Elfstedenkoorts


Elfstedenkoorts 1.0

((vooral) in Nederland,schaatsen [buitensport],folklore [cultuur])

hevig gevoel van onrust en opwinding dat over Nederland komt wanneer een vorstperiode enkele dagen aanhoudt en het ijs goed genoeg dreigt te gaan worden voor het houden van een Elfstedentocht; Elfstedentochtkoorts

Semagram


Een Elfstedenkoorts…

is koorts

 • [Toepassingsgebied of bereik] betreft de mogelijke komst van een Elfstedentocht

  Hoofdsemagram: koorts


  Algemene voorbeelden


  De nieuwe voorzitter van de vereniging De Friesche Elf Steden, Henk Kroes, heeft nog geen last van de elfstedenkoorts. Het ijs van de route langs de elf steden is nog lang niet sterk genoeg voor een tocht met tienduizenden deelnemers.

  Meppeler Courant,

  Hij was vroeger geen slechte rijder geweest, zijn snelheid en zwier hadden de aandacht getrokken van een aantal aantrekkelijke meisjes. Hij had het te vroeg opgegeven. Wat zou hij graag nog eenmaal in zijn leven door de elfstedenkoorts worden bevangen! Dat hij die tocht nog eenmaal zou mogen zien!

  Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

  De weerkaarten van onze weerman Foppe Speenstra uit Griepstuveradiel geven aan dat we momenteel te maken hebben met een aanhoudende vorstperiode. En dat kan natuurlijk maar een ding betekenen: elfstedenkoorts!

  http://elfstedenkoorts.nl/,

  Aangevuurd door de heersende elfstedenkoorts had hij geen moment van de grote tocht willen missen en niettemin waren zijn ogen dichtgevallen.

  Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen