monkeypox


monkeypox 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

virale infectieziekte die van dier (vaak een knaagdier) tot dier en van mens tot mens wordt doorgegeven en die vooral in Midden- en West-Afrika voorkomt, maar zich via reizigers naar andere werelddelen verspreidt; ook: virus dat deze infectieziekte veroorzaakt; apenpokken; mpox
Hoewel het een meervoudsvorm betreft, wordt dit woord ook wel opgevat als enkelvoudig begrip, als benaming van een specifieke besmettelijke ziekte. Het wordt dan in combinatie met een enkelvoudige persoonsvorm gebruikt, met of zonder lidwoord: "(De) monkeypox is een ziekte." Omdat een groep wetenschappers de naam monkeypox stigmatiserend en misleidend vindt (apen spelen geen belangrijke rol bij de verspreiding), heeft de WHO in november 2022 een nieuwe voorkeursnaam voor de ziekte vastgesteld: mpox.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Monkeypox…

is een virusziekte; is een infectieziekte; is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      Apenpokken, ook wel monkeypox genoemd, is een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat zich meestal verspreidt onder knaagdieren en soms ook onder apen in Centraal- en West-Afrika. Af en toe springt het virus over op mensen en veroorzaakt het een kleine uitbraak.

      https://www.newscientist.nl/nieuws/apenpokken-wat-weten-we-erover-en-kan-het-een-pandemie-veroorzaken/?utm_source=redactioneel&utm_medium=email&utm_campaign=NS+nieuwsbrief+25052022,

      De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil af van de naam apenpokken, monkey pox, voor de ziekte en het virus. [...]. De naam apenpokken is historisch slecht gekozen; een verwijzing naar de ontdekking van het virus in 1958 bij apen in gevangenschap in Denemarken. Weliswaar zijn apen (net als mensen) gevoelig voor deze infectie, maar het natuurlijk reservoir van dit virus zijn knaagdieren in Afrika. Van daaruit kan het overspringen naar de mens.

      https://www.nrc.nl/nieuws/2022/06/17/who-wil-af-van-misleidende-naam-apenpokken-a4133781,

      Monkeypox, een virus dat lijkt op de menselijke pokken en dat in 1980 is uitgeroeid, verspreidt zich niet gemakkelijk van persoon tot persoon, maar kan in zeldzame gevallen dodelijk zijn. Een menselijke besmetting met monkeypox is slechts drie keer buiten Afrika voorgekomen: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Israël. Monkeypox duurt meestal twee tot vier weken, beginnend met koorts en hoofdpijn en zich ontwikkelend tot kleine bultjes, puisten genaamd, die zich over het lichaam verspreiden.

      Amigoe,

      Monkeypox is iets anders dan krentenbaard (een huidinfectie door een bacterie, die wel vaak in Nederland voorkomt). Op Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname gebruikt men de naam apenpokken vaak voor deze ziekte krentenbaard.

      https://www.rivm.nl/monkeypox-apenpokken

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen