EBA/eba


eba 1.0

((vooral) in België)

eenmansvennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Algemene voorbeelden


De E.B.A. is een rechtspersoon waarbij de eigenaar ervan zich slechts verbindt tot nakoming van zijn inbreng (art. 1, § 1, eerste lid, en art. 1, § 2). Hiermee is dan tot uitdrukking gebracht dat het toegelaten wordt dat een individu een vermogenssplitsing doorvoert door een deel van zijn vermogen af te zonderen in een E.B.A.

https://rw.be/archief/4923/pdf,

EBA 2.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën; neologisme)

(Engels) European Banking Authority, Europese Banken Autoriteit, organisatie die namens de EU toezicht houdt op de banken van de EU-lidstaten en een koepelorganisatie vormt voor de nationale toezichthouders op de banken
Opgericht in 2010 en sinds 2011 operationeel als opvolger van het Committee of European Banking Supervisors (CEBS).

Semagram (extra betekenisinformatie)


De EBA…

is een organisatie

  • [Functie] fungeert als toezichthouder van de banken in de EU-lidstaten

    Algemene voorbeelden


    De Europese Bankenautoriteit (EBA) is belast met het toezicht op de banken in de Europese Unie. Zij is een van de financiële toezichthouders die in 2010 zijn ingesteld naar aanleiding van de economische crisis als gevolg van grote begrotingstekorten van een aantal EU-lidstaten.

    http://www.europa-nu.nl/id/vikfevwjqtsc/europese_bankenautoriteit_eba

    De belangrijkste klus van de Europese Banken Autoriteit EBA is dit jaar het voor de tweede keer pan-Europees testen van de stress die de belangrijkste banken aan kunnen.

    de Volkskrant,

    De EBA is opgericht in november 2010 en is per 1 januari 2011 operationeel geworden. De EBA is gevestigd in Londen. De autoriteit is bevoegd om nationale instellingen besluiten op te leggen als zij niet voldoen aan haar aanbevelingen. Zij vervangt het Comité van Europese bankentoezichthouders (Committee of European Banking Supervisors - CEBS).

    http://www.europa-nu.nl/id/vikfevwjqtsc/europese_bankenautoriteit_eba

    Andrea Enria was tussen 2004 en 2008 secretaris-generaal van de voorganger van de EBA, het Comité voor Europese Banktoezichthouders, CEBS.

    de Volkskrant,

    Eigenlijk zit elke burger in de EU onder de paraplu van de EBA, die het als zijn voornaamste taak ziet de klanten van de banken te beschermen.

    de Volkskrant,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2009
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal EBA
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 2009

    EBA 3.0

    (politiek en bestuur; business, economie en financiën)

    (Engels) Euro Banking Association, organisatie waarbij een groot aantal banken uit de EU-lidstaten is aangesloten en die tot doel heeft het betalingsverkeer binnen het eurogebied mogelijk te maken en zo soepel mogelijk te laten verlopen
    Opgericht in 1985 en oorspronkelijk ECU Banking Association (EBA) geheten.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    De EBA…

    is een organisatie

        Algemene voorbeelden


        De EBA heeft in samenwerking met de centrale banken en SWIFT middels Euro1 een betalingssysteem voor grensoverschrijdende Euro-transacties tussen banken opgezet.

        (onbekend)

        EBA heeft een aantal clearingsystemen ontwikkeld (EURO1, STEP1 en STEP2), die vervolgens zijn ondergebracht in EBA Clearing. Het STEP2-systeem verzorgt de clearing van pan-Europese bulk betalingen in euro's. Dit clearingsysteem is initieel opgezet voor de verwerking van XCT-betaalopdrachten (EU-regulated crossborder transfers) en later uitgebreid voor de verwerking van SEPA-transacties.

        http://www.enigma-payments.nl/en/publications/205-brv.html

        Een arrest van het Hof van Cassatie van 22 oktober 2003 voorziet dat "Elke financiële instelling die weet of had moeten weten dat het geld dat gedeponeerd werd of overgeschreven werd op de rekening van één van haar klanten voortkomt uit een fiscale overtreding, moet weigeren om dit geld te bewaren of te beheren, op straf van vervolging wegens helding." Dit arrest stelt alle fiscale fraude - zelfs minieme - op gelijke voet als alle transacties, zoals drugsverkeer, wapenhandel enz., wat hen verplicht om deze elementen aan te geven aan de C.F.I. ongeacht het bedrag (terwijl men er voordien van uitging dat deze mededeling beperkt was tot de grote criminaliteit en de georganiseerde fiscale fraude)! De EBA zal toelaten zich daar eventueel tegen te beschermen als deze sommen op een rekening ingeschreven worden.

        http://www.corporate.be/images/NewsNL/2004-Newsnl-1b-spec.pdf,

        EBA 4.0

        (sport en recreatie)

        (Engels) European Boxing Association, de Europese Boksbond, die aangesloten is bij de mondiale boksbond World Boxing Association (WBA)

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        De EBA…

        is een sportbond; is een organisatie

            Algemene voorbeelden


            Innocent Anyanwu is er in Hilversum niet in geslaagd de vacante Europese titel in het zwaarvedergewicht (EBA) te veroveren. De in Nigeria geboren bokser, die in 2009 een Nederlands paspoort bemachtigde, liep in de tiende ronde tegen de Portugees Antonio Joao Bento tegen een knock-out aan.

            http://nos.nl/artikel/157730-innocent-verliest-titelgevecht.html,

            Innocent, een voormalige asielzoeker, is in 22 profduels nog zonder nederlaag. Hij staat bij de Europese afdeling (EBA) van de World Boxing Association (WBA) als eerste officiële uitdager genoteerd voor een partij om de Europese titel in het zwaarvedergewicht.

            http://www.nu.nl/sport/2210107/voormalig-bokser-joval-wordt-coach.html,

            De supervisor wordt als vertegenwoordiger van de EBA geacht de president van de EBA te vervangen. Zijn taken zijn het assisteren van de lokale vertegenwoordigers bij het totstandkomen van de wedstrijd en het naleven van de regels en reglementen van de EBA. Hij heeft de bevoegdheid om die maatregelen te nemen die hij noodzakelijk acht ter bescherming van de EBA en de betrokken boksers.

            http://www.europeboxing.com/reglasholandes.htm

            Woordfamilie


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            EBA 5.0

            (neologisme)

            Everything But Arms, letterlijk 'Alles behalve wapens', naam van een door de EU in 2001 ingevoerde regel dat de minst ontwikkelde landen (MOL's) hun producten zonder invoerrechten te betalen binnen de EU op de markt kunnen brengen, met uitzondering van wapens en ammunitie

            Algemene voorbeelden


            In 2001 nam de Raad het "Everything But Arms"-initiatief (EBA, "Alles Behalve Wapens") aan, dat inhield dat producten van minst ontwikkelde landen (MOL's) vrij van invoerrechten naar de EU-markt konden worden geëxporteerd met uitzondering van wapens en ammunitie en zonder enige kwantitatieve beperkingen. De enige producten die gedurende een beperkte periode van dit initiatief werden uitgesloten waren bananen, suiker en rijst. Het EBA-initiatief is in de SAP-regeling opgenomen.

            http://circa.europa.eu/irc/opoce/fact_sheets/info/data/relations/general/article_7254_nl.htm,

            Een andere reden voor de niet al te negatieve ontvangst van Cotonou kan zijn dat Cotonou in ieder geval minder eenzijdig is dan een nieuw voorstel van de EU, namelijk het 'Everything but Arms'-voorstel (EbA) van Europees Commissaris voor Handel, Lamy.

            http://www.stelling.nl/trouble/zip/01-02-23-10.htm,

            Tegelijkertijd is de EU in overeenstemming met de WTO-regels met zijn EBA ('Everything But Arms') wereldwijd pionier sinds 2002 in het toekennen van niet-wederkerige vrijhandel aan alle 50 MOL-landen (Minst Ontwikkelde Landen). 39 van deze landen zijn ook lid van de ACP-groep.

            http://81.246.34.146/IVA/Iva.nsf/0/07D2A390CFABA3C0C1257379004917BD/$file/BT0740p35_36.pdf,

            Het EbA wordt niet op basis van gelijkwaardigheid uitonderhandeld en het voorstel zegt ook niets over de mogelijkheid dat landbouwprodukten (want daar gaat het bij de armste landen meestal om) geweigerd kunnen worden op grond van het niet voldoen aan kwaliteitseisen. Uiteraard dienen de armste landen hun markten wel overeenkomstig WTO-verdragen te openen voor westerse handel en investeringen, dit zal volgens de EU het vermogen van die landen om naar de EU te gaan exporteren versterken. Verder kan EbA er toe leiden dat deze landen tot op zekere hoogte belang krijgen bij het tot stand komen van een nieuwe ronde van de WTO waar dit voorstel bij zou kunnen worden ingebracht.

            http://www.stelling.nl/trouble/zip/01-02-23-10.htm,

            Woordfamilie


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


            Etymologie


            Aard herkomst leenwoord
            Vroegste datering 2000
            Periode opkomst vanaf 2001
            Brontaal Engels
            Vorm in brontaal EBA, waarschijnlijk een verkorting van EBA-initiative
            Betekenis in brontaal idem