ov-fiets


ov-fiets 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) in Nederland; neologisme)

huurfiets die gebruikt kan worden om vanaf een treinstation of een andere locatie naar de plaats van bestemming te komen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ov-fiets…

is een deelfiets; is een fiets; is een voertuig

  • [Functie] wordt gebruikt om vanaf een treinstation of een andere locatie op de plaats van bestemming te komen
  • [Eindpunt] kan eventueel ook op een andere plek worden ingeleverd dan waar hij gehuurd is, maar is in principe stationbased
  • [Transactie] wordt betaald via een ov-fietsabonnement, waarvoor de huurder een ov-chipkaart nodig heeft

    Hoofdsemagram: fiets


    Algemene voorbeelden


    De OV-fiets is een huurfiets die u kunt gebruiken voor het laatste stukje van uw reis naar uw werk, huis of bijvoorbeeld naar een klant. De fiets is te huur op meer dan 225 locaties, vooral bij NS-stations. Maar ook bij metro- en busstations, P+R-terreinen, enkele bedrijventerreinen en in stadscentra.

    http://www.utrechtbereikbaar.nl/ub-pas/de-oplossingen/ov-fiets

    Een man op een OV-fiets komt de tuin van museum de Hermitage binnenrijden. 'Daar is-ie!,' roept Luud Schimmelpennink, 82 jaar oud, en rent naar buiten. 'Ronald!' Er is haast: Schimmelpennink heeft straks weer een afspraak. Nog elke dag is hij aan het werk. [...]. Vijftig jaar eerder schreef hij mondiale fietsgeschiedenis: Schimmelpennink is de uitvinder van het wittefietsenplan. En de Ronald die aan komt rijden, is niet zomaar iemand op een OV-fiets. Het is Ronald Haverman, de bedenker van de OV-fiets op een OV-fiets.

    https://decorrespondent.nl/7246/deelfietsen-veroorzaken-nu-veel-overlast-in-grote-steden-zo-kan-het-wel/761895705450-e2d0e52b,

    Elke maand ruim 1000 nieuwe OV-fietsers. Elke maand melden zich spontaan ongeveer duizend nieuwe klanten voor het gebruik van de OV-fiets. Inmiddels zijn er 7000 leden [...]. De OV-fiets is op dit moment bij wijze van proef op vijftig stations te huur. Leden kunnen zonder legitimatie en borg voor 2,50 euro per dag een fiets meenemen. Uit het onderzoek van de Fietsersbond blijkt dat de gebruikers zeer tevreden zijn over de OV-fiets. Klanten vinden het systeem vooral goedkoop en eenvoudig.

    Reformatorisch Dagblad,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een ov-fiets huren

    Om een ov-fiets te huren heeft u een ov-fietspas nodig of maak uw NS-kaart geschikt om een fiets te huren.

    http://www.denhaag.nl/home/bewoners/to/Fiets-en-openbaar-vervoer-gaan-samen.htm,

    Een OV-fiets huren kost 2,85 euro per keer (tot 20 uur). Betalen gaat gemakkelijk: achteraf per automatische incasso. U betaalt 9,50 euro abonnementsgeld per jaar.

    http://fietsliefhebber.tripod.com/id24.html,

    met adjectief ervoor


    • elektrische ov-fietsen

    NS OV-fiets is in juni gestart met de verhuur van elektrische fietsen. Tot het einde van het jaar wordt met 100 elektrische OV-fietsen, verdeeld over tien stations in Nederland, getest of deze fiets de reiziger kan verleiden om ook wat grotere afstanden vanaf het station per fiets te overbruggen.

    http://www2.nijmegen.nl/content/1129710/electrische_ov-fiets_bij_station_nijmegen

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2003
    Benoemingsmotief De ov-fiets is een fiets die in combinatie met het openbaar vervoer (ov) kan worden gebruikt om op de plaats van besteming te komen.
    Samenhangende woorden (betekenis) deelfiets; leasefiets; swapfiets