ANWB-echtpaar


ANWB-echtpaar 1.0

(neologisme)

echtpaar dat meestal bestaat uit een man en een vrouw die dezelfde kleding dragen, vaak praktische, sportieve kleding zoals de ANWB die wel verkoopt

Semagram


Een ANWB-echtpaar…

is een echtpaar; is een paar; is een verzameling

  • [Uiterlijk] is een stel waarvan de leden dezelfde praktische jas dragen of andere dezelfde kledingstukken
  • [Leeftijd] is vaak een wat ouder stel, maar kan ook betrekking hebben op een jonger stel
  • [Gedrag] is een echtpaar waarvan de leden vaak ook bepaald gedrag vertonen, bv. tochtjes maken op de (elektrische) fiets en ook het ondernemen van andere, vaak tot in de puntjes voorbereide, uitjes die door anderen veelal saai of burgerlijk worden gevonden
  • [Waardering] wordt door velen bespot, omdat het uiterlijk van het echtpaar vaak als saai of grappig wordt gezien

Algemene voorbeelden


Het ANWB-echtpaar zou een thermoskan koffie en boterhammetjes bij zich hebben en een ruiten plaid om op te picknicken. Altijd een zwembroek en een zeemhanddoekje klein opgerold in de tas. Wc-papier en desinfecterend spul om bacteriën te doden op de handen.

https://www.linda.nl/persoonlijk/t-anwb-echtpaar-zou-prima-in-australie-kunnen-vertoeven/,

Nét als Brigitte Kaandorp waren wij stiekem erg jaloers op de zogenaamde "ANWB-echtparen" die op hun unisexfietsen, in hun unisexwindjacks samen een vooraf uitgestippelde route fietsen. Dat hij dan de fietsen alvast klaarzette, de banden oppompte en de navigatie instelde terwijl zij dan ondertussen de broodjes smeerde en de koffie in een dubbelwandige thermoskan deed. Héérlijk!

http://www.barbaramama.nl/2014/09/anwb-echtpaar.html,

Op de T-splitsing passeert onverwachts en razendsnel een ANWB echtpaar ons op elektrische fietsen. Ze zijn verbazingwekkend vroeg op pad gegaan.

https://caaarooo.nl/zonsopgangwandeling/,

Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2013
Bedenker Het woord is vooral populair gemaakt door de Nederlandse cabaretière Brigitte Kaandorp toen zij het benoemde in haar cabaretvoorstelling Cabaret voor beginners (2013).
Bijzonderheden Het woord ANWB-echtpaar verwees in eerste instantie vooral naar oudere (vaak gepensioneerde) echtparen die vaak in hun vrije tijd nogal eens in matchende jassen op pad gingen op de (elektrische) fiets. Later werd het woord ook wel gebruikt voor jongere stelletjes onder de woorden ANWB-stel en ANWB-stelletje. De criteria om hiertoe gerekend te worden veranderden daar ook door: matchende jassen of outfits zijn nu al voldoende. Er hoeft niet meer per se ook gefietst te worden en de kleren hoeven ook niet altijd uit de ANWB-winkel te komen, als ze maar hetzelfde en praktisch zijn.