zwagerin


zwagerin 1.0

aangetrouwde zus van iemand, hetzij als echtgenote van een broer van die persoon, hetzij als zus van zijn echtgenote of haar echtgenoot; in het geval van een gelijkslachtig huwelijk ook hetzij als echtgenote van een zus van die persoon, hetzij als zus van zijn echtgenoot of haar echtgenote; schoonzus

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een zwagerin…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      Een schoonzus (of zwagerin) is een familielid, waarbij de verwantschap is ontstaan door een partnerschap: begint je broer/zus een relatie met een vrouw dan wordt zij je schoonzus. Een schoonzus is echter ook een zus van je eigen partner. Het mannelijke equivalent is schoonbroer of zwager.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Schoonzus

      De 53-jarige schoonbroer die ruzie maakte met zijn broer en zwagerin was al een hele tijd spoorloos. Hij had enige tijd geleden de vrouw van zijn broer mishandeld en nadien was hij ondergedoken.

      https://www.facebook.com/DagbladSuriname/posts/568764819876797,

      Het woord schoonbroer is [...] een gallicisme, een regelrechte vertaling van het woord beau-frère. Woorden als swagher en swagherinne komen al in het Middelnederlands voor. Als er iets is ingeruild, is dat het woord zwagerin, dat vervangen is door schoonzuster.

      http://www.volkskrant.nl/dossier-archief/zwagerin~a641241/,