à


à 1.0

voorafgegaan en gevolgd door een telwoord om aan te geven dat de bedoelde hoeveelheid, grootte, afmeting, frequentie, snelheid e.d. ligt tussen het eerste getal en het tweede, hogere getal: tot ongeveer; met een bereik tot
Meestal nog gevolgd door een complement dat bestaat bestaat uit een maateenheid of het meervoud van een zelfstandig naamwoord dat een groep personen of zaken aanduidt.

Algemene voorbeelden


Een kamp van een jeugdbeweging duurt 5 à 10 dagen.

http://www.kinderopvang.be/

Slaapwandelen komt vooral bij 15 à 30 % van de kinderen tot 12 jaar voor en verdwijnt meestal spontaan.

http://www.gezondheidsnet.nl/

Gewoonlijk zijn er 3 à 4 meisjes op BZW (begeleid zelfstandig wonen) waardoor er minder meisjes effectief in de Living verblijven.

http://www.sporen.be/sporen/index.html,

Voor het eind van de negentiende eeuw wijken de bepalingen van de wereldgemiddelde temperatuur naar schatting niet meer dan 0,1 à 0,2 graad af van de werkelijke waarden; in de twintigste eeuw is de wereldgemiddelde temperatuur nauwkeuriger gemeten.

http://www.knmi.nl/voorl/

Soms zijn zware windstoten merkbaar voordat de tornado zelf passeert. Het duurt meestal enkele tientallen seconden tot 2 à 3 minuten, bij zware tornado's soms wel een minuut of 5 à 10.

http://www.meteonet.nl/index.html,

De beoordeling gebeurt op basis van een paper van 5 à 10 bladzijden aan het einde van de cursus over een zelfgekozen thema, aansluitend bij de in de cursus behandelde onderwerpen.

http: //www. katho. be/ipsoc/bijscholing/GR-MAATSCH-WERK. pdf

Er wordt gerekend op 10.000 à 15.000 bezoekers per dag.

NRC,

Ieder kreeg zeven- à achthonderd Duitse mark.

http://www.antrop-ver.nl/motief/nummers/motief30-1.htm,

Op de Grote Ring rond Brussel, nabij de afrit Dilbeek, nam een bende van 9 à 10 personen met zware wapens twee transporten met zware wapens onder vuur.

De Standaard,

Slachtoffers die hun overvallers slechts een credit card kunnen tonen - die veel Russen niet kennen - worden in elkaar geslagen. Daarom is het volgens veiligheidsconsulent Babbs raadzaam om op straat 50 à 100 dollar op zak te hebben en thuis 1000 dollar.

NRC,

Enkele kilometers verder is Geysir. Daar is er nog 1 geiser zeer actief: de Strokkur spuit tamelijk stipt om de 3 minuten zo'n 15 à 20 meter hoog.

http://users.skynet.be/sven.gheeraert/ijsland3.html

De cafés hebben ongeveer twintig à dertig variëteiten koffie, waaronder tal van soorten cappuccino en espresso.

Reformatorisch Dagblad,

Het gaat hierbij ondermeer om aanpassing elektrisch systeem van twee te automatiseren stuwen in de Oude Vaart in verband met toekomstige koppeling van nabijgelegen te automatiseren objecten (4 à 5) in het gebied Dwingelderveld, het automatiseren van gemalen in Paardelanden en Uffeltermaden en van vier stuwen in de Zuidwoldiger waterlossing.

Meppeler Courant,

Bij koorts neemt men, 3 maal per dag, 1 à 2 druppeltjes eucalyptus in.

http://users.skynet.be/sky88638/

Het gemiddelde aantal sessies bedraagt in mijn praktijk zeven à acht.

http://www.regressietherapeut.nl/

Roer er de room door en laat weer inkoken tot 1 à 2 eetlepels.

NRC,

De skeeleraars worden primair verwezen naar de plekken waar de voetgangers thuishoren, en daar moeten zij hun snelheid "aanpassen". Dat zal wel betekenen dat zij niet veel sneller dan zo'n 5 à 10 km per uur zullen mogen rijden.

http://www.verkeerskunde.nl/artikelen/skeeler_remmelink.htm,

Een gespleten lip/kaak ontstaat tussen de zesde en de negende week van de zwangerschap, een gespleten gehemelte rond de tiende à twaalfde week.

http://www.kaakchirurg.nl/pub/,

De multinationale troepenmacht, die ook troepen zal bevatten uit tien landen van buiten de alliantie, zoals Rusland, moet toezicht houden op een bufferzone van zo'n 1.000 à 1.200 kilometer lengte tussen de strijdende partijen.

De Standaard,

Het hart slaat erg vlugger dan normaal (rond de 120 à 160 slagen per minuut).

http://www.babybelgie.com/reference/grossesse.htm

Comfort: studentenkamers worden gewoonlijk gemeubeld verhuurd en zijn gemiddeld 10 à 12 m² groot.

http://www.kuleuven.ac.be/kuleuven/

Mensen eten twee à drie keer per dag en ze gaan gemiddeld één keer per week naar de supermarkt.

De Standaard,

Na twee à drie jaar verplaatsen de rivierprikken zich weer naar paaiplekken in zoete wateren.

http://www.ravon.nl/vissen.html

Nu moeten hier vijftien mensen verdwijnen en elders nog eens "zestig à tachtig": medewerkers die bij GPI op de loonlijst staan, maar bij nationale kantoren zijn gedetacheerd.

NRC,

De uitkomst van het onderzoek zal volgens de Commissie drie à zes maanden op zich laten wachten.

NRC,

Bij de houtsnede gebruikt men de meest harde houtsoorten o.a. peren, noten, elzen en kersenhout van 2 à 4 cm dik.

http://users.pandora.be/hc_itc325/lithograf.htm,

Ik las het boek met de leeskring, waarmee ik 5 à 6 keer per jaar bij elkaar kom.

http://www.scalanet.nl/nieuwsbrief10.htm,

Men stelt voor de consumptie in relatie tot ziekten een grenswaarde op van 20 tot 30 gram alcohol per dag, wat overeenkomt met 2 à 3 glazen bier, wijn of sterke drank per dag.

http://www.vig.be/

Aal groeit bijzonder langzaam: marktrijpe aal van ca. 30 cm is 8 à 10 jaar oud, en de oudst bekende aal leefde meer dan 84 jaar in een aquarium in Kopenhagen!

http://home.wxs.nl/~hwdenie/

Bij sterke wind kan een boom omwaaien. Daarvoor is wel een storm met minimaal kracht 9 à 10 Beaufort nodig.

http://www.waterland.net/taw/welcome.htm

De economische ontwikkeling in het afgelopen jaar is veel gunstiger uitgevallen dan was verwacht. De regering voorzag begin 1994 een groei van 1 à 1,5 procent. Het westen zou uitkomen op 0,5 à 1 procent en het oosten op 6 à 8 procent, zo werd gedacht.

NRC,

Het onderzoek duur 1 à 1 ½ uur.

http://www.leidenuniv.nl/radiology/radsite/Radiologie/Taak.htm

In juli wordt daarom begonnen met de grondwerkzaamheden, waarmee het startsein gegeven wordt voor de derde en vierde fase. Met deze twee fasen komt er nog eens 10 à 11 hectare bij.

Meppeler Courant,

Iedereen moet voldoende aandacht krijgen en het liefst lopen we met groepjes van 8 à 10 honden per keer.

http://home.wxs.nl/~walde006/index2.html

Voor deze activiteiten voorziet het Fonds een jaarlijks budget van € 800.000 à € 900.000.

http://www.vaf.be/ateliers.asp?page=4=2,

Met een geschatte beurswaarde van ƒ 15 à ƒ 20 mrd komt Eureko in de top 15 van de Europese verzekeraars.

Het Financieele Dagblad,

Ook maakt de ontgiftigingskuur Oxifilter deel uit van de behandeling. Deze volgt u 21 dagen en uw gewicht kan met 3 à 4 kilo verminderen.

http://www.beautycentrum.nl/cell.htm

à 1.1

in dezelfde betekenis ook verbonden met samenstellingen met een telwoord als eerste lid en -tal, -jarig, -jarige als tweede lid, zoals in een 200- à 300-tal, een vier- à vijftal, één- à tweejarig en 25- à 30-jarigen

Algemene voorbeelden


Het OCMW van Antwerpen, het grootste van heel België, geeft aan meer dan vijfduizend mensen een bestaansminimum. "Vergeleken met 1 januari 1995 is dat een stijging met 25 procent", zegt Danny Grillet. "Opvallend is ook de verjonging van die groep: veel 25- à 30-jarigen."

De Standaard,

Het tewerkstellingspercentage (verhouding van de tewerkgestelden tot het totaal van de 15 à 64-jarigen) bedraagt 3.857.000 / 6.707.000=57,3%.

http://www.statbel.fgov.be/downloads/lfs_nl.rtf

Een positief geëngageerde en mooie liedjestekst schrijven voor tien- à twaalfjarigen.

De Standaard,

De opleiding Tolk is een één- à tweejarige opleiding die in principe gevolgd kan worden nadat de opleiding vertaler met succes is afgelegd.

http://www.west-nederland.nl/

En nu krijg ik van overal de vraag van: alstublieft, hondentoiletten daar en daar en daar. We kunnen niet volgen. Bij wijze van spreken. We gaan dit laten voorafgaan door een onderzoek. We zullen dit nog ernstig blijven doen. Laten voorafgaan door een onderzoek in de wijk. In sommige wijken is dat al gebeurd. En er zijn, het is de bedoeling van in het jaar '99 toch nog een aantal, een vier- à vijftal wijken aan te pakken.

http://www.gent.be/gent/bestuur/hoorzit/gent4.pdf,

De sterkte van het effect van ouderlijke scheiding neemt [...] af in de loop van de tijd. Zo wordt gesteld dat na een twee- à drietal jaar een deel van de negatieve gevolgen op het psychologische welzijn verdwenen kunnen zijn, zeker indien de gescheiden ouders hertouwen en opnieuw een conflictarme gezinsomgeving kunnen verzekeren.

http://www.kuleuven.ac.be/sociologie/medewerkers/expertise/Vanhove/Download/rep_en_roer_vanhove.pdf,

Microsoft heeft de gewoonte om de snelle 'patches' enkel voor Engelse versies uit te brengen. In het verleden bleek dat de Nederlandse versies steeds een twee- à drietal maanden moeten wachten op de reparatie.

http://www.wgv.nl/artikel.asp?ID=3

De voorbije decennia zagen een 200- à 300-tal nieuwe coöperatieven het levenslicht, onafhankelijk van de traditionele coöperatieve sector.

http://www.gomantwerpen.be/nederlands/diensten/bpageel/2socecocontext.html

à 1.2

in dezelfde betekenis ook verbonden met samenstellende samenstellingen waarvan het eerste lid een telwoord is, zoals in een- à tweepersoonshuishouden en 1 à 2 persoonshuishouden

Algemene voorbeelden


Op de voormalige locatie van de brandweerkazerne wil de gemeente Oosterhout woningen bouwen. Daarvoor is ze in gesprek met woningbouwcorporatie Thuisvester. "Met de wens om hier minimaal veertig goedkope appartementen voor één- à tweepersoonshuishouden te realiseren", aldus een woordvoerder van de gemeente.

http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/gemeente-oosterhout-appartementen-op-locatie-kazerne-1.5568299,

Woningcorporatie 'thuis (destijds Domein) startte in 2013 met groot onderhoud werkzaamheden bij 112 flats aan de Offenbachlaan. In deze flats wonen veelal 1 à 2 persoonshuishoudens met een kleine portemonnee.

http://www.homemates.nl/verhaal/stripboek-in-eindhoven-offenbachlaan/,

à 1.3

in dezelfde betekenis ook verbonden met frequentie aanduidende bijwoorden en bijvoeglijke naamwoorden met een telwoord als eerste lid en -maal, -malig of -maandelijks als tweede lid, zoals in twee à driemaal, één à tweemalig en één- à tweemaandelijks

Algemene voorbeelden


De combinatie 'Niks doen/vrijen' nam minder dan één procent (0,9) van die tijd in beslag. De discussie kan dus weer beginnen: wat is een 'normale frequentie'? Deskundigen houden het gewoonlijk op twee- à driemaal per week.

http://www.divazine.be/index.asp?module=lichaam=71=archief,

Sinds ze met zijn drieën één- à tweemaandelijks bijeen komen vallen er zaken te doen.

NRC,

Nog geen minuut na binnenkomst stak hij al een caballerootje op. Hij schaamt zich er niet voor, want 'ik train twee- à driemaal per week en steek af en toe een sigaretje op'.

Meppeler Courant,

Een- à tweemaal per jaar kwamen de verenigingen samen tijdens een vergadering.

Meppeler Courant,

Vis beschermt optimaal bij een- à tweemalige consumptie per week.

NRC,

à 2.0

verbonden met twee zelfstandige naamwoorden als mogelijkheden, waarvan er slechts een van toepassing zal zijn, zoals in woensdag à donderdag: of; ofwel

Algemene voorbeelden


De bulk van het water van 'boven' is hier nog lang niet aangekomen: de Rijn-piek is pas bij Lobith in de vroege dinsdagochtend en pas woensdag à donderdag hier.

NRC,

à 3.0

in toepassing op financiële transacties of de kosten van iets, gevolgd door een bedrag dat per eenheid of per stuk betaald moet worden: voor de prijs van; ten bedrage van; ad

Algemene voorbeelden


Biljetten à € 3,50 kunt u kopen aan het NS-loket of in de NS-kaartautomaat.

http://www.treintaxi.nl/

Afspraken voor het overblijven zijn als volgt: Voor alle groepen worden kaarten voor 25x overblijven verkocht à ƒ 30 of 13,50 Euro.

http://www.bloemcampschool.nl/users/websitebcs/schoolgids/schoolgids.htm

Achter zijn zoetwarenkraam wijst een verkoper op zijn speciaal voor het WK ontworpen penissen van oranje chocola à 3,95: hij heeft er vandaag al zeker 50 verkocht.

NRC,

Wij gingen zelden of nooit naar de bioscoop en mijn zakgeld was te gering om er per week meer dan [...] op het Waterlooplein drie tweedehandsboeken à 3 cent per stuk, of twee van 5 voor te kopen.

Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

Hij schetste de totstandkoming van de huidige Boerhoorn, waarbij plannen voor totale nieuwbouw (à 4,5 miljoen) werden ingewisseld voor de gerealiseerde verbouwing voor 2,6 miljoen.

Meppeler Courant,

Voor het gebruik van uw Antwoordnummer neemt u een abonnement à EUR 113,- per jaar.

http://www.tpgpostbusiness.nl/pd/alle_producten.htm

Van onderzeeboot tot wolkenhopper (een soort luchtballon), van hermelijnen badjas tot authentieke mummiekist, van kameel tot Californische raskat, van Chinese jonk tot een dagkaart voor het Barnum & Bailey Circus (à 5000 dollar), Neiman Marcus bezorgt alle waar met 'butlerface' bij de klant thuis.

NRC,

De brandweercommandant van Brederwiede-oost had het college van B en W per brief verzocht een krediet beschikbaar te stellen à 20.468 gulden ten behoeve van de aanschaf van een trike.

Meppeler Courant,

Op het ogenblik loopt er een wervingsactie, gefinancierd met een gift van het Bedrijfsfonds voor de Pers à drie ton.

NRC,

Stals werd begraven op het kerkhof Paris-Thiais. De Nederlandse ambassade bestelde bloemen (à 95 fr.) en zorgde er ook voor dat hij niet 'van de armen' begraven werd.

Klaas kwam niet, W.F. Hermans,

De kosten: €2.800 voor de architect. Daarbij komen nog buitengerechtelijke kosten à €1.500. Beide partijen betalen elk de helft van de arbitragekosten à €5.859,50.

http://www.zibb.nl/bouw/dossier.asp?dossier=1393=7,

Het aanbod geldt voor het hele schooljaar. Kost: 70 euro per atelier van twee lesuren, exclusief reiskosten à 0,25 € vanuit Merchtem.

http://www.jeugdenpoezie.be/desite/basis.html

Het aanbrengen van de dekverf geschied door de opdrachtgever en wel aansluitend op het aanbrengen van de corrosiewerende primer. De kosten: €2.800 voor de architect. Daarbij komen nog buitengerechtelijke kosten à €1.500.

http://www.zibb.nl/bouw/dossier.asp?dossier=1393=7,

Dit jaar ligt de 'Belastinggids', 157 pagina's, à 19,90 gulden ook in de boekwinkel.

NRC,

Dat het eruitziet als een kraakpand weerspiegelt de achtergrond van de jonge initiatiefnemers Kevin Partidge en Nicholas Keating [...] die tot drie jaar geleden maaltijden à £ 1 samenstelden in een echt kraakpand in Kennington.

NRC,

à 4.0

met een inhoud van

Algemene voorbeelden


Het Clean-pakket Aquacare Whirlpool-cleaner is een zorgvuldig samengesteld produkt bestaande uit een doos met 6 flessen à 1 liter.

http://www.aquacare-whirlpools.nl/

à 5.0

met een lengte van

Algemene voorbeelden


De Pan Fix is vacuüm verpakt in pakken van 9 strips à 45 cm.

http://www.nedsale.nl/

à 6.0

met een (hoeveelheid) gewicht van

Algemene voorbeelden


In 2000 maakte iets minder dan 40% van alle cliënten van het MSOC van Antwerpen deel uit van het methadonprogramma. Het overgrote deel daarvan krijgt een substitutiebehandeling met methadonsiroop. 26 cliënten krijgen een behandeling met Temgesic (buprenorfine) en 23 cliënten krijgen een behandeling met Mephenon (methadontabletten à 5mg/co).

http://www.belspo.be/belspo/home/pers/soceco/MSOC_antwerpen_genk.pdf,

à 7.0

met een temperatuur van

Algemene voorbeelden


Spoel de rauwe fritten in koud water (om overtollig zetmeel te verwijderen) en droog ze goed af. U kan nu beginnen met de voorbak. Deponeer ze dan zachtjes in het vet (vet à 150°) en laat ze zo enkele minuten [...] zwemmen.

http://www.fritkotmax.be/wf00013.htm