stationskat


stationskat 1.0

(dieren)

kat die op een station woont of daar regelmatig komt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een stationskat…

is een kat; is een dier

      Hoofdsemagram: kat


      Algemene voorbeelden


      Stationskat is vrijbuiter en onafhankelijke dame. Een vrije en onafhankelijke dame bewoont sinds twee jaar het station van de Nederlandse Spoorwegen in Leeuwarden.

      https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010566505:mpeg21:a0323,

      De stationskat, met een eigen Facebook-fanpagina en al, ligt soms midden in de stationshal te tukken. Een station vol met reizigers of niet, hij slaapt rustig verder.

      https://www.linda.nl/nieuws/binnenland/sunny-de-stationskat-deventer-thuis-ns-balie/,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • Japanse stationskat
      • stoere stationskat

      Vip-begrafenis voor Japanse stationskat. Onder grote belangstelling is in Japan afscheid genomen van de 16-jarige kat Tama. Haar begrafenis was geregeld door personeel van een treinstation, waar de kat in dienst was als stationschef.

      https://nos.nl/artikel/2044007-vip-begrafenis-voor-japanse-stationskat,

      Stoere stationskat heeft een echte job en is nu zelfs gepromoveerd. Al jaren is Felix de onbetwiste kattenkoningin van het West Yorkshire-station in Huddersfield, Engeland. Ze is de beste muizenvanger van Huddersfield en omstreken en zorgt er op onnavolgbare wijze voor dat het station volledig ongediertevrij blijft. De lieve kat doet haar job zo goed dat ze nu zelfs gepromoveerd is tot 'Senior Pest Controller', oftewel chef van het departement ongediertebestrijding.

      https://www.hln.be/dieren/stoere-stationskat-heeft-een-echte-job-en-is-nu-zelfs-gepromoveerd~a6d309c1/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de stationskat van Garsdale

      Zo zag ik tijdens mijn rit in oktober, een 'friend'-dierenarts spontaan consult houden voor de stationskat van Garsdale: een roodharige zwerver die zijn dagen slijt in een kartonnen doos met dekentje, pal voor de potkachel.

      NRC Handelsblad,

      met eigennaam


      • Bella de stationskat
      • stationskat Brammetje
      • stationskat Clyde
      • stationskat Sunny

      Wie wel eens de trein in Leeuwarden pakt, is haar mogelijk wel eens tegengekomen: Bella de stationskat. Bella vindt het fijn om te knuffelen met wachtende reizigers.

      https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1035011-stationskat-bella-na-een-maand-weer-gevonden-ik-wou-dat-ze-het-verhaal-kon-vertellen,

      Vele Purmerenders kennen de stationskat Brammetje. De rode kater huist al jaren iedere dag op NS station Weidevenne. Brammetje is een allemansvriend die de treinreizigers op het station begroet en knuffelt. Ook veel NS-medewerkers kennen de kat inmiddels bij naam.

      https://regiopurmerend.nl/2021/07/07/ns-doet-verslag-van-de-weidevenne-stationskat-brammetje/,

      De frequente NS-reiziger zal het niet ontgaan zijn dat regelmatig een kat bij Station Woerden rondloopt. De viervoeter voelt zich er kennelijk thuis want vele forenzen worden door stationskat Clyde met lieve kopjes begroet. Inmiddels is Clyde een echte beroemdheid en heeft hij zijn eigen Facebook-pagina.

      https://www.nieuw-middelland.nl/nieuws/clyde-de-stationskat/

      Stationskat Sunny steelt op station Deventer harten van reizigers én personeel NS-personeel en vaste reizigers op station Deventer kennen hem inmiddels allemaal. Stationskat Sunny komt elke dag een tijdje op bezoek en steelt de harten van bezoekers en werknemers.

      https://www.destentor.nl/deventer/stationskat-sunny-steelt-op-station-deventer-harten-van-reizigers-en-personeel~a6a7ccd7/,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding