ESRB


ESRB 1.0

(politiek en bestuur; business, economie en financiën; neologisme)

(Engels) European Systemic Risk Board, Europese Raad voor Systeemrisico, organisatie die onderdeel vormt van de Europese Centrale Bank (ECB) en belast is met het toezicht op het financiële systeem van de Europese Unie (EU) als geheel
Sinds 1 januari 2011 operationeel.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De ESRB…

is een organisatie

  • [Functie] fungeert als toezichthouder op het financiële systeem van de EU als geheel
  • [Gezag] is de meest gezaghebbende toezichthouder in de financiële sector, waaronder de EU-toezichthouders EBA, EIOPA en ESMA ressorteren

    Algemene voorbeelden


    Dat er een toezichthouder voor 'Het Hele Financiële Systeem' moest komen, was duidelijk. Meteen werd gekeken naar de Europese Centrale Bank (ECB). Die 'doet' immers de 'systeemmunt' de euro en heeft prijsstabiliteit in de eurozone als voornaamste doelstelling. Bij de ECB is daarom de Europese Raad voor Systeemrisico, de ESRB, ondergebracht.

    de Volkskrant,

    De primus inter pares onder de nieuwe toezichthouders is de European Systemic Risk Board (ESRB). De ESRB controleert of er risico's ontstaan door bijvoorbeeld een scherpe groei van de kredietverlening, de opkomst van nieuwe financiële producten of de verwevenheid van financiële instellingen over de landsgrenzen heen. Stuk voor stuk factoren die een beslissende rol speelden bij de kredietcrisis.

    http://www.fdselections.nl/pensioen/nieuws/fdartikel/news_id/2000868560/0default.aspx,

    De drie nieuwe Europese waakhonden vallen onder de ESRB en daar vallen weer de nationale toezichthouders onder. Dat zijn vaak centrale banken, die op hun beurt weer onder de ECB vallen.

    de Volkskrant,

    Qua doelstelling is de ESRB daarmee de evenknie van de Financial Stability Oversight Council (FSOC), die vorig jaar in de VS is opgericht. Voor de invulling van de zetels in het bestuur van de ESRB is echter gekozen voor een Europese oplossing: iedereen schuift aan.

    http://www.fdselections.nl/pensioen/nieuws/fdartikel/news_id/2000868560/0default.aspx,

    Als de ESRB vindt dat bepaalde EU-leden hun toezicht kunnen verbeteren, dan krijgen ze advies uit Frankfurt. Advies dat ze verplicht moeten uitvoeren.

    de Volkskrant,

    In Europa is in het verslagjaar gewerkt aan de oprichting van de European Systemic Risk Board (ESRB). Dat is nodig omdat de activiteiten van Europese financiële instellingen in veel gevallen grensoverschrijdend zijn en de risico's vanuit individuele landen in samenhang moeten worden gezien.

    http://www.jaarverslagdnb.nl/jaarverslag-2009/aDU1060_Internationale-beleidsinitiatieven-ter-versterking-stelsel.aspx,

    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2009
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal ESRB
    Betekenis in brontaal idem
    Datering in brontaal 2009

    ESRB 2.0

    afbeelding

    ( Publiek domein )

    (politiek en bestuur; business, economie en financiën)

    (Engels) Entertainment Software Rating Board, Amerikaanse organisatie die computerspellen en videospellen beoordeelt op hun geschiktheid voor bepaalde leeftijdcategorieën

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    De ESRB…

    is een organisatie

    • [Functie] heeft tot taak computerspellen en videospellen te beoordelen op hun geschiktheid voor bepaalde leeftijdcategorieën

      Algemene voorbeelden


      Bulletstorm gaat met een 17+ rating verkocht worden in Amerika. Dat heeft ESRB laten weten door de game een M voor Mature te geven. De Entertainment Software Ratings Board geeft aan alle software de rating, en heeft voor Bulletstorm op hun site een gepaste omschrijving gemaakt.

      http://www.ng-gamer.nl/game-nieuws/12882_bulletstorm-wordt-kleurrijk-beschreven-door-esrb/,

      Het ratingbureau ESRB heeft weer drie games beoordeeld en daar een rating aan gegeven. Hierdoor weten we dat er drie nieuwe PlayStation 1 klassiekers richting het PlayStation Network komen. Het gaat om Star Wars: Dark Forces en twee PlayStation 1 games uit de XS Junior League Sports Series, namelijk XS Airboat Racing and XS Jr. League Dodgeball.

      http://www.psfocus.nl/2_14831_0_Drie_PlayStation_1_klassiekers_krijgen_rating_van_ESRB.aspx,

      Wanneer de ESRB over een topper in spe informatie op het internet zet, kan je er op rekenen dat dit niet ongemerkt voorbij gaat. Vooral niet als het gaat om mature ratings voor een game als God of War 3.

      http://www.9lives.be/games/god-of-war-iii/nieuws/esrb-legt-god-of-war-3-seks-mini-game-uit,

      De Amerikaanse gameblog Destructoid heeft van de ESRB het dringende en dwingende verzoek gekregen om de launchtrailer van Ninja Gaiden II offline te halen.

      http://www.chief.be/blog/tag/ESRB,

      De ESRB stelt dat Manhunt 2 weliswaar illegaal gedownload kan worden met instructies hoe de wijzigingen aan het spel ongedaan kunnen worden gemaakt, maar Rockstar heeft volgens de organisatie volgens de richtlijnen gehandeld. Alle relevante content uit het spel was bij de ESRB aangemeld, en de hack is dermate ingrijpend dat Rockstar niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor het resulterende beeldmateriaal.

      http://tweakers.net/nieuws/50185/esrb-manhunt-hack-geen-aanleiding-voor-herkeuring.html,

      C|Net meldt dat de Entertainment Software Ratings Board (ESRB) in de Verenigde Staten een onderzoek is begonnen naar mogelijk verborgen expliciete seksuele handelingen die voorkomen in het computerspel 'Grand Theft Auto: San Andreas'.

      http://tweakers.net/nieuws/37990/esrb-onderzoekt-verborgen-seksspelletjes-in-gta.html,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen