lokfiets


lokfiets 1.0

(recht en misdaad; (vooral) in Nederland)

fiets, al dan niet uitgerust met speciale opsporingsapparatuur, die door de politie ergens wordt neergezet om fietsendieven aan te zetten tot diefstal, waarna zij bekeurd of aangehouden kunnen worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een lokfiets…

is een fiets; is een voertuig

  • [Functie] dient om fietsendieven aan te zetten tot diefstal, waarna zij bekeurd of aangehouden kunnen worden

    Algemene voorbeelden


    Na de lokfiets is er nu ook een lokbakfiets. Die moet de toenemende diefstal van dit eigentijdse vervoermiddel tegengaan. De gewone lokfiets, voorzien van een verborgen gps-zender, wordt steeds vaker en in steeds meer gemeenten succesvol ingezet om fietsendieven te betrappen. Recent nog in Drachten, waar de lokfiets op één avond twee keer werd gestolen.

    http://www.verkeersnet.nl/7260/centrum-fietsdiefstal-zet-nu-ook-lokbakfietsen-in/,

    Fietsendieven zijn gewaarschuwd. Binnenkort in Amsterdam: de lokfiets, uitgerust met gps-zender. Wordt de fiets gestolen, dan zal via satelliet van minuut tot minuut in de gaten worden gehouden waar het exemplaar zich bevindt [...]. VVD-wethouder Mark van der Horst (Verkeer) ziet het al helemaal zitten [...]. De lokfiets als Amsterdamse wereldprimeur. Maar ook: uitlokking van diefstal, sinds jaar en dag bij wet verboden in Nederland.

    Het Parool,

    Een door de politie ingezette lokfiets heeft geleid tot de aanhouding van een 15-jarige Zutphenaar. De knaap had de fiets, die aan de Brink stond, meegenomen.

    http://www.destentor.nl/regio/zutphen/11373542/In-de-val-door-lokfiets.ece,

    Lokfiets: maakt de gelegenheid de dief? [...]. De Rotterdamse politie gebruikt sinds kort de zogenaamde lokfietsen, de (ook onder dieven) populaire mountain bikes, die op slot in het centrum worden geparkeerd. Een clubje politiemensen houdt het rijwiel in de gaten. Wordt'ie gegapt, kan de dief meteen worden ingerekend.

    http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010948876:mpeg21:a0139,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen