Coroniaans


Coroniaans 1.0

((vooral) in Suriname)

van Coronie, een aan de kust gelegen district in het noordwesten van Suriname dat vooral bekend is om zijn kokospalmplantages; uit Coronie; in Coronie; van de Coronianen

Algemene voorbeelden


In een goed gevuld Letitia Vriesde Sportcentrum stelde The Brothers het thuisfront niet teleur. Het Coroniaans publiek dat vol spanning zat, kon echter pas in de tweede helft opgelucht ademen na een 0-0 ruststand.

http://www.coronie.nl/wordpress/?page_id=151,

Over ontwikkeling wordt nauwelijks gesproken want in plaats van een bevolkingstoename tonen bevolkingscijfers aan dat er sprake is van een negatieve geboorteaanwas. Klinkt raar, maar er verlaten meer bewoners hun Coroniaanse geboortegrond dan er Coroniaantjes ter wereld komen.

http://werkgroepcaraibischeletteren.nl/tag/steege-dick-ter/,

Het onderzoek 'Jongerenproblematiek in Coronie' van D. Essink geeft geen rooskleurig beeld van de Coroniaanse jeugd. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat jongeren zich vaak vervelen en hun talenten niet kunnen ontwikkelen, omdat er weinig recreatieve- en educatieve activiteiten in het district zijn.

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/23279,

Het gejuich en de muziek van de Coroniaanse brassband Cosu Rhythm werd pas een kwartier voor het einde luider, toen Maglon Gonsalves na een goede rush door het centrum van Excelsior met een kundig lob doelman Henk Vyent deed vissen; 1-0.

http://www.coronie.nl/wordpress/?page_id=151,

De twee Coroniaanse kandidaten van de Partij voor Integriteit Nationale Motivatie en Gelijke Kansen (PING) hebben niet voor zichzelf gestemd. Op het niveau van De Nationale Assemblee (DNA) heeft de partij nul stemmen gekregen in Coronie.

http://www.surinametimes.com/coroniaanse-kandidaten-ping-stemden-niet-op-zichzelf/,

Het onderhoud van de lozingen is zuiver een Coroniaans belang, daarom zou men particuliere eigenaren, eventueel met geactualiseerde regelgeving, moeten verplichten ten minste te tolereren dat op hun gronden kanalen, kreken en andere waterlopen worden uitgediept en verbreed in het algemeen Coroniaans belang.

http://coronie.eu/wordpress/2012/07/gebrek-aan-samenwerking-in-coronie/,

Als op z'n Coroniaans betekent recht toe recht aan, dan kan ik niet Coroniaanser zijn. Immers, bij het inlezen van de gepubliceerde stukken en mijn inbreng daarop heb ik niet anders willen doen dan: voorkomen dat betrokkenen zonder het te willen, opgaan in een circus van luchtfietserij.

http://www.network54.com/Forum/161996/thread/1078957857/2/Coronianen+in+Nederland,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • Coroniaanse boeren
  • Coroniaanse rijstboeren
  • Coroniaanse vissers

Johan Hooplot, voorzitter van de coöperatie van Coroniaanse boeren zegt dat zij voor de gek zijn gehouden door minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Nadat het startsein gegeven is voor de rijstteelt in Coronie, is het verloop niet naar te vredenheid geweest.

http://www.abcsuriname.com/nieuws/1-lokaal-nieuws/1856-coroniaanse-boeren-voor-de-gek-gehouden-zegt-hooplot,

Er zal opnieuw worden begonnen met grootschalige rijstteelt in Coronie. De Coöperatie van Coroniaanse boeren (CCB), onder leiding van Ewald Blankendal, heeft een ontmoeting gehad met Coroniaanse rijstboeren voor de officiële herstart. Een nog samen te stellen managementteam zal de werkzaamheden begeleiden en administreren.

http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/24525,

De Coroniaanse vissers lijden al een week verlies. Ze kunnen hun gevangen vis niet lang bewaren, daar ze geen beschikking hebben over ijs. Het kokosdistrict telt twee ijsmachines, die momenteel buiten werking zijn.

http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/beide-ijsmachines-coronie-defect/,

  • Coroniaanse gerechten
  • Coroniaanse producten

'Het logeergebouw moet ook winstgevend worden. We richten ons daarvoor op de keuken. Die moet subliem zijn. Het menu moet vooral bestaan uit Coroniaanse gerechten, bereid met Coroniaanse producten.'

http://obsession-magazine.nl/?p=23792,

  • de Coroniaanse kust

Wat met de verzilte gronden achter de Coroniaanse kust zal gebeuren nadat de zeedijk is aangelegd, is nog onduidelijk. Concrete plannen zijn er nog niet, zeggen de ministers Ganeshkoemar Kandhai (OW) en Rick van Ravenswaay (Plos) aan de Ware Tijd.

http://www.tyronevriesde.nl/artikelen/dam/nieuws004.php,

  • de Coroniaanse Volkspartij (CVP)

Na lang wikken en wegen hebben wij besloten om, in het belang van Coronie, een politieke partij op te richten. Deze partij, de Coroniaanse Volkspartij (CVP), zal ervoor zorgen dat alle beloften, die worden gedaan ook daadwerkelijk worden nagekomen. Daarom willen wij ons alleen bezighouden met zaken die uitvoerbaar zijn.

http://coronie.eu/wordpress/2014/03/de-coroniaanse-volkspartij/,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Coroniaans 2.0

((vooral) in Suriname)

taalvariëteit die in het Surinaamse district Coronie gesproken wordt; Coroniaans Sranan; Coroniaans Negerengels

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Coroniaans…

is een taal

  • [Plaats] wordt gesproken in het Surinaamse district Coronie

    Hoofdsemagram: taal


    Algemene voorbeelden


    Die mensen mochten me niet, omdat ik altijd kritisch was, ik twijfelde, ging allerlei problemen stellen: zou het Sranantongo als algemene taal kunnen, is het Nederlands niet beter? Dus toen ik in Holland zat zagen ze: hé, die kerel die zo twijfelde, die kerel is weggevlucht en nu is hij in Holland Sranantongo gaan schrijven! Hij is een bekeerling. Hij zal het waarschijnlijk wel niet zo goed kennen. Maar ik ben van Coronie, dus ik kende het Sranantongo wel, ja. Maar dat was meer het Coroniaans.

    http://www.dbnl.org/tekst/_gid001199201_01/_gid001199201_01_0052.php,

    Het Sranan is volgens jou geen taal maar een dialect en het heeft geen grammatica. Wil je ons dan uitleggen van welke taal het Sranan een dialect is? Van het Coroniaans, Saramacaans of het Paraans misschien?

    http://www.waterkant.net/suriname/2014/12/13/video-herinvoering-van-het-sranan-tongo-in-suriname/,