Caricom


Caricom 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

((vooral) in Suriname)

(Engels) Caribbean Community, letterlijk 'Caraïbische Gemeenschap', Caribische handelsorganisatie, waarbij sinds 1995 ook Suriname is aangesloten
Voluit: The Caribbean Community including the CARICOM Single Market and Economy.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De Caricom…

is een organisatie

  • [Functie] heeft tot doel de relaties van de aangesloten landen te bevorderen en een betere positie te verkrijgen op de internationale handelsmarkt
  • [Plaats] heeft zijn hoofdkwartier in Georgetown, de hoofdstad van Guyana
  • [Tijd] is opgericht in 1973

    Algemene voorbeelden


    Na het ter ziele gaan van de in 1968 opgerichte Caribbean Free Trade Association (Carifta) werd de Caribbean Community (Caricom), bij Verdrag van Chaguaramas in 1973, opgericht door Guyana, Barbados, Trinidad & Tobago en Jamaica. Enige tijd later traden de andere voormalige Engelse koloniën en Montserrat toe.

    https://www.cbvs.sr/nl/voorpagina/27-publicaties/publicaties-stafmedewerkers-cbvs/81-caribbean-single-market-economy,

    De Caribische landen, verenigd in de Caricom, gaan de krachten bundelen om bij hun vroegere kolonisatoren herstelbetalingen te eisen voor de schade aangericht in de slavernijperiode. Dat hebben de regeringsleiders van de 15 Caricom-landen eind vorige week tijdens een politieke top in Trinidad en Tobago afgesproken, aldus een verklaring van Caricom maandag.

    http://www.telegraaf.nl/buitenland/21715588/__Caricom_wil_geld_voor_slavernij__.html,

    Ondernemers moeten overal in het Caribisch Gebied volgens dezelfde regels en moderne procedures een bedrijf kunnen oprichten. De Caricom wil dit jarenlange doel snel invoeren. Hiertoe zijn nationale consultaties begonnen in diverse Caribische landen.

    http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2015/06/13/caricom-gaat-voor-standaard-bij-registratie-bedrijven/,

    De voorzitter van de Caribische Gemeenschap (Caricom) en premier van de Bahama's, Perry Christie, heeft David Granger gefeliciteerd met zijn uitverkiezing tot achtste president van Guyana.

    http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/29219,

    Suriname moet extra op zijn hoede zijn. Frankrijk heeft via zijn overzees gebied het geassocieerd lidmaatschap aangevraagd van de Caribische Gemeenschap, Caricom. Volgens Clifford Marica, ex-minister van Handel & Industrie, kan dit economische gevolgen hebben.

    http://www.waterkant.net/suriname/2015/01/28/suriname-opgepast-met-caricom-lidmaatschap-fransen/,

    Caricom, de Caribische handelsassociatie, zit op dit moment zonder secretaris-generaal. Edwin Carrington legde in december vorig jaar na achttien jaar het bijltje erbij neer. Suriname schoof Henry Mac Donald naar voren als kandidaat opvolger.

    http://www.parbode.com/parbode-interview/item/3213-suriname-hoort-bij-caricom,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen