D.V.


D.V. 1.0

(Bijbels,(vooral) geschreven taal)

(Latijn) Deo volente, als God het wil; in het concrete gebruik: als alles verloopt zoals gepland; als er niets tussenkomt

Algemene voorbeelden


Deo Volente betekent 'indien God het wil'. Het is een Latijnse uitspraak naar aanleiding van de Bijbeltekst Jakobus 4:15. Jakobus 4 vers 13 t/m 15 handelt over de onzekerheid van het leven [...]. Daarom wordt vaak gezegd: 'Bij leven en welzijn' (b.l.e.w.), of aan de hand van de Bijbel: 'Deo Volente' (D.V.). De strekking is dat wij kunnen plannen om morgen te laden en overmorgen te varen, maar als ons (door Gods hand) een ongeval overkomt, dan loopt het totaal anders dan we verwacht hadden.

http://www.vaartvaria.nl/posities/deovolente-uitleg.html

In 'Levenswijs' van André Troost las ik nog een ander aardig stukje over vakantie – werk – vakantie. Lijkt me wel passend voordat ik – D.V. – eind augustus weer met m'n dagelijkse (vakantie)werk doorga.

http://www.overijssel.nl/bestuur/gedeputeerde-staten/piet-jansen/weblog/?weblog_mode=add_feedback_124462&BlgIdt=1775&showfeedback=true,

De letters D.V. (Deo Volente, 'zo God wil', of, in andere bewoordingen, 'als het gaat zoals gepland of zoals verwacht') werden vroeger – en soms ook heden ten dage – te pas en te onpas gebruikt, tot in overlijdensadvertenties toe.

http://www.overijssel.nl/bestuur/gedeputeerde-staten/piet-jansen/weblog/?weblog_mode=add_feedback_124462&BlgIdt=1775&showfeedback=true,

Jullie ook een gezegend jaar toegewenst en de trouwerij komt nu toch wel steeds dichterbij! Dit jaar gaan jullie D.V. trouwen!!!!!!

http://www.familie-h.nl/gastenboek.php,

De kerkenraad ontving een aankondiging van een verloving. Op D.V. zaterdag 12 november hopen Linette Klepper van de Hofdijksweg 16 en René Sperling van de Koolweg 22 te gaan verloven.

http://hervormdgoeree.pe-development.nl/zaaier2005/20051111.html,

De vrouwenvereniging "Bidt en Werkt" hoopt D.V. woensdag 16 november a.s. haar jaarlijkse verkoping te houden.

http://hervormdgoeree.pe-development.nl/zaaier2005/20051111.html,

Hoe oud is Larry, schat? zei de heer. Hoe oud is Larry? zei de dame. Larry wordt volgend jaar maart veertig, D.V.

Watt, Samuel Beckett,