rimpeldag


rimpeldag 1.0

(business, economie en financiën; (vooral) in België; informeel; neologisme)

extra verlofdag voor werknemers vanaf 45 jaar binnen bepaalde branches, bijvoorbeeld de zorg

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een rimpeldag…

is een dag

  • [Doel of bestemming] dient om ervoor te zorgen dat oudere werknemers hun beroep, vooral een zwaar beroep, langer kunnen volhouden
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een extra verlofdag
  • [Belanghebbende of begunstigde] geldt voor werknemers vanaf 45 jaar die werkzaam zijn binnen bepaalde branches, bv. de zorg

    Hoofdsemagram: dag


    Algemene voorbeelden


    Die rimpeldagen moeten de werkdruk verlagen. De oudere werknemer af en toe een extra dagje vrij gunnen, helpt om hen langer aan de slag te houden, dat is de achterliggende redenering. (Merkwaardig toch: in de wereld van de arbeid noemt men mensen oud op hun 45ste, op het moment dat ze in hun wielerclub de jongeren uit het wiel beginnen te rijden.) De rimpeldagen zijn dus een alternatief voor het brugpensioen. Terloops: er zijn beleidsmakers die overwegen de formule te veralgemenen in ruil voor een terugschroeving van het brugpensioen.

    De Standaard,

    Door besparingen zouden er geen centra meer bijkomen. Maar Maggie De Block zegt dat ze de centra meer geld wil geven. De minister zei ook dat de rimpeldagen niet veranderen voor wie nu al ouder is dan 45 jaar. Nieuw overleg Premier Charles Michel (MR) vroeg de Belgische regering om opnieuw met de vakbonden te praten. En ook de Vlaamse regering belooft een overleg. Dat moet zorgen voor een nieuw sociaal akkoord. Toch is de sector nog niet tevreden. Er moeten nog meer resultaten komen.

    Wablieft,

    Niet noodzakelijk. Er zijn wel degelijk voorbeelden op bedrijfs- of sectorniveau. Denk aan de hervorming van de arbeidsorganisatie bij Bayer in het verleden of de rimpeldagen in de socialprofitsector. De vraag of minder werken wel realistisch is, wordt trouwens stilaan overvleugeld door de vaststelling dat er geen alternatief is.

    De Standaard,

    De rimpeldagen kosten veel: 5, 10 en 15 procent arbeidstijdvermindering voor hetzelfde loon, is een uurloonkostenverhoging met evenveel procent. Werkgevers krijgen er rimpels van. Maar als ze inderdaad brugpensioenen helpen te voorkomen, besparen ze, want brugpensioenen kosten nog meer.

    De Standaard,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2000
    Bijzonderheden Het systeem van de rimpeldagen werd in 2000 in België ingevoerd.