Ceylonees


Ceylonees 1.0

(verouderend)

van Ceylon (Sri Lanka); uit Ceylon (Sri Lanka); in Ceylon (Sri Lanka); Sri Lankaans

Algemene voorbeelden


Nadat een Srilankaans (Ceylonees) gezant die was uitgezonden naar Asoka's hoofdstad, Pataliputra, het hedendaagse Patna, naar Sri Lanka terug was gekeerd met alle voorwerpen die voor een kroning noodzakelijk waren, werd Devanampiya-tissa als vazal-koning van Asoka gekroond met het uitdrukkelijk verzoek te regeren in de geest van Boeddha's Leer.

http://www.buddha-dharma.eu/Sri-Lanka-en-boeddhisme.html,

In het beantwoorden van de hoofdvraag – hoe de VOC in staat was om haar macht op haar Ceylonese bezitting te handhaven – wil ik een aantal verschillende aspecten betrekken in deelvragen.

http://alexandervanloon.nl/gswiki/index.php/Onderzoeksseminar_II_C,

De Ceylonese keuken.

http://www.iaf.nl/Users/janpoel/ceylon_keuken.html,

Een favoriet die me nog altijd in verrukking brengt is het onvertaalbare serendipity. Het is geïnspireerd door een Ceylonees sprookje en betekent zoveel als 'de gave om toevallig waardevolle ontdekkingen te doen'.

De Standaard,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Ceylonees 2.0

(verouderend)

iemand uit Ceylon, het huidige Sri Lanka

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een Ceylonees…

is een persoon

      Algemene voorbeelden


      In 1602 zet Joris van Spilbergen voet aan land op het machtige Eyland Ceylon. Hij raakt niet uitgeschreven over de overvloed aan kostbare gesteenten en heerlijke kaneel. Toch sluiten de Hollanders pas in 1638 een handelsverdrag met de koning van Kandy, die het binnenland beheerst. De samenwerking verloopt redelijk, tot de Ceylonezen in 1760 tegen de overheersers in opstand komen.

      https://www.vpro.nl/programmas/ovt/speel~POMS_VPRO_793915~ovt~.html,