D-day


D-day 1.0

(cultuur en samenleving; geschiedenis; feesten, herdenkingen en evenementen; oorlogvoering en defensie)

codenaam voor de dag waarop de geallieerden tijdens de Tweede Wereldoorlog de invasie inzetten in Normandië, te weten 6 juni 1944; ook: dag waarop men deze gebeurtenis herdenkt; 6 juni 1944 als gedenkdag

Semagram (extra betekenisinformatie)


D-day…

is een dag

  • [Frequentie] wordt jaarlijks herdacht
  • [Tijd] is 6 juni 1944
  • [Onstoffelijke inhoud] is de dag waarop de geallieerden Normandië binnenvielen
  • [Belang] is van beslissende betekenis geweest voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog

Algemene voorbeelden


Pas op 21 augustus was de slag om Normandië beslist. Toch waren de geallieerden aan het eind van D-day opgelucht. Het belangrijkste was dat ze voet aan wal hadden gekregen. Daarom is D-day wel degelijk het begin van de bevrijding van West-Europa geworden.

http://nos.nl/artikel/657561-dday-wat-je-moet-weten.html,

Op verschillende plekken langs de kust van Normandië is vandaag stilgestaan bij de geallieerde invasie op D-day, 6 juni 1944, nu precies 70 jaar geleden. Negentien wereldleiders, tal van hoogwaardigheidsbekleders en meer dan duizend veteranen woonden de herdenkingen bij op de stranden waar in 1944 150.000 Amerikaanse, Britse, Poolse en Canadese soldaten aan land kwamen om een eind te maken aan de nazi-overheersing.

http://nos.nl/artikel/657817-wereld-herdenkt-helden-dday.html,

In het dagelijks gebruik is D-day [...] 6 juni 1944, de eerste dag van de Slag om Normandië (operatie-Overlord), en het begin van de bevrijding van West-Europa.

http://www.nrc.nl/nieuws/2014/06/06/10-dingen-over-d-day-die-je-misschien-niet-wist/,

Toch was D-day een succes: het werd hét keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden leden zware verliezen, maar dank zij meteorologische expertise kwam het eind van het Derde Rijk snel dichterbij.

http://www.keesfloor.nl/artikelen/vk/dday/,

Onder de eerste 'Duitsers' die tijdens D-day in Normandië gevangen werden genomen, bevond zich een groep Koreanen.

Oeps!, Patrick Arink,

"E-day, de dag waarop de chartale euro daadwerkelijk wordt ingevoerd, slaat natuurlijk op D-day, een van de grootste militaire operaties uit de wereldgeschiedenis. Dergelijke mythische allures zijn interessant, maar niet altijd voor het woordenboek."

Reformatorisch Dagblad,

De D-day bracht overal een grote opluchting te weeg. Nadat het nieuws ook Rusland had bereikt toonde Stalin een zekere vreugde. Hij noemde de invasie een van de belangrijkste gebeurtenissen in de militaire geschiedenis.

http://home.pi.be/~tthijs/wo2/page1.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • D-day beleven
  • D-day uitstellen
  • D-day voorzetten

Zo hartelijk en verbroederend als de meeste veteranen hun 50ste D-day beleefden, zo geserreerd ondergingen de twaalf staatshoofden hun aanwezigheid op deze zesde juni 1994.

NRC,

Eisenhower zat nu met de grote vraag of hij D-day moest voortzetten of uitstellen. Hij besloot op 6 juni dan maar van start te gaan omdat hij anders 14 dagen moest wachten.

http://home.pi.be/~tthijs/wo2/page1.html

in voorzetselgroep


  • op D-day

Adam kwam uit een familie van militairen, waar hij zich tegen verzette (zijn vader vocht mee op D-day in Normandië in 1944).

Bezeten van mij, Nicci French,

6.600 Amerikanen lieten het leven op D-day.

NRC,

  • de herdenking van D-day

Clinton die Italië bezoekt ter gelegenheid van de herdenking van D-day, verklaarde tijdens een persconferentie met Berlusconi "diep onder de indruk" te zijn van de garanties van Berlusconi voor democratisch bestuur in zijn land.

NRC,

Britse oorlogsveteranen hebben hun twist met de Britse regering gewonnen over de herdenking van D-day.

NRC,

Sinds de herdenking van D-day, in juni vorig jaar, hebben de vieringen het spoor van de geallieerde legers door Europa gevolgd.

NRC,

met telwoord ervoor


  • de 50ste D-day

Zo hartelijk en verbroederend als de meeste veteranen hun 50ste D-day beleefden, zo geserreerd ondergingen de twaalf staatshoofden hun aanwezigheid op deze zesde juni 1994.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


D-day 1.1

dag waarop een grote militaire operatie plaatsvindt
Meestal een generalisering van de betekenis 1.0, maar oorspronkelijk als geijkte, militaire term ook ten grondslag liggend aan de betekenis 1.0.

Betekenisbetrekking


generalisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


D-day…

is een dag

  • [Onstoffelijke inhoud] is de dag waarop een grote militaire operatie plaatsvindt

    Algemene voorbeelden


    Wat betekent D-day? Vaak wordt gedacht dat het staat voor Decision-Day, maar het is een term die militaire planners gebruiken voor de eerste dag van een operatie. De vierde dag is dan bijvoorbeeld D +4.

    http://nos.nl/artikel/657561-dday-wat-je-moet-weten.html,

    D-Day viel dus niet alleen op 6 juni 1944, maar bijvoorbeeld ook op 7 oktober 2001 toen de Amerikanen Afghanistan binnenvielen. Of op 12 september 1918 toen ze het plaatsje Saint-Mihiel binnenvielen in de Eerste Wereldoorlog – bij die slag zou de term D-Day voor het eerst gebruikt zijn. Dag twee van een operatie heet D+1, de derde D+2, et cetera. De 'D' in D-Day staat voor day.

    http://www.nrc.nl/nieuws/2014/06/06/10-dingen-over-d-day-die-je-misschien-niet-wist/,

    D-day 2.0

    dag die van cruciale betekenis voor iemand of iets; beslissende, zeer belangrijke dag waarop een ingrijpende gebeurtenis zal plaatsvinden

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een D-day…

    is een dag

    • [Belang] is van groot belang voor iemand; is van cruciale betekenis

      Algemene voorbeelden


      Bottelberghs heeft zich de voorbije jaren geprofileerd als "denker" over de openbare omroep. In 1991 mocht hij het ten dode opgeschreven TV2 nieuw leven inblazen. Hij organizeerde een startdag, de zogenaamde D-day, en maakte "interaktieve televisieprogramma's". Hij wilde van het tweede BRTN-net een "net voor de kenners" maken.

      De Standaard,

      Over naar de eigenlijke verhuizing. Als u zelf de klus wil klaren, moet u tijdig de nodige helpende handen verwittigen, zodat zij zich vrij kunnen maken voor D-day.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • komen
      • naderen

      Voor de extremistische Hutu's in Zaïre nadert D-day, aldus bronnen bij de Verenigde Naties in Zaïre.

      NRC,

      In Groot-Brittannië bestudeert de stylingfirma Lambie-Nairn de uitstraling van de zender. Trailers zoals de eieren met Jan Van Rompaey en de slogan recht uit het hart komen van over het Kanaal. "Er komt geen nieuwe D-day met een hele campagne. De ideeën van Lambie-Nairn introduceren we geleidelijk."

      De Standaard,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: voor

      • D-day zijn voor iemand, voor personen

      12 juni 1996 was D-day voor Els. Aan de examens van het derde jaar ontsnapte ze. Maar veel belangrijker was dat ze vanaf die dag niet meer dezelfde zou zijn. Els vertelt hoe ze uitkeek naar de operatie en hoe moeilijk de voorbije twee jaren waren geweest.

      De Standaard,

      Op dinsdag 21 november is het D-day voor Beatles-fans. Dan verschijnt de dubbel-cd The Beatles Anthology Volume 1 en begint Ka2 met de uitzending van de spraakmakende zesdelige Beatles-dokumentaire. Gisteren was het echter al D-day voor Beatles-producer George Martin. Hij gaf samen met Derek Taylor, de oud-persattaché van de popgroep, veertien perskonferenties aan evenveel landen om uitleg te verschaffen.

      De Standaard,

      in voorzetselgroep


      • zich voorbereiden op D-day

      Tijdens deze laatste zwangerschapsweken is ontspanning hetgeen je het meest nodig hebt. Je was bezig met het huis, je werk en met het voeden van de baby gedurende enkele maanden. Je bent moe omdat je buik weegt, je bloedcirculatie is niet in orde en je organen zijn gekneld. Wat meer is, je kan niet ademen zoals je wilt. Dus is het normaal dat je nu rust en je voorbereidt op D-day. Het is het moment om afscheid te nemen van je collega's en je naar je rustige thuisomgeving te begeven.

      http://www.babybelgie.com/reference/grossesse.htm

      Woordfamilie


      Overige woordfamilieleden