EU-begroting


EU-begroting 1.0

(politiek en bestuur)

begroting van de EU, waaraan alle lidstaten volgens een vaste verdeelsleutel, gebaseerd op een percentage van het bruto binnenlands product (bbp), bijdragen, die jaarlijks wordt opgemaakt en onder de verantwoordelijkheid valt van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een EU-begroting…

is een begroting

  • [Bevoegdheid] valt onder de bevoegdheid van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie
  • [Organisatie en organisatiewijze] is opgesteld door en voor de EU

    Algemene voorbeelden


    Afgelopen december heeft het Europees Parlement de definitieve EU-begroting voor 2010 aangenomen. Deze bestaat uit € 141,4 miljard aan vastleggingskredieten en € 122,9 miljard aan betalingskredieten.

    http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/034-31028-161-06-24-905-20080605FCS31027-09-06-2008-2008/default_nl.htm,

    Het is nog onduidelijk op welke koers een post-paarse coalitie uiteindelijk precies zal uitkomen, maar het Europa-beleid van Den Haag lijkt in elk geval minder meegaand te worden dan onder de paarse kabinetten. Ook die zetten zich overigens al vaker schrap dan de Europese partners van Nederland gewend waren, vooral inzake de bijdrage aan de EU-begroting.

    NRC,

    De Ecofin is een formatie van de Raad van ministers van de Europese Unie en bestaat uit de ministers van Financiën en/of Economische Zaken van de EU lidstaten. In de Ecofin wordt het Europese financieel economisch beleid voorbereid. Dit beleid omvat het economische beleid, verbetering van de economische structuur van de lidstaten, samenwerking op fiscaal gebied, samenwerking ten aanzien van de werking van financiële markten, de EU-begroting en het toezicht daarop en financiële bijstand aan landen.

    http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_ITEM=6BE3FCA8984946B4908E22854C99C7E8X1X55381X11,

    Het is niet meer te verdedigen dat bijna de helft van de EU-begroting opgaat aan landbouw en daar weer eenvijfde van aan de rundvleesmarkt.

    http://www.europarl.eu.int/home/default_nl.htm,

    De al jaren oude eis van het Parlement om deze situatie van de facto niet-aansprakelijkheid te wijzigen - nationale parlementen hebben meestal niet de nodige expertise om de samenwerking onder Lomé te beoordelen - stuit meestal op de onverzettelijke weigering van die lidstaten die een groter deel van het hulpbudget zouden moeten betalen als de Lomé-verdeelsleutel zou worden aangepast aan de sleutel die gebruikt wordt voor de algemene bijdragen aan de EU-begroting.

    http://www.wereldwijd.be/archief/9903-023.htm,

    De EU-begroting bedraagt 1,2 procent van het gezamenlijk bbp van de EU-landen. In de toekomst kan dit oplopen tot 1,55 à 1,85 procent.

    De Standaard,

    D'Aubert, een conservatief [...], heeft onlangs een nieuw 'onderzoek' het licht laten zien. Zijn belangstelling ging ditmaal uit naar de 'mislukkingen van Brussel' zoals de ondertitel luidt. Zijn belangrijkste conclusie over de feilen van de Europese Gemeenschap luidt dat tien tot vijftien procent van de EU-begroting van 500 miljard francs (170 miljard gulden) 'verkeerd' wordt uitgegeven.

    NRC,

    Europees commissaris Christophersen (financiën) verraste de aanwezige staatshoofden en ministers in Essen met een voorstel om tussen 1995 en 1999 op de EU-begroting in totaal 1,2 miljard ecu (ongeveer 2,75 miljard gulden) extra uit te trekken voor 'Transeuropese netwerken'.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen