Afghaans


Afghaans 1.0

van Afghanistan; uit Afghanistan; in Afghanistan; behorend bij Afghanistan; kenmerkend voor Afghanistan

Algemene voorbeelden


De fundamentalistische Taliban hebben 65 Afghaanse ambtenaren ontslagen, wier baarden niet beantwoordden aan de voorgeschreven lengte.

De Standaard,

De Amerikaanse raketten werden met succes gebruikt tegen Sovjet-vliegtuigen ten tijde van de Afghaanse bezetting door de voormalige Sovjet-Unie in de jaren tachtig.

De Standaard,

Eén groep Arabische strijders is volgens een Afghaanse commandant ongeveer 37 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kabul gestationeerd, vlak bij de frontlinie met de Noordelijke Alliantie.

de Volkskrant,

Een Afghaanse soort dokter scharrelde rond tussen de gewonden, maar voor zover ik kon zien had hij nul komma nul aan medische spullen en het enige dat hij deed was de wonden afdekken met gore lappen.

Jihad, Tom Carew,

Mijn vriendin is Afghaans en zij zeggen janem voor schatje. Ze vertelde dat de liefdeswoordjes/koosnaampjes of hoe je het ook noemen wilt, veel lijken en soms hetzelfde zijn als Hindoestaans.

http://forums.marokko.nl/archive/index.php/t-3770710-p-2.html,

Het aantal geheime agenten alsook Russische en Afghaanse spionnen is ook dit jaar beperkt tot 400. Tijdig inschrijven is de boodschap want alle niet-geregistreerde spionnen zullen geweigerd worden aan de ingang door onze bodygard "Jaws" met zijn "Licence to Kill".

http://www.bertones.be/image_map/Begeleidend%20schrijven.doc

Naarmate de Amerikaanse bommen en raketten de Afghaanse telefoonlijnen platleggen, zal radio belangrijker worden voor Bin Laden. Voorlopig lijkt hij het liefst met zijn volgelingen te communiceren via van tevoren opgenomen video-opnamen die worden afgeleverd bij het Kaboelse kantoor van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera.

De Telegraaf,

Tegenover de buitenwereld worstelen de Taliban met hun fundamentalistisch imago. Zij eisen de Afghaanse zetel in de Verenigde Naties op, maar krijgen te horen dat dit moeilijk ligt door hun discriminatie van de vrouwen.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • Afghaanse asielzoekers
  • Afghaanse vluchtelingen
  • een Afghaans asielzoekersgezin

Sinds duidelijk werd dat in Nederland flink wat Afghaanse asielzoekers verbleven die in eigen land hadden meegewerkt aan martelingen, werd er een actief beleid tegen oorlogsmisdadigers ontwikkeld.

6055

Het Afghaanse asielzoekersgezin uit Drenthe mag voorlopig in Nederland blijven.

http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Nederland/308595/Afghaans-asielzoekersgezin-mag-voorlopig-blijven.htm,

Iran steunt diverse oppositiegroeperingen in Afghanistan en huisvest 1,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen, die ook een bron van informatie kunnen zijn.

De Telegraaf,

Al enige tijd bezetten een 300-tal Afghaanse vluchtelingen de Heilige-Kruiskerk in Elsene om een uitwijzing naar hun land van afkomst te verhinderen.

http://www.uvv.be/uvv5/pub/pers/pers2003/010803.html,

Volgens cijfers van de vluchtelingenorganisatie Unhcr herbergt Nederland percentage-gewijs een van de grootste aantallen Afghaanse vluchtelingen in Europa.

De Telegraaf,

Pakistan heeft zijn grens met Afghanistan dinsdag gesloten om een nieuwe stroom Afghaanse vluchtelingen tegen te houden.

De Standaard,

De Iraakse, Afghaanse en Palestijnse vluchtelingen kwamen Letland vanuit Rusland binnen met de bedoeling per schip naar Zweden door te reizen en daar politiek asiel te vragen.

NRC,

  • de Afghaanse bevolking
  • Afghaanse burgers
  • het Afghaanse volk

De internationale gemeenschap moet financiële middelen beschikbaar stellen om gehoor te kunnen geven aan de dringende behoeften van de Afghaanse bevolking.

http://www.doktersvandewereld.org/rapport.php?rapport=afghanistan

Ook Rusland liet weten dat het werkt aan grootschalige hulpverlening aan het Afghaanse volk, met name ten behoeve van ongeveer 150.000 vluchtelingen die onder ellendige omstandigheden langs de grens met Tadzjikistan bivakkeren.

De Telegraaf,

Het opleggen van de Sharia heeft niet alleen een negatieve invloed op het lot van de vrouwen, maar ook van het hele Afghaanse volk.

De Standaard,

Hij voegde daar echter aan toe dat de Talibaan "misschien de oplossing brengen" voor het Afghaanse volk dat "de strijdende facties beu is".

NRC,

Wraak en vergelding zijn ethisch niet te verdedigen als motief voor het bombarderen van een land. Zeker niet omdat in de eerste plaats de Afghaanse burgers, die al vele jaren belaagd werden en in ellendige omstandigheden leven, rechtstreeks en niet rechtstreeks het voornaamste slachtoffer zullen zijn.

http://www.avv.yucom.be/,

Maar zaait deze cluster-munitie, gevuld met 202 kleinere, gele bommetjes ter grootte van cola-blikjes, wel dood en verderf onder Afghaanse burgers?

de Volkskrant,

Een woordvoerder van het verzet meldde dat bij de luchtactie acht leden van het Tadzjiekse verzet en verder vooral Afghaanse burgers om het leven zijn gekomen.

NRC,

In plaats van de Talibaan, zorgen nu de VS voor de Afghaanse bevolking.

http://www.google.nl/search?q=cache:Z_2HQfN7j3sJ:www.clingendael.nl/cli/publ/media/2001/nrc_2001_10_10.htm+antiwesters=nl=lang_nl,

Hiermee wil Dokters van de Wereld een alarmkreet uitten over de hongersnood onder de Afghaanse bevolking en het woord aan de vrouwen geven, zodat deze onder de aandacht wordt gebracht en de internationale gemeenschap zijn plicht tot hulp uitvoert.

http://www.doktersvandewereld.org/rapport.php?rapport=afghanistan

Ook hebben de Amerikanen meer voedselpakketten en medicijnen voor de Afghaanse bevolking gedropt.

De Telegraaf,

  • de Afghaanse burgeroorlog

Rabbani gaf niet nader aangeduide "buitenlandse krachten" de schuld van de Afghaanse burgeroorlog.

NRC,

De Taliban, een door religieuze studenten opgericht leger dat zich twee jaar geleden in de Afghaanse burgeroorlog mengde, heeft met Jalalabad de controle verworven over de belangrijkste route van Pakistan naar Kabul.

De Standaard,

  • Afghaanse drugs
  • Afghaanse hasj
  • Afghaanse marihuana
  • Afghaanse opium

Iran is de natuurlijke uitvoerroute van Afghaanse drugs, met name opium en heroïne, naar hoofdafnemer Europa.

http://www.drugsbase.com/

Tadzjikistan heeft zich op korte tijd opgewerkt tot een belangrijk productiecentrum voor papaverplanten en doorvoerplaats voor Afghaanse opium op weg naar Rusland.

De Standaard,

Mark koopt per "trip" tussen 5 en 15 gram cannabis of marihuana. "Wat sterke Afghaanse marihuana en wat lichte Marokkaanse hasj, Ketama. Ik ben een beredeneerd komsument", lacht hij.

De Standaard,

De pijp is weer langsgekomen en je vraagt of het eersteklas hasj of hennep is, of die lichte Afghaanse hasj.

Cherry, Mary Karr,

  • de Afghaanse hoofdstad
  • de Afghaanse hoofdstad Kabul
  • de Afghaanse hoofdstad Kaboel

In een herberg in Maidan Shar, een morsig plaatsje zo'n dertig kilometer van de Afghaanse hoofdstad, zetten zij hun kalasjnikovs en raketwerpers tegen de muur.

NRC,

De radicaal-islamitische studentenmilitie Taliban, die de dienst uitmaakt in Kaboel, heeft de inwoners van de Afghaanse hoofdstad gevraagd ervoor te zorgen dat mannen op straat, door ramen kijkend, geen vrouwen kunnen zien.

De Standaard,

Nederlandse troepen patrouilleren de komende maanden door de Afghaanse hoofdstad Kaboel.

Haagsche Courant,

Ongeveer 90 procent van de kiesgerechtigde Afghanen heeft zich laten registreren voor de presidentsverkiezingen van oktober dit jaar. Een woordvoerder van de Verenigde Naties in de Afghaanse hoofdstad Kabul, David Singh, heeft dit zondag bekendgemaakt.

http://www.nieuws.nl/bericht/5/44133,

De speciale VN-gezant voor Afghanistan, Mahmoud Mestiri, die vrijdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul aankwam, verwachtte vorige week nog dat de raad, bestaande uit verschillende partijen en groeperingen, vandaag de regering van Rabbani zou kunnen vervangen.

NRC,

Pakistan wordt beschuldigd van steun aan het door islamitische studenten opgerichte Talibanleger dat vorige maand de Afghaanse hoofdstad Kabul veroverde.

De Standaard,

In en rond de Afghaanse hoofdstad Kabul woedden vandaag voor de derde achtereenvolgende dag zware gevechten, waarbij al tientallen doden zijn gevallen.

Meppeler Courant,

  • het Afghaanse berggebied
  • het Afghaanse hooggebergte
  • de Afghaanse laagvlakte
  • de Afghaanse steppen

Geoloog John Schroder van de universiteit van Nebraska heeft de Amerikanen geadviseerd over de mogelijkheden Bin Laden te vinden. Hij is een kenner van het Afghaanse berggebied en hij is positief over de geurmeter die bij de uitgangen of bij kloven boven een tunnelcomplex metingen kan verrichten.

Gazet van Antwerpen,

Pas als het gevecht op de Krim, in het oerwoud van Birma, op de Atlantische oceaan, in de puinhopen van Londen, op een rivier in China, bij Verdun, achter de dijken van Walcheren, in Noord-Afrika of op de Afghaanse steppen in volle gang is richt zij haar aandacht op het meegebrachte dier om via zijn zintuigen op de vreemdste plekken aan de strijd deel te nemen.

NRC,

"Wanneer je de schutters weet te lokaliseren duurt het even voor je het kanon op een raam hebt gericht", legt Meerdink uit. "Als je daar overigens al op kan mikken", vult Bongers aan, "want die kanonnen hebben een maximale elevatie [...], en wanneer ze vlak voor een gebouw staan opgesteld, krijgen ze de bovenste verdiepingen niet eens in het vizier". Die les had het Sovjet-leger ook al in het Afghaanse hooggebergte geleerd, na de invasie van december 1979.

NRC,

Overdag stuift vanuit de Afghaanse laagvlakte een rode zandwind door de straten van het stadje, waar het leven met al zijn ezel- en dadelromantiek ogenschijnlijk zijn normale loop heeft.

De Telegraaf,

  • Afghaanse kledij
  • Afghaanse kleding
  • een Afghaanse broek
  • een Afghaanse jurk
  • een Afghaans mutsje

Ze droeg de smaragdgroene Afghaanse jurk en in haar hand hield ze een rond koffertje dat niet goed gesloten was.

Gevallen vrouwen, Laurie Langenbach,

Ik wipte aan bij de bazaar en was al gauw voorzien van een lichte katoenen Afghaanse broek: je van het voor een nonchalante man van de wereld.

Jihad, Tom Carew,

Naast de berijders, twee mannen met Afghaanse mutsjes, stond het paard, het hoofd met de zwarte oogkleppen gebogen.

De gelukkige, Mensje van Keulen,

Na een poosje kwam er een klein groepje baardige Mujahideen aan, aangevoerd door een kleine man gekleed in traditionele Afghaanse kledij, een brede geweven gordel, waarin een pistool was gestoken en met een Kalashnikov over zijn schouder.

Jihad, Tom Carew,

Het plan was dat ik mij, gestoken in Afghaanse kleding, zou aansluiten bij een groep Mujahideen, die de volgende morgen de grens over zou gaan.

Jihad, Tom Carew,

  • de Afghaanse koning

Zo is de groen-paarse mantel van de Pasjtoen-leider van Oezbeekse makelij, zijn astrakan muts Toerkmeens en komen zijn pakken (met één rij knopen en daaronder een T-shirt) uit Italië, het land waar de Afghaanse koning Zahir Shah in ballingschap leeft.

De Telegraaf,

Dit militaire ingrijpen moest leiden tot de omverwerping van het Taliban-regime en het installeren van een overgangsregering, mogelijk geleid door de Afghaanse koning Zahir Shah.

http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

  • een Afghaanse krijgsheer
  • de Afghaanse leider
  • Afghaanse krijgsheren
  • Afghaanse leiders
  • Afghaanse machthebbers

De Afghaanse krijgsheer Dostum en voormalig president Rabbani hebben beiden hun onvrede geuit over de toekomstige interim-regering, maar gaan niet zover hun medewerking aan het akkoord van Bonn in te trekken.

Algemeen Dagblad,

Zeker nu de verwachte Amerikaanse aanvallen op de Afghaanse machthebbers, de Taliban, zijn begonnen, kunnen zowel transporten over de weg als door de lucht onmogelijk worden.

De Telegraaf,

De VS zeggen dat de Afghaanse machthebbers het aantal doden "overdrijven". De Amerikaanse minister van Defensie Rumsfeld noemde hen onlangs "aartsleugenaars". Maandag stelden de Taliban dat het aantal omgekomen burgers was gestegen tot duizend.

http://oud.refdag.nl/bui/011025bui24.html,

Dus toen Sir William en de Afghaanse leider de ingewikkelde details van de operatie begonnen door te lopen, die kennelijk niet in verband stonden met mijn taak, trok ik mij terug, zodat ik niet mee kon luisteren.

Jihad, Tom Carew,

Maar zoals de Afghaanse leider Mohammed Omar zegt: 'ze kunnen ons land vernietigen, maar nooit ons geloof'.

http://www.michsjol.demon.nl/artikelen/

De V-Raad sprak "diepe bezorgdheid" uit over de militaire confrontatie, riep op tot onmiddellijke stopzetting van de gevechten en vroeg alle Afghaanse leiders "af te zien van gebruik van geweld, hun meningsverschillen opzij te zetten, en een politieke dialoog te beginnen".

De Standaard,

Naar verluidt zouden rivaliserende Afghaanse leiders inmiddels bezig zijn met de opstelling van een lijst namen van figuren die een functie zouden kunnen bekleden in een voorlopig bestuur.

NRC,

Het wapengekletter van de Afghaanse krijgsheren drijft hen op de vlucht; na een moeizame tocht bereiken de Afghanen ons land, waar ze een asielaanvraag indienen.

http://www.uvv.be/uvv5/pub/pers/pers2003/010803.html,

  • het Afghaanse leger
  • Afghaanse militairen
  • Afghaanse soldaten
  • het Afghaanse regeringsleger
  • de Afghaanse regeringstroepen
  • Afghaanse troepen

Want volgens Ali Ahmad Jalali, een oud-kolonel van het Afghaanse leger die meevocht met de mujahedin, is het tunnel-netwerk in zijn land groter dan in Vietnam.

de Volkskrant,

Afghaanse troepen die terugkeerden van het strijdtoneel, schatten het aantal tegenstanders op zeker 3000 tot 5000.

Reformatorisch Dagblad,

Afghaanse troepen onder leiding van Amerikaanse militairen zetten zaterdag een groot offensief in tegen al-Qaidastrijders in het oosten van het land, maar moesten zich na hevige gevechten weer terugtrekken.

Reformatorisch Dagblad,

Het werd nacht en alles was rustig, behalve onze wachtposten, die elke dertig minuten of zo "Allah akhbar!" riepen, om zichzelf gerust te stellen dat alles in orde was. Op die manier verraadden ze natuurlijk onze positie, maar ik vermoed dat de Sovjets hetzelfde probleem hadden met hun Afghaanse soldaten.

Jihad, Tom Carew,

Afghaanse soldaten maken zich klaar om naar de frontlijn in de bergen rond de oostelijke steden Khost en Gardez te trekken.

De Morgen,

Een vader rouwt naast het lichaam van zijn zoontje dat werd gedood tijdens de strijd tussen het Afghaanse regeringsleger van president Burhanuddin Rabbani en de Shi'itische moslims van de Hezb-i-Wahdat-factie.

NRC,

Het offensief van de Afghaanse regeringstroepen tegen de strijders van de Taliban-militie in de hoofdstad Kaboel heeft woensdag voor de eerste keer sinds weken sukses opgeleverd.

De Standaard,

Het was geen grote stad, maar groot genoeg voor een fort. Daarin hielden 543 Britse burgers en soldaten zich schuil voor de opstandelingen, die werden gesteund door Afghaanse militairen.

NRC,

Ik kon me gewoon niet voorstellen dat dit het Afghaanse leger was: we hadden niemand in uniform gezien en zij hadden noch steun uit de lucht, noch de artillerie opgeroepen.

Jihad, Tom Carew,

  • de Afghaanse luchtvaartmaatschappij

Het Taliban-bewind in Afghanistan heeft vijf Afghaanse piloten in 2000 gedwongen een groep fundamentalisten op te leiden. Bij de opleiding zijn toestellen van het type Boeing 727 gebruikt. De Afghaanse luchtvaartmaatschappij Ariana heeft drie van zulke vliegtuigen.

http://www.rennes.be/reizen/afganistan.htm

  • de Afghaanse maatschappij
  • de Afghaanse samenleving

"De Afghaanse maatschappij is erg verschillend van de westerse", aldus Maulvi Wakil Ahmed, een van de leiders van de Taliban. "Wij werken aan de rechten van de vrouw in het kader van de Afghaanse samenleving en de islam." Vooral vrouwen die werkten, vinden dat de Taliban een loopje nemen met de voorschriften van de islam.

De Standaard,

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Afghanistan, de Tunesische voormalige minister van buitenlandse zaken Mahmoud Mestiri, verwacht dat er nog voor het einde van de ramadan - de islamitische vastenmaand die tot begin maart duurt - een akkoord zal worden bereikt tussen de verschillende facties. Daarbij zouden Rabbani en Hekmatyar hun overigens zeer beperkte macht moeten overdragen aan een raad met vertegenwoordigers uit alle lagen van de Afghaanse samenleving.

NRC,

"Wij werken aan de rechten van de vrouw in het kader van de Afghaanse samenleving en de islam."

De Standaard,

Omar moet duidelijk terrorisme afzweren en nadrukkelijk erkennen dat terrorisme de Afghaanse samenleving en het land heeft verwoest.

De Telegraaf,

Het Revolutionair Openbaar Ministerie werkte samen met de Afghaanse staatsveiligheidsdienst KhAD/WAD, die in alle gelederen van de Afghaanse samenleving was geïnfiltreerd.

http://www.minbuza.nl/default.asp?CMS_TCP=tcpPrintMinBuza2_ITEM=MBZ405537_NOCOOKIES=YES,

  • een Afghaanse man
  • een Afghaans jongetje
  • de Afghaanse vrouw
  • Afghaanse mannen
  • Afghaanse meisjes
  • Afghaanse vrouwen

Ik heb hier eens een Afghaanse man gehad die slachtoffer was geworden van marteling.

Nederlands Dagblad,

Zin uit recensie van de film Kandahar in Humo: 'Haar apocalyptische trip door de woestijn maakt meer dan ooit duidelijk dat de Afghaanse vrouw door de Taliban is gedegradeerd tot een wandelend stuk textiel, wat ons wanhopig deed verzuchten dat men in plaats van clusterbommen maar beter Kristien Hemmerechts boven Afghanistan zou droppen.'

Een jaar als (g)een ander, Kristien Hemmerechts,

De opmars van de Taliban is geen goed nieuws voor de Afghaanse vrouwen.

De Standaard,

De meeste Afghaanse vrouwen hadden echter elke vorm van sluier afgeworpen, terwijl de mannen wijn en allerverrukkelijkst Afghaans eten serveerden.

http://www.observant.unimaas.nl/default.asp?page=/jrg24/obs23/art10.htm

De golven leken nog hoger te worden. Het Afghaanse jongetje snikte van angst. Zijn moeder jammerde in dierlijke klanken die diep uit haar keel kwamen.

Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

Het Rode Kruis heeft sinds dinsdagavond op zijn hoofdzetel in Brussel in totaal 98 mensen - hoofdzakelijk Afghaanse mannen - opgevangen.

http://www.rodekruis-bh.be/nieuws030110.htm,

VOA claimt een bereik van 80 procent onder Afghaanse mannen (vrouwen konden niet worden ondervraagd).

NRC,

Ariana deelt beurzen uit aan talentvolle maar berooide Afghaanse meisjes die naar de heropende universiteit in Kabul willen.

http://www.observant.unimaas.nl/default.asp?page=/jrg24/obs23/art10.htm

  • het Afghaanse ministerie

Een elektromagnetische bom van de Amerikaanse strijdkrachten heeft naar alle waarschijnlijkheid vorige week de elektriciteitscentrale van de Afghaanse hoofdstad Kaboel platgelegd. Het Afghaanse ministerie van Defensie verloor in één klap zijn vermogen tot coördinatie.

De Telegraaf,

Het Afghaanse ministerie van Defensie liet weten dat gevechtsvliegtuigen minstens drie bombardementen uitvoerden op wat vermoedelijk een opleidingskamp was van de Taliban in Charasyab, 20 kilometer ten zuiden van Kaboel.

De Standaard,

  • de Afghaanse oorlog

Vier strijders, onder wie drie veteranen van de Afghaanse oorlog, verklaarden op de Saudische staatstelevisie dat zij in november in Riad een bomaanslag pleegden waarbij vijf Amerikanen en twee Indiërs omkwamen.

De Standaard,

Bin Laden heeft al in de jaren tachtig, tijdens de Afghaanse oorlog, zijn rijkdom gebruikt om islamitische extremistische groepen te financieren.

De Telegraaf,

Uit de getuigenissen blijkt dat het motief veelal wraak is en dat zowat alle partijen en milities die bij de Afghaanse oorlog betrokken waren, ook hieraan deel hebben.

De Morgen,

Het is ten slotte bekend dat extremisten, niet alleen islamitische, geld krijgen uit wat ogenschijnlijk liefdadigheidsfondsen zijn, ten bate van veteranen uit de Afghaanse oorlog bij voorbeeld.

NRC,

Meteen kreeg hij ook een juridische opsteker toen weer een andere rechter oordeelde dat de VS de 600 gevangenen uit de Afghaanse oorlog die vastzitten op de basis Guantánamo Bay, juridische bijstand mogen blijven ontzeggen.

http://www.trouw.nl/nieuwsenachtergronden/artikelen/1031635011203.html,

Toen het NIOD-rapport over de val van Srebrenica verscheen, gebruikte hij satellietfoto's om te laten zien hoe bergachtig het gebied rond de moslimenclave was. En tijdens de Afghaanse oorlog legde hij satellietfoto's van voor en na de bombardementen op de stad Kandahar over elkaar.

NOS Nieuws,

  • het Afghaanse persbureau

De Afghaanse president Rabbani nam zijn voormalige vijand Hekmatyar, leider van de factie Hezb-i-Islami, de eed af als premier, meldde het Afghaanse persbureau AIP.

De Standaard,

Milities van de Talibaan, een Afghaanse groepering die zich een islamitische studentenbeweging noemt, beheersen een stadsdeel in het oosten van de hoofdstad Kabul. Dat heeft het Afghaanse persbureau AIP gisteren gemeld.

NRC,

Behalve rond Gardez, in de provincie Pakhtia, werd zondag ook gevochten in de ten noorden van Pakhtia gelegen provincie Loghar. Dit meldde het Afghaanse persbureau Bakhtar. In de provincie Kunar, eveneens in het oosten van het land, zijn donderdag zeven stamoudsten gedood, zo meldde het Afghaane persbureau AIP zaterdag.

Reformatorisch Dagblad,

  • de Afghaanse politie
  • een Afghaanse politieagent
  • Afghaanse politieagenten

De Nederlanders willen ook in het donker gaan patrouilleren, maar de nieuw in het leven geroepen Afghaanse politie is nogal gesteld op haar nachtrust.

Haagsche Courant,

Een Afghaanse politieagent, geconfronteerd met zijn verleden in dit land waar mensenrechtenschendingen onder de diverse regimes aan de orde van de dag waren, krijgt op basis van dit beleid geen verblijfsvergunning.

http://www.xs4all.nl/~respub/artikelen/snuffelhtm/9sn.html

"Boro", zegt een enkele soldaat na een aantal minuten, maar de Afghaanse politieagenten blijken een veel effectiever methode te hebben.

Haagsche Courant,

  • de Afghaanse premier
  • de Afghaanse president
  • de Afghaanse minister

Tot verrassing van de aanwezigen onthulde de Afghaanse minister bovendien dat "vertegenwoordigers van zijn regime in Duitsland sleutelposten bij de vreemdelingendienst en douane hebben weten te verkrijgen, waardoor het voor de aanhangers van het Afghaanse regime makkelijker is om Europa binnen te komen".

De Telegraaf,

De nieuwe Afghaanse premier, Hamid Karzai, maakte gisteren zijn opwachting in de hoofdstad Kabul.

Algemeen Dagblad,

De troepen van de Afghaanse president, Burhanuddin Rabbani, hebben, naar gisteren bekend werd, hun controle over de strategische noordelijke stad Kunduz verloren.

NRC,

De troepen van de Afghaanse president Burhanuddin Rabbani hebben zich vanmorgen meester gemaakt van het vliegveld bij de hoofdstad Kabul.

NRC,

De Afghaanse president Burhanuddin Rabbani beschuldigt Pakistan van het verlenen van steun aan moslim-rebellen van de Taliban-militie.

De Standaard,

Het is vrijdagavond tien over half zeven, maar voor de hoogste ambtenaar breekt het weekeinde nog niet aan: sekretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali is op de 38ste verdieping nog druk aan het werk. Hij heeft de Afghaanse minister van Buitenlandse Zaken op bezoek.

De Standaard,

Op de grote donorconferentie die deze week in Tokio werd gehouden was iedereen gecharmeerd van de Afghaanse premier.

De Telegraaf,

De Afghaanse minister van volksgezondheid, de schriftgeleerde Mohammad Abbas Akhond, blijkt op 2 februari tijdens een geheim bezoek aan ons land, in een zalencentrum in Almere, een honderdtal hier wonende Afghanen te hebben voorgehouden dat "de heilige oorlog rond Afghanistan wordt uitgebreid".

De Telegraaf,

  • een Afghaanse strijder
  • een Afghaanse verzetsstrijder
  • Afghaanse rebellen
  • Afghaanse strijders

Bij de operatie in Aïn Defla zijn volgens Al-Hayat ook Afghaanse, Egyptische, Marokkaanse, Libische, Tunesische en Soedanese strijders gevangen genomen.

NRC,

Zoals een Afghaanse verzetsstrijder opmerkte toen de oorlog in dat land nog in volle gang was: "Wij hebben geleerd om gepantserde personeelsvoertuigen uit te schakelen door met een simpel geweer op de voorste wielen te schieten."

NRC,

In aanwezigheid van de Nederlandse EG-waarnemer C. Smulders werd eind mei de eerder in Zenica gevangen genomen Kroatische commandant Toticacute uitgewisseld tegen tien Turkse en één Afghaanse strijder.

NRC,

Steeds meer Arabische strijders komen Afghanistan binnen om de Taliban bij te staan in de oorlog. Ze worden op strategische posities geplaatst, zo melden westerse en Pakistaanse functionarissen en Afghaanse strijders die in Pakistan verblijven.

de Volkskrant,

Het inzetten van Afghaanse strijders van lokale krijgsheren pakte volledig verkeerd uit.

Apeldoornse Courant,

In 1987, twee jaar voor het einde van de sovjetbezetting van Afghanistan, stuurden de VS en de UK teams het land in om de Afghaanse rebellen, de muhajedin, te trainen.

Crisis four, Andy McNab,

Nota bene de VS leverden in de jaren tachtig aan de Afghaanse rebellen honderden Stinger-raketten, die van op de schouders makkelijk af te vuren waren vanuit grotten in de bergwand.

De Morgen,

Een klein legertje CIA- en Pentagon-specialisten hielp vanuit het naburige Pakistan de operaties van de Afghaanse rebellen leiden.

http://user.online.be/debrug/diabasis/b34elfsep.htm,

  • de Afghaanse regering

De VN willen het geld onder meer besteden aan het opbouwen van de infrastructuur, de landbouw en een politiemacht en het op gang helpen van de Afghaanse regering.

De Telegraaf,

Gevechtsvliegtuigen van de Afghaanse regering bombardeerden een belangrijk bolwerk van de Taliban-rebellen ten zuiden van de hoofdstad, Kaboel.

De Standaard,

De Afghaanse regering verzet zich tegen een Pakistaans plan om een weg van 880 kilometer door Afghanistan te herstellen.

De Standaard,

  • een Afghaanse stad
  • Afghaanse steden

Met zichtbare tegenzin is de eigenaar van een eethuisje in het stoffige centrum van Kandahar bezig zijn smoezelige keuken, die hij gewoon op straat had staan, naar de achterkant van het vervallen pand te verplaatsen. Dat doet hij op bevel van de nieuwe heren van de Afghaanse stad, de Talibaan.

NRC,

Door een explosie zijn woensdag in de Afghaanse stad Jalalabad circa veertig mensen gedood en 150 anderen gewond.

De Standaard,

Jeltsin gaf Kozyrev opdracht naar de Afghaanse stad Kandahar te reizen, waar de Afghaanse "taliban", islamitische opstandelingen, hun hoofdkwartier hebben.

De Standaard,

Russische vliegtuigen hebben op 13 april de Afghaanse stad Talogan gebombardeerd omdat zich daar een hoofdkwartier van verzetsstrijders zou bevinden.

NRC,

Duizenden Britse militairen hebben gisteren opdracht gekregen zich op korte termijn voor te bereiden op mogelijke dienst in Kaboel en andere Afghaanse steden die door de Taliban zijn opgegeven.

De Telegraaf,

  • Afghaanse trainingskampen

De VS reageerden met 79 kruisraketten, waarvan er 66 waren gericht op Afghaanse trainingskampen.

http://www.kijk.nl/artikel.jsp?art=339

Al-Qaeda's terreurindustrie heeft duizenden zeloten opgeleid in Afghaanse trainingskampen.

http://www.groene.nl/2004/0429/jb_terror.html,

Afghaanse trainingskampen leveren nu huurlingen voor elk conflict waarin de islam een rol speelt.

http://www.kijk.nl/artikel.jsp?art=339

Na de verdrijving van het Talibaanbewind in Afghanistan volgend op de aanslagen van 11 september in de VS zijn in de Afghaanse trainingskampen van Bin Ladens terreurnetwerk Al- Qaeda ruwe voorschriften gevonden voor de bouw van vuile bommen.

NRC,

  • het Afghaanse verzet

De MI-24's werden door de Russen in de jaren '80 lange tijd met groot succes ingezet tegen het Afghaanse verzet, zolang de Afghaanse guerrillero's niet over gesofisticeerde Amerikaanse luchtafweerraketten beschikten.

De Standaard,

Al in 1980, het jaar van oprichting, neemt Dokters van de Wereld contact op met het Afghaanse verzet dat met moeite op poten wordt gezet.

http://www.doktersvandewereld.org/rapport.php?rapport=afghanistan

Verscheidene beschuldigden, onder wie Sherif Hassan Ahmed, hadden in de jaren tachtig in Afghanistan gevochten naast het Afghaanse verzet tegen het indertijd door Moskou geschraagde bewind in Kabul.

NRC,

De Noordelijke Alliantie en de ex-koning van Afghanistan zijn overeengekomen een democratische regering te vormen die door alle lagen van het Afghaanse verzet wordt gesteund.

http://oud.refdag.nl/bui/011002bui08.html,

  • een Afghaanse zender

Amerika heeft de grootste Afghaanse zender, Radio Shariat met bommen platgegooid.

http://www.4en5mei.nl/01mei.html,

Volgens een particuliere Afghaanse zender in Pakistan namen de Taliban Charikar in, de hoofdstad van de provincie Parwan, ten noorden van Kabul.

De Standaard,

met eigennaam


( Ook gespeld als talibaan, mujahedeen, moedjahedien etc.)
  • de Afghaanse mujaheddin
  • de Afghaanse taliban

Jeltsin gaf Kozyrev opdracht naar de Afghaanse stad Kandahar te reizen, waar de Afghaanse "taliban", islamitische opstandelingen, hun hoofdkwartier hebben.

De Standaard,

Strijders van de Afghaanse Talibaan, een islamitische groepering die zich een 'studentenbeweging' noemt, rijden op een T-62 tank uit het voormalig hoofdkwartier van premier Hekmatyar.

NRC,

De vorming van een militair front tegen de Afghaanse Taliban ("religieuze studenten") laat zich reeds op het terrein voelen.

De Standaard,

De grootste gevolgen van Bhutto's afzetting zal allicht de Afghaanse Taliban ondervinden.

De Standaard,

Hij noemde ook Mohammed al-Masari, die in Londen woont, en Osama bin-Laden, de man die de Afghaanse Modjaheddin tijdens de oorlog betaalde en volgens het Amerikaans ministerie van Binnenlandse Zaken "een van de belangrijkste financiers van extremistische activiteiten is".

De Standaard,

Reagan sprak van 'freedom fighters', een erenaam die hij ook voor de Afghaanse mujahedeen gebruikte.

NRC,

Enkele scholen, die onder controle van de Afghaanse mujahedeen staan, richten zich vrijwel uitsluitend op militaire vaardigheden voor de strijd in Afghanistan.

NRC,

In de hoge bergpassen van het noordwestelijk grensgebied en de Hindu Kush, zagen de CIA en zijn westerse bondgenoten een gelegenheid het machtige Sovjetleger op de knieën te krijgen. Hun wapen: de islamitische guerrillastrijders van de Afghaanse Mujahedin.

Jihad, Tom Carew,

Peshawar had de actieve, doelbewuste sfeer van een grensstad - en dat is het natuurlijk ook - en puilde uit van de gewapende lieden: Pakistaanse soldaten, grenspolitie, gewapende stamleden en Afghaanse Mujahideen, die allemaal contact maakten met journalisten, filmploegen, hulpverleners en al de andere opgefokte oorlogstoeristen.

Jihad, Tom Carew,

De contraspionagedienst FSK beschuldigde in een eigen verklaring Doedajev ervan steun te zoeken bij "voormalige criminelen, terroristen van de Turkse extremistische organisatie Grijze Wolven, Afghaanse mujahideen en andere buitenlandse terroristische groepen."

NRC,

  • de Afghaanse Halve Rode Maan

Ook de Internationale Federatie van Rode-Kruis- en Rode-Halve-Maanverenigingen heeft een omvangrijk hulpprogramma. In de Afghanistan, Pakistan, Iran en Centraal-Azië helpt het Rode Kruis in 2002 drie miljoen mensen. Prioriteiten zijn de gezondheidszorg (klinieken, mobiele gezondheidsposten, gezondheidsvoorlichting, trainingsprogramma's), water en sanitatie, noodhulp zoals tenten en dekens voor onderdak en de capaciteitsopbouw van nationale verenigingen. De vereniging in Afghanistan, de Afghaanse Rode Halve Maan, heeft 1200 medewerkers en 8000 vrijwilligers verspreid door het land en is door deze lokale structuur in staat om ook in afgelegen gebieden te werken.

http://www.rodekruis.nl/htdocs/index.html

Deze kampen, waar zo'n 10.000 mensen verblijven, worden gerund door de Iraanse Rode Halve Maan. Het draagt financieel bij aan de wederopbouw van de 48 gezondheidsklinieken van de Afghaanse Rode Halve Maan, die deels beschadigd zijn. Het stuurt gedelegeerden naar de regio.

http://www.rodekruis.nl/htdocs/index.html

Zo coördineert een Nederlandse gedelegeerde het komende jaar namens de Federatie de ondersteuning aan de Afghaanse Rode Halve Maan, bijvoorbeeld bij het opzetten van trainingsprogramma's voor vrouwen en inentingsprogramma's.

http://www.rodekruis.nl/htdocs/index.html

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Afghaans 2.0

tot het Indo-Iraans en de Indo-Europese taalfamilie behorende taal die in Afghanistan gesproken en geschreven wordt; Dari (Perzisch); daarnaast ook, als niet-officiële taal: Pasjto

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Afghaans…

is een taal

      Algemene voorbeelden


      De eigenaar Saleh Rozbeh ontvangt er zijn gasten vol trots in zijn nieuwe zaak: Restaurant Maza, dat 'Eet Smakelijk' betekent in het Afghaans.

      http://www.ondernemersbelang.nl/maza_afghaans_specialiteiten_restaurantmaza_afghaans_specialiteiten_restaurant.ashx,

      Koen betekent kont in het Afghaans.

      http://www.grappige-feiten.nl/raarste-feiten/koen-betekent-kont-in-het-afghaans/,

      Nazanin beviel op Valentijnsdag van een meisje, Rana genaamd, dat in het Afghaans 'licht' betekent.

      http://www.bndestem.nl/regio/breda/dochtertje-rana-verlicht-lot-afghaans-gezin-in-chaam-1.294999,

      Leer in het Afghaans (Perzisch/Dari) je naam te schrijven.

      http://www.stichtingscan.com/afb/Leer%20in%20het%20Afghaans.pdf

      Leer in Afghaans (Perzisch/Dari/Pashto) de getallen te schrijven.

      http://www.stichtingscan.com/afb/Leer%20in%20het%20Afghaans.pdf

      Afghaans 3.0

      ( Gezegd van woorden, uitdrukkingen, betekenissen, zinnen e.d.)
      behorend tot het Afghaans, de taal die in Afghanistan gesproken en geschreven wordt; van het Afghaans; in het Afghaans

      Algemene voorbeelden


      De meeste soldaten hebben inmiddels twee Afghaanse woorden geleerd: 'dag' en 'wegwezen'. Vooral het laatste - 'boro' - komt goed van pas als sergeant Barry Bastiaanse in het politiebureau van district 8 een Afghaanse agent gaat ophalen die de troepen zal vergezellen op hun tocht.

      Haagsche Courant,

      Hij besloot zelfstandig verder te gaan, met de hulp van een klein groepje vrienden; sommigen kenden alleen Nederlands, anderen alleen Perzisch, een Afghaanse kende de Afghaanse betekenisafwijkingen en hij kende als enige beide talen.

      NRC,

      Voor mij staat de veiligheid van de burgerbevolking altijd voorop. Maar er is een Afghaanse uitdrukking: "Jullie beschouwen jullie bloed als bloed, en ons bloed als water."

      http://www.ekudos.nl/artikel/239450/amerikanen_vermoordden_irakezen_en_journalisten_,

      Ik begreep ook niks van de 'handigheid' om Afghaanse woorden en zinnen en betekenissen om te zetten in getallenreeksen. En die getallenreeksen vervolgens weer in het Engels of Nederlands te 'vertalen'. Lijkt me geen halvering van het noodzakelijke computergeheugen op te leveren. Integendeel, dat vergt juist een verdubbeling van het computergeheugen. Wie weet hier meer van?

      http://delezersvriend.wordpress.com/2012/05/04/rik-launspach-man-meisje-dood/,

      De verpleegkundigen op de afdeling hebben inmiddels hun heel eigen wijze van communiceren met de patiënten gevonden. De meeste verpleegkundigen spreken gewoon Nederlands doorspekt met wat Afghaanse woorden of zelfs met zelf verzonnen Afghaanse woorden. Zo gebruiken we hier de kreet: "Sjalli Sjalli" wat in het Afghaans niks betekent maar bij ons heeft het meerdere betekenissen van; "kom niet zeuren, tot hoe gaat het, of lekker weertje vandaag".

      http://militaireverpleegkunde-venvn.nl/php/dagboek.php,