mpox


mpox 1.0

(gezondheid, geneeskunde en zorg; neologisme)

virale infectieziekte die van dier (vaak een knaagdier) tot dier en van mens tot mens wordt doorgegeven en die vooral in Midden- en West-Afrika voorkomt, maar zich via reizigers naar andere werelddelen verspreidt; ook: virus dat deze infectieziekte veroorzaakt; monkeypox; apenpokken
Hoewel het een meervoudsvorm betreft, wordt dit woord ook wel opgevat als enkelvoudig begrip, als benaming van een specifieke besmettelijke ziekte. Het wordt dan in combinatie met een enkelvoudige persoonsvorm gebruikt, met of zonder lidwoord: "(De) mpox is een ziekte." Omdat een groep wetenschappers de naam monkeypox stigmatiserend en misleidend vindt (apen spelen geen belangrijke rol bij de verspreiding), heeft de WHO in november 2022 mpox ingesteld als nieuwe voorkeursnaam voor de ziekte.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Mpox…

is een virusziekte; is een infectieziekte; is een ziekte

      Algemene voorbeelden


      Neem contact op met uw huisarts of een soapoli als u symptomen heeft die lijken op mpox. Zoals blaasjes op uw gezicht, anus of geslachtsdeel. Bel ook de huisarts of soapoli als u in de afgelopen 3 weken nauw contact had met iemand met mpox.

      https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/infectieziekten/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-als-ik-denk-dat-ik-mpox-heb,

      Sinds november 2022 heet de ziekte geen apenpokken of monkeypox meer, maar mpox. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dit besloten, omdat de organisatie klachten kreeg dat de oude termen stigmatiserend en discriminerend waren.

      https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/infectieziekten/vraag-en-antwoord/wat-moet-ik-doen-als-ik-denk-dat-ik-mpox-heb,

      Apenpokken, ook wel bekend onder de Engelse naam monkeypox, wordt door de WHO voortaan mpox genoemd. Het besluit kwam nadat mensen erover hadden geklaagd dat apenpokken als naam racistisch en stigmatiserend zou zijn. Eerder dit jaar konden suggesties worden ingestuurd voor een andere benaming. Uit meer dan tweehonderd inzendingen kwam mpox als winnaar uit de bus.

      https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5349834/apenpokken-rascistisch-mpox-who-naamsverandering-uitbraak,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst leenwoord
      Vroegste datering 2022
      Brontaal Engels
      Vorm in brontaal mpox
      Betekenis in brontaal idem
      Benoemingsmotief In november 2022 als als voorkeursvariant ingesteld door de WHO omdat monkeypox (apenpokken) door sommigen als een stigmatiserende en misleidende term wordt beschouwd; apen spelen geen belangrijke rol bij de verspreiding ervan.