CIVD


CIVD 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

Commissie voor Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, commissie waarin de fractieleiders van de Tweede Kamer onder strikte geheimhouding informatie krijgen over de werkzaamheden van de geheime diensten AIVD en MIVD
Beter bekend onder de informele roepnaam en bijnaam 'de commissie stiekem'.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De CIVD…

is een commissie

  • [Functie] dient om controle te houden op de werkzaamheden van de geheime diensten AIVD en MIVD
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] vergadert in beslotenheid en onder geheimhouding
  • [Activiteit of handeling] vergadert over de werkzaamheden van de AIVD en MIVD en brengt daarvan verslag uit aan de Tweede Kamer

    Algemene voorbeelden


    Het Openbaar Ministerie vermoedt dat ten minste één fractievoorzitter geheime informatie heeft gelekt uit de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD). De Tweede Kamer moet de explosieve zaak nu verder onderzoeken, omdat het Openbaar Ministerie (OM) daartoe de bevoegdheid niet heeft.

    de Volkskrant,

    De CVID is al langer een heikel onderwerp. Volgens critici gebruiken inlichtingendiensten de commissie te vaak om informatie geheim te houden voor het publiek.

    de Volkskrant,

    De CIVD wordt gevormd door alle fractievoorzitters, de fractievoorzitter van de grootste partij is de voorzitter. De CIVD vergadert in beslotenheid omdat de inlichtingen die aan de commissie verstrekt zijn, geheim zijn. De leden van de CIVD zijn daar niet speciaal voor gescreend, omdat de leden van het parlement vanuit het oogpunt van de scheiding der machten, niet gescreend worden. Dit neemt niet weg dat ze gehouden zijn aan de wettelijke geheimhoudingsverplichting.

    https://www.aivd.nl/organisatie/werk-aivd/controleert-aivd/

    De Commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CIVD) heeft haar jaarverslag over 2014 naar de Eerste en Tweede Kamer gestuurd. Deze commissie houdt parlementair toezicht op het vertrouwelijke deel van het werk van de AIVD (en MIVD).

    https://www.aivd.nl/organisatie/werk-aivd/@3262/jaarverslag-civd/

    Over de inhoud van de vergaderingen van de CIVD kan, vanwege het staatsgeheime karakter, beperkt informatie worden gedeeld. Wel staat in het jaarverslag dat de commissie vorig jaar 18 keer bij elkaar is gekomen en staat er een korte toelichting op de onderwerpen die besproken zijn.

    https://www.aivd.nl/organisatie/werk-aivd/@3262/jaarverslag-civd/

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen