submarining


submarining 1.0

(transport, verkeer en reizen)

het onder een autogordel, vooral de heupgordel, door glijden
Het verschijnsel wordt zo genoemd omdat iemand als een soort duikboot onder een autogordel door glijdt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Submarining…

is een verschijnsel

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het onder de autogordel door glijden; is gevaarlijk

    Algemene voorbeelden


    Stoelverhogers zijn mogelijk volgens de oude regelgeving. En zolang de fabrikant niks verandert mag hij deze verkopen onder de oude regelgeving (homologatie). In de nieuwe regelgeving zijn die niet meer toegelaten vanwege de gevaren die kunnen optreden bij een aanrijding. Het stoeltje glijdt vaak weg onder de kont waardoor het kind onder de gordel schuift (submarining).

    https://teslamotorsclub.com/tmc/threads/kinderstoel-past-niet.114994/page-2,

    Door het speciale ontwerp van de zetels kunnen de passagiers bij een ongeval niet onder de gordels doorglijden ("submarining"). Kinderzitjes kunnen gemakkelijk worden bevestigd aan de optionele Isofix-ankerpunten. De optionele standaardafdekking van de laadruimte, de versterkte rugleuningen en het optionele scheidingsnet voor de laadruimte voorkomen dat de bagage gevaar oplevert voor de inzittenden van de Combo tijdens een aanrijding. Het net kan verticaal achter de achter- of voorzetels worden bevestigd, zodat de passagiers steeds beschermd zijn.

    https://www.vroom.be/nl/nieuws/wereldpremiere-opel-combo-tour/,

    Het researchinstituut voor verkeersveiligheid van de universiteit van Michigan concludeert uit tests, dat de autogordel vooralsnog een meer veilige bescherming kan bieden dan de luchtzak. General Motors, welk concern een luchtzak ontwikkeld heeft die in twee fasen opblaast, waardoor het submarining wordt voorkomen, acht de conceptie nog niet geschikt voor al zijn Amerikaanse modellen.

    Trouw,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    submarining 2.0

    (seks, gender en relaties; neologisme)

    verschijnsel dat iemand met wie je aan het daten bent ineens helemaal van de radar verdwijnt om vervolgens na een tijd, meestal pas maanden later, weer in je leven te verschijnen alsof er niets gebeurd is
    Het verschijnsel heet zo omdat iemand als een soort duikboot verdwijnt en dan plotseling weer boven komt drijven.
    Zie ook : zombieing

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Submarining…

    is een verschijnsel

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is het verschijnsel dat iemand ineens uit je leven verdwijnt maar na een lange tijd plotseling weer opduikt
    • [Betrokkene] vindt meestal plaats tussen mensen die aan het daten zijn
    • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van ghosting omdat iemand daarbij het contact helemaal verbreekt en niet meer terugkomt

      Algemene voorbeelden


      Een concreet voorbeeld van submarining: je bent ondersteboven van iemand en jullie krijgen een relatie, al is die nog niet echt serieus. Plots verdwijnt hij of zij uit je leven, om een paar maanden later weer contact te zoeken. Misschien stelt de persoon in kwestie zelfs heel casual de vraag of jullie samen naar de bioscoop gaan. Even wegduiken en daarna weer boven komen drijven alsof het de normaalste zaak van de wereld is, dus.

      https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170927_03098387,

      Alle singles die dit lezen, zullen het beamen: ineens niets meer horen van een persoon waar je net zo lekker mee aan het kletsen bent, gebeurt nèt iets vaker dan we zouden willen. Maar mocht je denken dat het niet erger kan dan ghosten, komt 'submarining' om de hoek kijken.

      https://www.linda.nl/meiden/submarining-nieuwe-ghosten/,

      Mijn godje, dacht ik gisteren al te hebben geschreven over een huidige (verschrikkelijk) datingtrend genaamd tindstagramming waarbij mensen die afgewezen worden op Tinder je gaan opzoeken op Instagram, heb ik nóg iets ontdekt dat momenteel blijkbaar hartstikke 'in' is in de dating world: submarining. Pfff ja, het blijft allemaal een beetje ingewikkeld om bij te houden (phubbing, ghosting), maar in het geval van submarining denk je eigenlijk in eerste instantie dat je wordt geghost.

      https://amayzine.com/nl/2017/van-tindstagramming-gaan-we-gelijk-door-naar-submarining/,

      Woordfamilie


      Overige woordfamilieleden


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2017
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal submarining
      Betekenis in brontaal idem
      Samenhangende woorden (betekenis) breadcrumbing; ghosting; paperclipping; quiet dumping; slow fade; zombieing