strooifiets


strooifiets 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

deelfiets die kan worden gehuurd via een free-floatingsysteem en die dus binnen een bepaalde zone om het even waar kan worden opgehaald en ingeleverd; free-floating deelfiets
Het woord werd in 2017 door Marco te Brömmelstroet geïntroduceerd als een denigrerende benaming van de deelfiets, maar wordt inmiddels ook als een neutrale term gebruikt, vooral in Vlaanderen.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een strooifiets…

is een deelfiets; is een fiets; is een voertuig

  • [Deel] is voorzien van een elektronisch slot en een gps-chip
  • [Functie] dient om de milieuvervuiling en de verkeersdrukte in steden tegen te gaan en om flexibel vervoer te bieden
  • [Plaats] heeft geen vaste parkeerplek, maar is wel gebonden aan een of meerdere zones
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een free-floating fiets
  • [Waardering] wordt enerzijds gezien als een innovatieve manier om milieuvervuiling tegen te gaan, anderzijds als een veroorzaker van overlast

Hoofdsemagram: fiets


Algemene voorbeelden


De 'strooifiets' leidt meteen tot ergernis. Binnen korte tijd zijn er duizenden huurfietsen neergezet in Rotterdam en Amsterdam. [...]. In amper twee maanden heeft de 'deelfiets' zijn plek opgeëist in de openbare ruimte van Amsterdam en Rotterdam. Je vindt ze in rekken, leunend tegen bomen of midden op de stoep. [...]. In de Van Bossestraat denkt bewoner M.R. (39) dat ze er vooral zijn neergezet omdat hier veel Airbnb's zitten. "Volgens mij is dit één grote commerciële show." En dat is het, zegt Marco te Brömmelstroet, hoofddocent stedelijke planning aan de UvA. "Ik zou het geen deelfiets maar een strooifiets willen noemen. Deze aanbieders hebben een buitengewoon agressieve aanpak. Die willen zo snel mogelijk een marktaandeel verwerven." Een systeem van deelfietsen zou kunnen werken, zegt hij. Maar dan op een gereguleerde manier, zoals de OV-fiets.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/08/03/de-strooifiets-leidt-meteen-tot-ergernis-12341479-a1568753,

Reglement voor strooifietsen in Brussel. Aanbieders van deelfietsen in Brussel zijn binnenkort zelf verantwoordelijk voor de veiligheid en verspreiding van hun fietsen. [...]. Sinds eind september heeft de hoofdstad te maken met deelfietssystemen die werken volgens een free floating-systeem: de zogenaamde strooifietsen. Ze kunnen na gebruik om het even waar achtergelaten worden. [...]. Het systeem veroorzaakt veel frustratie omdat fietsen ergens worden achtergelaten, niet meer worden opgepikt en overlast veroorzaken.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20171208_03232482,

Deze zomer overspoelden deelfietsen van het bedrijf oBike uit Singapore Amsterdam en Rotterdam. Deze fietsen hebben behalve een elektronisch slot dat je open kan 'appen' een gps-chip, zodat je kunt zien waar ze geparkeerd staan op diezelfde app op je smartphone. [...]. 'Strooifietsen,' doopte Marco te Brömmelstroet (alias De Fietsprofessor) ze een paar weken geleden in NRC Handelsblad.

https://decorrespondent.nl/7246/deelfietsen-veroorzaken-nu-veel-overlast-in-grote-steden-zo-kan-het-wel/761895705450-e2d0e52b,

Mooi woord dat strooifiets, al is het me eigenlijk nog te vriendelijk. Het zijn ordinaire wegwerpfietsen.

https://joop.bnnvara.nl/opinies/winkelwagentjes-mag-je-nergens-achterlaten-waarom-strooifietsen-dan-wel,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • zogenoemde strooifietsen

De strooifietsdienst GoBee.Bike zet een punt achter zijn activiteiten in de stad Brussel. De reden? "De schade en het vandalisme aan onze fietsen in Brussel hebben een limiet bereikt die we financieel niet meer aan kunnen", laat het bedrijf weten. GoBee.Bike werd amper drie maanden geleden gelanceerd in de stad Brussel en bood zo'n 200 zogenoemde strooifietsen aan.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/09/strooifietsendienst-gobee-bike-stopt---we-kunnen-brussels-vandal/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2017
Bedenker Marco te Brömmelstroet (bijgenaamd 'de fietsprofessor'), Associate Professor in Urban Planning en Academic Director van het Urban Cycling Institute van de UvA.
Samenhangende woorden (betekenis) deelfiets; leasefiets; ov-fiets; swapfiets