snorfiets


snorfiets 1.0

(transport, verkeer en reizen)

tweewielig open motorvoertuig met een maximumsnelheid van 25 km/u, dat op elektriciteit of benzine rijdt; bromfiets die hooguit 25 km/u rijdt
Een snorfiets wordt in België een bromfiets klasse A genoemd.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een snorfiets…

is een bromfiets; is een motorvoertuig; is een voertuig

  • [Deel] hoort voorzien te zijn van een blauwe kentekenplaat; heeft een elektromotor met een accu of een verbrandingsmotor
  • [Snelheid of tempo] is officieel geconstrueerd voor een maximumsnelheid van 25 km/u
  • [Legitimiteit] mag alleen worden bereden door een bestuurder met minimaal een geldig bromfietsrijbewijs; mag niet harder gaan dan 25 km/u; mag in de meeste gemeenten zonder helm op worden bereden
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt wettelijk van de bromfiets, die 45 km/u mag, een geel kentekenplaatje heeft en alleen met een helm op mag worden bereden
  • [Verscheidenheid] bestaat in verschillende uitvoeringen, waaronder die van de snorscooter

Algemene voorbeelden


Een snorfiets is het langzamere broertje van de brommer. Het gaat, net als bij een bromfiets, om een "fiets met hulpmotor" waarvan de cilinderinhoud niet boven de 50 cc mag uitkomen. In tegenstelling tot een brommer mag je echter niet harder dan 25 kilometer per uur rijden op een snorfiets.

https://www.bromfietsen.org/snorfiets.htm

Snorfietsen rijden te hard, maken lawaai en de uitstoot draagt bij aan luchtvervuiling. Wij vinden dat snorfietsen niet op het fietspad thuishoren en net als bromfietsers een geel kentekenplaatje moeten krijgen.

https://www.fietsersbond.nl/de-fiets/fietssoorten/speed-pedelec/vindt-fietsersbond-speed-pedelec/,

De snorfietsen zijn terug en hoe. [...]. De elektrische step wordt vaak vergeleken met een scooter. In feite is dat ook zo, want onze steps of scooters, wat u wilt, worden voorzien van een blauwe kentekenplaat en u dient deze steps te verzekeren. Het zijn dus gewoon snorfietsen. Het rijden met snorfietsen heeft één groot voordeel. Je hoeft op snorfietsen geen helm te dragen, je hebt géén helmplicht.

https://www.elektrischestep.nl/snorfietsen.html

Voor de snorfiets moet een helmplicht komen. Dat zeggen 130 artsen van Nederlandse ziekenhuizen. Het initiatief komt van artsen van het UMCG. Een snorfiets is minder onschuldig en onveiliger dan een gewone fiets, aldus de doktoren. "De wetgever suggereert nu dat dit product veilig is, maar dat is het zeker niet. Ook niet bij een snelheid van 25 km/uur", zegt internist Wouter Bierman van het UMCG.

https://www.oogtv.nl/2018/12/umcg-snorfietser-moet-verplicht-helm-op/,

Oude Solexen waren in oorsprong bromfietsen en mochten dus niet op het fietspad rijden. [...]. Half februari 2006 werd bekend dat Solexen gebouwd voor 1974 tijdelijk kosteloos en zonder keuring omgezet kunnen worden naar snorfiets. Op het kenteken staat bromfiets, maar omdat daar ook op vermeld staat dat de maximale snelheid 25 km per uur is, is het dus toch een snorfiets.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Solex_(bromfiets),

De snorfiets is te milieuvervuilend om tussen de fietsers te rijden. Gemeenten overwegen om na de brommer ook de snorfiets naar de rijbaan te verbannen als dat wettelijk mogelijk wordt.

https://www.ed.nl/binnenland/na-de-brommer-moet-straks-ook-de-snorfiets-van-het-fietspad-af~a0729b72/,

Een snorfiets is een motorvoertuig op twee wielen met een maximale constructiesnelheid van 25 km/uur. Het betreft motorvoertuigen in scooter- dan wel brommeruitvoering. De scooter heeft kleine, brede wielen; de voeten worden tussen stuur en zadel naast elkaar geplaatst.

https://www.scooterbelang.nl/nl/25-km-scooter

De SpartaMet was een fiets met benzinehulpmotor. Voor de wet gold deze als snorfiets. Een (blauwe) kentekenplaat, WA-verzekering en geldig rijbewijs waren dus verplicht. De maximumsnelheid was 25 km per uur.

https://www.sparta.nl/alles-over-sparta/geschiedenis/spartamet

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • veelkleurige snorfiets

Half schoolgaand Nederland maakt momenteel nog de blits met de Gilera Citta, die veelkleurige snorfiets waar je zonder helm mee rond mag zoeven, maar lekker is natuurlijk ook maar één vinger lang. "De Citta heeft niet het eeuwige leven", weet Marco Bos, sales- en marketing-manager by Vespa Nederland. "Voorlopig groeit die markt nog, maar eens zal er wel de klad in komen. Het is helemaal niet ondenkbaar dat de snorfietsjeugd de helm weer op gaat zetten, als die bromscooter een beetje gaat groeien."

https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=bromscooter&coll=ddd&identifier=ddd%3A011019723%3Ampeg21%3Aa0569&resultsidentifier=ddd%3A011019723%3Ampeg21%3Aa0569,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: op

  • snorfiets op rijbaan

Vanaf 8 april: snorfiets op rijbaan! Vanaf 8 april 2019 moeten snorfietsers in Amsterdam met helm op de rijbaan rijden. De nieuwe regel geldt voor het gebied binnen de ring A10, op een klein aantal uitzonderingen na. Komende maanden treft de gemeente de benodigde voorbereidingen op straat.

https://www.amsterdam.nl/actueel/nieuws/vanaf-8-april/,

Vaste verbindingen


elektrische snorfiets

  1. ( transport, verkeer en reizen)
    snorfiets die wordt aangedreven door een elektrische motor

    Synoniem: e-snorfiets; zoemfiets

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    • [Deel] heeft een elektromotor en een accu
    • [Onderscheid of tegenstelling] is milieuvriendelijker dan een benzinesnorfiets

      Elektrische snorfiets. [...]. Je hoort hem niet, je ruikt hem niet, maar hij mag worden gezien. Het gaat hier om de elektrisch aangedreven snorfiets, die onlangs in ons land is geïntroduceerd. "Absoluut milieuvriendelijk," noemt de importeur de MTC Electric Bike, die een snelheid haalt van circa 25 kilometer per uur.

      https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22elektrische+snorfiets%22&page=1&coll=ddd&identifier=ddd%3A010646487%3Ampeg21%3Aa1371&resultsidentifier=ddd%3A010646487%3Ampeg21%3Aa1371,

      De meeste mensen zeggen dat ze, wanneer ze van hun benzinesnorfiets afscheid moeten nemen, kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer. De milieuvriendelijke elektrische snorfiets komt er vooralsnog bekaaid vanaf.

      https://www.verkeersnet.nl/blogs/27163/blog-verdwijnt-de-benzine-snorfiets/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen