CFO


CFO 1.0

(business, economie en financiën)

(Engels) chief financial officer; financieel directeur, vooral van een groot, meestal internationaal bedrijf

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een CFO…

is een directeur; is een persoon

  • [Rang of hiërarchische positie] is vaak, na de CEO (chief executive officer), de hoogstgeplaatste functionaris binnen een onderneming, een bedrijf
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gespecialiseerd in financiële zaken en geeft als financieel manager leiding aan een groot, meestal internationaal bedrijf

    Algemene voorbeelden


    Petri Hofsté (1961) was tot voor kort Chief Financial Officer (CFO) bij The Royal Bank of Scotland (RBS) NV. Daarvoor was ze bij de voormalige ABN Amro Bank NV werkzaam als directeur-generaal in de functie van deputy CFO.

    http://www.dnb.nl/nieuws-en-publicaties/nieuwsoverzicht-en-archief/nieuws-2010/dnb240819.jsp,

    Gerrit Zalm is bij DSB Bank benoemd tot Chief Financial Officer (CFO). Hij volgt hiermee Jaap van Dijk op die enige weken geleden heeft aangekondigd DSB Bank binnenkort te zullen verlaten.

    http://www.accountancynieuws.nl/actueel/vaktechniek/gerrit-zalm-benoemd-tot-interim-cfo-bij-dsb-bank.62502.lynkx?formId=268&PostedField%5Bkeyword%5D=iasb&PostedField%5BstartDate%5D=&refererId=&pageStart=401&PostedField%5BendDate%5D=&Confirmed=Zoeken,

    De Raad van Commissarissen van Martinair maakt bekend dat per 1 januari 2002 de heer A. (Aart) van Bochove (62) als President-Directeur (CEO) van Martinair terugtreedt. In die functie zal hij worden opgevolgd door de heer A. (Arie) Verberk, die na een loopbaan in wetenschap en public service de laatste zeven jaar werkzaam is geweest als Financieel Directeur (CFO) van Martinair.

    http://www.martinair.com/,

    Met ingang van 1 januari 2002 ziet de directie van Martinair er als volgt uit: Arie Verberk is President Directeur (CEO), Rob de Fluiter Balledux is Financieel Directeur (CFO), Marcel Versteeg is Operationeel Directeur (COO).

    http://www.martinair.com/,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de nieuwe CFO
    • een nieuwe CFO
    • de huidige CFO

    Saab heeft een nieuwe cfo. De Zweed Nils-Johan Andersson neemt de functie over van cfo Karl Lindstrom. Die was ad interim cfo bij de autofabrikant, die sinds de overname dochter is van het Nederlandse Spyker.

    http://www.controllersmagazine.nl/nieuws/4450/nieuwe-cfo-voor-saab.html,

    Per 1 april 2002, de aanvangsdatum van het boekjaar 2002, is de Raad weer op volle sterkte gebracht door de benoeming van de heer R. Ashton, de huidige CFO van de Argos Retail Group.

    http://www.wehkamp.nl/jaarverslag/wehkamp_A4_screen.pdf

    De positieve evolutie kwam er zopas met de goede resultaten van Adecco, een leider in de sector van de interimarbeid. Maar we staan amper op 25 procent van de koers van een jaar geleden [...]. Ondertussen is iedereen zich bewust van de formidabele opdracht waarvoor de heer Van Hemele, als CEO, en de heer Gonnissen, als de nieuwe CFO, zich geplaatst zien.

    http://www.vfb.be/artikels/3357.html,

    met eigennaam


    • CFO David Kodde
    • CFO Michiel Meurs

    In april stapte CFO David Kodde op en sinds een week zit directeur Peter Stuyts, verantwoordelijk voor het Konmarconcept, ziek thuis.

    NRC,

    Koninklijke Ahold nv voormalige topmannen CEO Cees van der Hoeven en CFO Michiel Meurs liggen met het bedrijf in de clinch over hun vertrekbonus.

    ANP,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • CEO en CFO
    • CEO, CFO, CAO

    De CEO en de CFO dienen bonussen, prestatiebeloning en winsten behaald op de verkoop van aandelen te retourneren wanneer de onderneming wordt verplicht de cijfers aan te passen wegens wangedrag.

    http://www.kintraco.nl/sarbanes%20oxley%20act%20samenvatting.htm,

    De Wet bepaalt dat een accountantskantoor geen controlewerkzaamheden mag verrichten voor een beursgenoteerde onderneming indien de CEO, controller, CFO, CAO of een andere persoon in een vergelijkbare positie minder dan een jaar voor de aanvang van de controlewerkzaamheden bij dat accountantskantoor in dienst was en bij de controle van die onderneming betrokken was.

    http://www.kintraco.nl/sarbanes%20oxley%20act%20samenvatting.htm,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    CFO 2.0

    (business, economie en financiën; (vooral) in België)

    Centraal Financieringsorgaan, Vlaamse organisatie die tot taak heeft de financiering van openbare instellingen te regelen en coördineren

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Het CFO…

    is een financiële instelling; is een organisatie

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft tot taak de financiering van Vlaamse openbare instellingen te regelen en coördineren

      Algemene voorbeelden


      Bij het beheer van de financiële middelen van de Vlaamse overheid wordt een onderscheid gemaakt tussen twee kassen: 1. de kas van de entiteiten die tot de rechtspersoon van de Vlaamse Gemeenschap behoren [...]; 2. de kas van het Centraal Financieringsorgaan (CFO), waartoe alle IVA's met rechtspersoonlijkheid en EVA's van publiekrechtelijke vorm aangesloten zijn. Beide kassen worden voor vijf jaar aan een kassier toegewezen.

      http://fin.vlaanderen.be/nlapps/docs/default.asp?id=132,

      Het centraal financieringsorgaan, afgekort CFO, werd opgericht bij decreet van 30 juni 1993. De IVA's met rechtspersoonlijkheid en de publiekrechterlijke EVA's sluiten aan bij het CFO, onder het lopende kassierscontract met KBC.

      http://62.166.205.122/verslagen/opmaak_jaarverslag_2007.pdf.,

      De doelstellingen van het CFO zijn: cash-pooling tussen de Vlaamse Openbare Instellingen (VOI's) en de hiermee gepaard gaande schaalvoordelen; betere financiële en commerciële dienstverlening aan de VOI's; het laten renderen van bestaande reserves; optimale doorstroming garanderen m.b.t. de doorstorting van dotaties; intresten doorspelen op de eigen ontvangsten van de VOI's.

      http://62.166.205.122/verslagen/opmaak_jaarverslag_2007.pdf.,

      Overeenkomstig het besluit tot invoering van het centraal kasbeheer voor de Vlaamse verzelfstandigde agentschappen, ontvangen of betalen de rechtspersonen aangesloten bij het Centraal Financieringsorgaan (CFO) jaarlijks een vergoeding 'goed financieel beheer': de CFO-vergoeding. Om deze CFO-vergoeding aan te passen met het oog op de optimalisering van de rentekost van de Vlaamse overheid en het verhogen van de transparantie van de berekening, wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit hierover.

      http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?pagename=nieuwsberichten/NB_KortBestek/Kortbestek&cid=1291545096083&lyt=1106745974281&themaid=1130299213453,

      Voor de financiering van de renovatie van het Omroepcentrum wordt door het Centraal Financieringsorgaan van de Vlaamse overheid een kredietlijn toegekend van jaarlijks 10 miljoen euro. In 2012 kan nog een laatste schijf van 6,5 miljoen euro worden opgenomen.

      http://www.gripvzw.be/nieuwsbrief/bijlagen/061222/beleidsbrieven/beleidsbrief_media.txt,

      Op 14 mei 2004 besliste de Vlaamse regering dat de NV Tunnel Liefkenshoek voor de financiering van de vervroegde betaling voor een maximaal bedrag van 30 miljoen euro en uiterlijk tot 31 december 2008 beroep kan doen op een kredietlijn bij het Centraal financieringsorgaan van de Vlaamse openbare instellingen (CFO).

      http://www.politics.be/persmededelingen/5888/,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      CFO 3.0

      (business, economie en financiën; (vooral) in Nederland; verouderend)

      Christelijke Federatie Overheidspersoneel, Nederlandse, bij het CNV (Christelijk Nationaal Vakverbond) aangesloten vakbond voor ambtenaren en werknemers in de sectoren zorg en welzijn, die in 1983 ontstond uit een fusie en in 2002 omgedoopt werd in CNV Publieke Zaak; nu ook vaak aangeduid als: CFO CNV of CFO-CNV
      Voluit geheten: Algemeen Christelijke Federatie van Bonden van Personeel werkzaam bij de Overheid en in de sectoren Gezondheidszorg en Maatschappelijk Werk, ook: CNV-bond voor Overheid, Gezondheid, Welzijn en Sociale Werkvoorziening.

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      De CFO…

      is een vakbond; is een organisatie

      • [Functie] dient de belangen van christelijke werknemers in de sectoren overheid, zorg en welzijn
      • [Ontstaan] ontstond in 1977 als fusiefederatie van de Algemene Rooms-Katholieke Ambtenarenvereniging (ARKA), de Nederlandse Christelijke Bond van Overheidspersoneel (NCBO) en het NCVVV (Nederlandse Christelijke Verbond Van Verpleegkundigen); de naam CFO werd per 1 januari 1983 ingevoerd
      • [Tijd] werd op 20 juni 2002 omgedoopt tot CNV Publieke Zaak
      • [Overtuiging of levensbeschouwing] is christelijk van origine

      Algemene voorbeelden


      AbvaKabo FNV is aangesloten bij de vakcentrale FNV, maar ook lid van de ACOP. Lid van ACOP is ook de Algemene Onderwijsbond. Een andere vakbond in de overheidssector is CNV Publieke Zaak (voorheen CFO) met ongeveer 120.000 leden. Deze vakbond is aangesloten bij het CNV, maar daarnaast lid van de CCOOP.

      http://www.bju.nl/fonds/tekst_2411.pdf

      Op maandag 25 maart 2002 is de CNV-bond CFO gestart met een uniek project op internet: 'Ethiek van de dagelijkse verpleging en verzorging'. De website www.zorgethiek.nl is op basis van de grote behoefte van werknemers in de zorg om over ethische vraagstukken op het werk te communiceren tot stand gekomen. Het project is een initiatief van de CFO-Beroepsgroep Verpleegkundigen en Verzorgenden.

      http://www.nieuwsbank.nl/inp/2002/03/25/K071.htm,

      De onderhandelingen over een cao Verpleging en Verzorging zijn al gaande, die voor de Thuiszorg beginnen eind van deze maand en die voor de Ziekenhuizen starten volgende maand. Daarin eisen de bonden opnieuw 4% meer loon, plus een ophoging met 2% van de eindejaarsuitkering. Zo moet in enkele jaren een volledige dertiende maand wordt opgebouwd. Alleen de CFO maximeert de eis op 4% en wil alleen extra salaris als de zorg hiervoor extra geld van het kabinet krijgt.

      http://www.pggm.nl/Over_PGGM/PGGM_in_het_nieuws/Vakbonden_belanden_in_pensioenspiraal.asp#1,

      In Leusden ondertekenden Jan Willem van de Pol namens de NPB en Janke Smit namens ABVAKABO FNV de éénjarige overeenkomst, samen met vertegenwoordigers van de ACP en de CFO.

      http://www.politiebond.nl/Bondsblad/bondsblad.html,

      De staking is alleen georganiseerd door de FNV-bond AbvaKabo, die 14.000 van de 85.000 werknemers in de sociale werkvoorziening organiseert. De CFO, de CNV-bond met 3500 leden in deze sector, vindt het nog te vroeg voor acties.

      Meppeler Courant,

      De CFO ziet goede mogelijkheden om onder gedwongen ontslagen uit te komen.

      Meppeler Courant,

      De vier leden bevinden zich bij de Vervoersbond, de bond voor ambtenaren en verpleegkundigen CFO en de Industrie- en Voedingsbond.

      NRC,

      "Verder onderhandelen heeft op dit moment weinig zin", zo hebben AkbvaKabo, CRP, CFO en CMHF gistermiddag in een gezamenlijk persbericht laten weten.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief ervoor


      • de ambtenarenbond CFO
      • de vakbond CFO
      • de vakorganisatie CFO

      De Nederlandse Beroepsvereniging Tolken Gebarentaal (NBTG) behartigt de belangen van tolken Gebarentaal in Nederland [...]. De NBTG is aangesloten bij de vakbond CFO.

      http://home.wxs.nl/~euroterp/nbtg/nbtg2.html,

      Het bestuur van de grootste CNV-bond, de ambtenarenbond CFO, heeft zich gisteren gedistantieerd van de uitleg die het CNV-bestuur aan het SER-advies geeft.

      NRC,

      De vakbond CFO wijst als eerste het plan van de universitaire werkgevers af om de ambtenarenstatus af te schaffen en in de nieuwe CAO over te stappen op het privaatrecht. De bond heeft daarvoor haar 1100 leden in het wetenschappelijk onderwijs geraadpleegd, die dat duidelijk niet zien zitten.

      http://www.ublad.uu.nl/WebObjects/UOL.woa/3/wa/Ublad/archief?id=1014627,

      Volgens globale berekeningen van de christelijke ambtenarenbond CFO betekent dat een verlies van ongeveer duizend banen extra. Klappen vallen met name op de Landbouwuniversiteit, verwacht de CFO.

      NRC,

      Bij de vakorganisatie CFO heeft hij een functie vervuld als lid van het landelijk groepsbestuur.

      Meppeler Courant,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • (de ambtenarenbonden, de bonden) AbvaKabo en CFO

      De Abvakabo en CFO willen 7 procent structurele loonsverhoging, verdeeld over dit jaar en volgend jaar.

      Sp!ts,

      De vakbonden, zoals AbvaKabo en CFO, leggen het akkoord positief aan hun leden voor.

      ANP,

      CDA, VVD en D66 reageerden toen afwijzend op de plannen. Deze fracties wilden deeltijdwerk wel bevorderen, maar niet dwingend opleggen. Ook de bonden voor overheidspersoneel AbvaKabo en CFO zagen niets in het plan.

      NRC,

      Er komt een onafhankelijk onderzoek naar geruchten over misstanden in de ambtelijke organisatie van de gemeente Maastricht. Daartoe heeft het college van B en W in overleg met de ambtenarenbonden AbvaKabo en CFO besloten.

      NRC,

      De onderhandelingen over een nieuwe cao in de sociale werkvoorziening (WSW, 85.000 werknemers) zijn maandagmiddag opnieuw vastgelopen. De werkgevers boden een procent loonsverhoging per 1 juni van dit jaar. De bonden eisen 2,5 procent. Staatssecretaris Wallage, die het overleg niet zelf leidde, krijgt 24 uur de tijd om met meer te komen. Zo niet, dan worden de beperkte acties in de WSW vanaf woensdag omgezet in acties voor onbeperkte tijd, zo lieten de bonden AbvaKabo en CFO weten.

      Meppeler Courant,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen