pottenbakker


pottenbakker 1.0

iemand die voor zijn beroep of uit liefhebberij aardewerken voorwerpen uit potklei vervaardigt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een pottenbakker…

is een persoon

  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] kiest de juiste klei, kneedt en bewerkt de klei tot een voorwerp, bakt dit voorwerp op hoge temperatuur in een oven, schuurt het voorwerp vervolgens glad met schuurpapier en maakt het af door het voorwerp te glazuren
  • [Instrument] maakt onder meer gebruik van een draaischijf en een oven
  • [Object ontstaan] vervaardigt gebruiksvoorwerpen en decoratieve voorwerpen

Algemene voorbeelden


Een bekend beeld voor velen: de pottenbakker aan de draaischijf. Eerst wordt de klei gekneed om ze homogeen te maken. Op de draaischijf wordt de klei nogmaals gekneed: je werpt de klei op de schijf, je vormt de klei tot een toren en brengt die toren terug naar beneden. Zo worden alle deeltjes spiraalsgewijze gelegd wat de weerstand bij het draaien vermindert. Dan moet de klei perfect gecentreerd worden. Perfect in het midden. Dan maak je een putje, de klei wordt geopend en opgetrokken. Optrekken is een druk uitoefenen op de klei tussen de linker- en rechterhand. Door die druk stijgt de klei. Dit vraagt enige handigheid en veel oefenen!

http://www.innovaconcept.be/animaro/meeranima.htm

Voor de pottenbakker uit Echten is de viermans expositie een manier om te laten zien dat Drentse kunstenaars vaker zouden moeten samenwerken bij het tonen van hun werk. Berends exposeert zelf zijn nieuwste 'vlammende' schalen in verschillende kleuren.

Meppeler Courant,

"Dan mocht ik van zo'n conservator de potten, schalen en scherven van dichtbij bestuderen. Wat voor kleisoort is het, hoe is het gemagerd en gevormd. En ook waarom zo? Thuis ging ik die processen dan nabootsen. Voor zover ik weet ben ik de enige pottenbakker in Nederland die oud aardewerk maakt, alleen in België ken ik er nog een."

http://www.archeon.nl/vvva/nieuwsbrief/6-6/pottenbakker.htm,

'Je leert steeds meer dingen ontdekken én voorkomen. Want pottenbakken is niet alleen een vak van successen, maar ook van tegenvallers. Elke pottenbakker heeft wel eens een oven opengedaan waarin door één uiteengespat voorwerp de hele oogst bedorven was. Maar je leert jezelf ontwikkelen en je kunt uiteindelijk steeds meer.'

Meppeler Courant,

De markt begint 's morgens om 10.00 uur en eindigt 's middags om 16.00 uur. Er zullen ongeveer 25 hobbyisten aan de markt deelnemen, zoals pottenbakkers, makers van droogbloemen en verder zijn er woondecoraties, houtsnijwerk en snijbloemen.

Meppeler Courant,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • de Engelse pottenbakker
  • Hollandse pottenbakkers

In de Verenigde Staten waren halverweg de 19e eeuw meer dan 1000 abolitionistische groeperingen aktief. Een voorstelling uit 1787 van de Engelse pottenbakker Wedgwood met de tekst 'Am I not a man and a brother' (ben ik niet een mens en een broeder) werd een veel gebruikte afbeelding waar afschaffing ter sprake kwam.

http://www.africaserver.nl/wozow/tentoonstelling/index.html

Wij weten dat in andere plaatsen zoals Amsterdam, Haarlem en Middelburg reeds in de tweede helft van de 16e eeuw aardewerk werd gemaakt met meerkleurige decors op een witte achtergond in een techniek, die de Hollandse pottenbakkers hadden geleerd van hun Italiaanse collega's.

http://www.royaldelft.nl/rembrandt_frame.cfm?lang=nl

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • pottenbakkers in Engeland

In de tweede helft van de 16de eeuw was het pottenbakkers in Engeland gelukt om uit klei bruikbare rookinstrumenten te maken. In oude handelscentra zoals Hoorn, Amsterdam, Harlingen en Middelburg worden deze geïmporteerde pijpjes regelmatig opgegraven. Ze vallen op door hun geringe afmetingen en de sierlijke vorm.

http://www.tabakspijp.nl/

met eigennaam


  • pottenbakker Freek Berends
  • pottenbakker Pieter Dekker

De bekende pottenbakker Freek Berends uit Echten toonde menig staaltje van zijn vakmanschap en ook de tingieterij uit het museum was op de presentatie-avond aanwezig.

Meppeler Courant,

Sinds kort houdt pottenbakker Pieter Dekker [...] creatieve middagen met zelf pottenbakken en pannekoeken na. Onder zijn deskundige leiding maken de kinderen vazen, konijnen en dolfijnen. De werkstukken worden direct gedroogd in een speciale oven.

Meppeler Courant,

met ander, nevengeschikt substantief


  • een pottenbakker en keramist

De foto's worden gecombineerd met keramiek van Jan Paasman uit Leeuwarden. Deze pottenbakker en keramist werkt voornamelijk met handgedraaide vormen met soms speelse ornamenten. Paasman vervaardigt de onderdelen apart en laat de vormen in de oven versmelten. Hierbij maakt hij gebruik van technieken uit de glaskunst en de keramiek.

Meppeler Courant,

  • wolverwerkers en pottenbakkers
  • leerlooiers en pottenbakkers
  • smeden en pottenbakkers

Deze vrij dicht bevolkte volkswijk huisvestte vooral arbeiders en ambachtslui, wiens activiteiten binnen de stadsmuren niet gewenst waren omwille van allerlei hinder. Vooral wolverwerkers, leerlooiers, smeden en pottenbakkers hadden er hun werkhuizen. In 1383 werd het gebied verwoest tijdens het Beleg van Ieper en bleef onbewoond.

http://users.pandora.be/landschappen.westland/verdronken_weide.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen