ruimtepak


ruimtepak 1.0

pak dat door astronauten wordt gedragen om in de ruimte te kunnen overleven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een ruimtepak…

is een pak; is een kledingstuk; is een voorwerp

  • [Kleur] is gewoonlijk wit
  • [Omvang concreet] bedekt het hele lichaam
  • [Deel] bestaat naast het eigenlijke pak uit een doorzichtige helm, een onderpak en een rugzak met ademhalingsapparatuur en koelwater
  • [Materiaal] bestaat uit verschillende lagen van een extra sterk en luchtdicht weefsel
  • [Functie] dient als bescherming tegen druk, kleine meteorieten, kou, straling en zonlicht
  • [Plaats] wordt in de ruimte gedragen
  • [Gebruiker] wordt gedragen door astronauten
  • [Omstandigheid] wordt gedragen tijdens een ruimtevaart of een ruimtewandeling

Algemene voorbeelden


Een ruimtepak is [...] in de eerste plaats een drukpak dat een inwendige luchtdruk in stand houdt. Dit stelt speciale eisen aan de constructie. Een sterke plastic overall zonder extra voorzieningen, opgeblazen met een binnendruk van ½ atmosfeer, wordt een stijve worst waarin je je nauwelijks enkele centimeters kunt bewegen. Speciale scharnieren en gewrichten maken het bewegen mogelijk. Toch blijft het werken in een ruimtepak door deze binnendruk, ondanks de gewichtloosheid, een bijzonder zware klus.

http://www.mira.be/faq.html

De huidige ruimtepakken bieden nauwelijks bescherming tegen inslagen van deeltjes groter dan de allerkleinste stofjes. Buiten bescherming bieden tegen al deze gevaren, moet een ruimtepak ook nog voorzien zijn van allerlei technische systemen voor zuurstoftoevoer, afvoer van kooldioxide, regeling van temperatuur, vochtigheidsgraad en luchtdruk, communicatie en op z'n minst een tijdelijke oplossing bieden voor de dringende kleine en grote boodschap.

http://www.mira.be/faq.html

En wanneer na een half uur het geluid in de zaal eindelijk optimaal werkt, is de meerderheid van de toeschouwers al weer teruggelopen. Op zoek naar Wubbo Ockels' echte ruimtepak, zijn zelfuitgevonden ruimteslaapzak, een replica van zijn lab of andere Hollandse ruimtevaartrelikwieën.

http://www.delta.tudelft.nl/jaargangen/29/16/mars.html,