telecomwaakhond


telecomwaakhond 1.0

instelling die erop toeziet dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de telecommunicatie gerespecteerd worden; toezichthouder op het gebied van de telecommunicatie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een telecomwaakhond…

is een waakhond; is een instelling

  • [Activiteit of handeling] ziet erop toe dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van de telecommunicatie gerespecteerd worden
  • [Voorbeeld of specimen] heet in Nederland de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA); heet in België het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT)

    Algemene voorbeelden


    "Negen internetproviders in Tadzjikistan hebben in een sms van de telecomwaakhond het bevel gekregen om de toegang tot Facebook om 'technische redenen' af te sluiten", meldt de voorzitter van de Tadzjiekse vereniging van interproviders, Assomoedin Atojev. Volgens de man schenden de autoriteiten daarmee de rechten van de gebruikers en brengen ze het imago van het land schade toe.

    http://www.nu.nl/tech/2739972/brussel-tikt-telecomwaakhond-opta-vingers.html,

    Bedrijven zouden namelijk direct een proces kunnen aanspannen tegen de Opta als het resultaat van ingrijpen anders uitpakt dan de telecomwaakhond eerder had beraamd.

    Reformatorisch Dagblad,

    Helderheid over de interconnectie-tarieven en een eventuele wijziging en doorberekening daarvan heeft volgens de Opta mogelijk consequenties voor de internetmarkt. Volgens de telecomwaakhond profiteren internet-aanbieders nu vaak mee van de hoge interconnectie-tarieven.

    http://radio.nl/2593/opta-wijst-kpn-eis-in-geschil-met-enertel-af,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Amerikaanse telecomwaakhond
    • de Belgische telecomwaakhond
    • de Nederlandse telecomwaakhond

    Brussel heeft kritiek op een nieuwe regel van de Nederlandse telecomwaakhond OPTA over de kosten van vaste en mobiele telefonie.

    http://www.nu.nl/tech/2739972/brussel-tikt-telecomwaakhond-opta-vingers.html,

    BIPT gaat optreden tegen illegale repeaters omdat hier een vergunning voor nodig is. De Belgische telecomwaakhond waarschuwt dat mensen niet zomaar op eigen houtje een gsm- of umts-repeater mogen inzetten om de ontvangst te verbeteren.

    http://tweakers.net/nieuws/83380/belgische-telecomwaakhond-bindt-strijd-aan-met-illegale-repeaters.html,

    Het is het tweede satelliet-project dat Motorola opzet. Samen met onder meer Thai Satellite werkt Motorola ook aan het Iridium-project met 66 satellieten. Iridium, dat in 1998 mobilofonie wil bieden, is bedoeld voor reizende zakenlui. De kostprijs bedraagt 3,6 miljard dollar. Motorola moet wel nog toelating krijgen van de Federal Commission on Communications (FCC), de Amerikaanse telecomwaakhond, voor het gebruik van het spectrum.

    De Standaard,

    met eigennaam


    Het doorgaan van de proef is afhankelijk van de toestemming van telecomwaakhond Opta.

    ANP,

    Telecomwaakhond Opta heeft Debitel een boete van ƒ 400.000 opgelegd.

    Het Financieele Dagblad,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 1999