnemingen onaantastbaar, behalve wanneer naar de mening van de scheidsrechter een duidelijke fout is gemaakt. In dat geval heeft hij het recht de beslissing van de lijnrechter te wijzigen of een let te geven.

      http://www.vtv.be/reglementen/pdf/02REG_p16_tennisspelregels.PDF

      Reflex kwam in één keer van 9-5 naar 9-11 ook geholpen door een aantal zeer dubieuze beslissingen van de lijnrechters.

      Meppeler Courant,

      Met sprankelend tennis snelde hij naar 5-2 voorsprong, toch tiebreak en toen liet Johan een uiterst comfortabele 5-1 voorsprong ontglippen. Het gejoel van het vrij vijandige publiek en een dozijn uiterst betwistbare beslissingen van de lijnrechters konden Van Herck evenmin ontwrichten. In de druilregen ging Van Herck zijn eigen weg: recht naar de 6-7 (6-8), 6-4, 6-2, 6-1 overwinning.

      De Standaard,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • een scheidsrechter en twee lijnrechters

      Scheidsrechters en officiëlen: Iedere wedstrijd wordt geleid door twee scheidsrechters of een scheidsrechter (met rode band op de mouwen) en twee lijnrechters, een tijdopnemer, een straftijdopnemer, een official scorer en twee doelrechters.

      http://user.online.be/~gd32805/InternetPage/Wat%20is%20ijshockey/WatIsIjshockey(detail).htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding