DENK


DENK 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland)

Nederlandse politieke partij met een multiculturele signatuur, in 2015 opgericht om meer aandacht te vestigen op alle Nederlanders
De partijnaam is te beschouwen als de gebiedende wijs van het werkwoord denken, maar herinnert ook aan het Turkse woord voor gelijkwaardig.

Semagram (extra betekenisinformatie)


DENK…

is een politieke partij

  • [Geheel] behoort tot de politieke partijen van Nederland en heeft zetels in de Tweede Kamer
  • [Herkomst of oorsprong] is opgericht door Selҫuk Öztürk en Tunahan Kuzu, nadat zij de PvdA-fractie hadden verlaten
  • [Leeftijd] is opgericht op 9 februari 2015
  • [Overtuiging of levensbeschouwing] heeft een levensbeschouwing die berust op multiculturalisme; richt zich op respect op alle Nederlanders en dan in het bijzonder ook op de belangen van de nieuwe Nederlanders en streeft naar verdraagzaamheid en een sociale, lerende, duurzame en rechtvaardige samenleving
  • [Gezichtspunt of perspectief] bevindt zich links in het politieke spectrum; is vooruitstrevend en socialistisch

Algemene voorbeelden


DENK is een politieke partij, die zich richt op respect voor alle Nederlanders. De partij werd op 9 februari 2015 gepresenteerd. De partij is gevormd, nadat Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk de PvdA-fractie hadden verlaten. De partij streeft naar verdraagzaamheid en een sociale, lerende, duurzame en rechtvaardige samenleving.

https://www.parlement.com/id/vk2kbwbf1zty/denk

Sinds 13 november 2014 is er een nieuwe stroming in de Tweede Kamer vertegenwoordigd, namelijk het allochtonen-populisme. Deze stroming wordt onder andere gekenmerkt door het structureel goedpraten van misstanden in Turkije, het te pas en te onpas trekken van de racismekaart en het niet willen erkennen van de Armeense Genocide. Nog een quasi-sociaaldemocratisch sausje erover, et voilà. Nu het allochtonen-populisme wat duiding heeft gekregen is het goed om eens wat dieper op deze partij in te zoomen: DENK.

https://jalta.nl/binnenland/allochtonen-populisme-denk/,

Kuzu en Öztürk bereiken een groot publiek met hun filmpjes op internet en maken kans op drie zetels. Maar er is ook kritiek. Ze zouden horen bij de 'Lange Arm van Ankara'. En Kamervoorzitter Khadija Arib noemde hun knip- en plakwerk op internet 'een Kamerlid onwaardig'. Dat laten de leiders van DENK niet op zich zitten: 'Arib verloochent haar afkomst om haar positie vast te houden.'

https://www.vn.nl/kuzu-en-ozturk-van-denk-wij-zijn-niet-de-braafste-jongetjes-van-de-klas/,

Geert Wilders: 'Na 15 maart gaan we Nederland zuiveren', dat is een behoorlijk heftige uitspraak. Saillant detail echter; de PVV-leider heeft deze uitspraak nooit gedaan. Toch is beweging DENK in aanloop naar de verkiezingen van plan geweest om deze boodschap, onder de naam van de PVV, via Google AdWords te verspreiden. De lastercampagne is nooit gepubliceerd, maar een testversie kon wel met een muisklik live gezet worden. Deze feiten werden naar boven gebracht door het journalistieke radioprogramma De NieuwsBV.

https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2018/06/denk-wilde-namens-de-pvv-angstzaaien-met-nepnieuws,

Met de nepcampagne bouwt DENK verder aan haar twijfelachtige reputatie. In haar korte bestaan [...] blinkt de partij uit in gedoe. Tot ergernis van de Tweede Kamer plaatst de fractie regelmatig geknipte fragmenten van Kamerdebatten op haar website, zet kiezers op tegen Kamerleden van andere partijen van Turks en Marokkaanse komaf en gaat slordig om met subsidiegelden. [...]. DENK heeft in twee jaar aangetoond dat vertrouwen geen woord is dat bij de partij past. Het is dan ook een gotspe dat Azarkan in de jongste rel rond de nepcampagne zegt geen vertrouwen te hebben in journalisten, althans niet in die van BNNVARA.

https://www.rtlnieuws.nl/columns/column/4376731/de-twijfelachtige-reputatie-van-denk,

Hoewel de PVV, Denk, Partij voor de Dieren en 50Plus samen goed zijn voor zo'n 165 zetels, praat op dit moment alleen 50Plus in één gemeente serieus mee over deelname aan het college. Dit blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur. De vier partijen kunnen worden gezien als nieuwkomers tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. De PVV en de PvdD deden dit jaar in veel meer gemeenten mee dan in voorgaande jaren. Denk en 50Plus deden dit jaar voor het eerst mee.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2227185-pvv-denk-pvdd-en-50plus-165-zetels-en-maar-een-wethouder.html,

'DENK is een monster dat door de PvdA is gecreëerd'. Columnist Özcan Akyol vindt dat Tunahan Kuzu slachtofferschap cultiveert en mensen aanmoedigt zich af te zetten tegen het land én de gemeenschap waarin ze leven.

https://revu.nl/columns/pvda-heeft-het-monster-denk-gecreeerd,

In de Tweede Kamer vond gisteren een debat plaats over zogenoemde 'haatimams' in Nederland. En dat leidde tot een aanvaring tussen Arno Rutte van de VVD en Farid Azarkan van DENK. Rutte richtte zijn pijlen op Azarkan die zich op zijn beurt afvroeg waarom de VVD of anderen in de Kamer stil waren toen een andere haatprediker, Geert Wilders, zijn haat zaaide. 'Toen hoorde ik niemand er over. Ook hoor ik u nooit over de veiligheid van moskeeën en een groep mensen' aldus Azarkan die de VVD'er verweet boter op zijn kop te hebben en selectief verontwaardigd te zijn.

https://www.maghreb.nl/2018/04/04/azarkandenk-zet-ruttevvd-op-zijn-plek-in-debat-haatimams/,

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD) hoort zijn werk in de Tweede Kamer te doen en niet elders. Dat vindt Tweede Kamerlid Jan Paternotte (D66). Paternotte haalde in het Algemeen Dagblad (AD) flink uit, nadat de FvD-leider opnieuw verstek had laten gaan bij een debat. 'In de Tweede Kamer zitten meerdere kleinere partijen, zoals DENK en de SGP. Zij doen allemaal hun best om zoveel mogelijk begrotingen af te lopen', zei Paternotte tegen de krant. 'Daar heb ik respect voor. Maar daar rechts achterin zien we een ondraaglijke leegte op de stoel van Thierry Baudet. Dat verbaast me.'

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/thierry-baudet-onder-vuur-hij-was-weer-niet-bij-een-debat/,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen