Elfstedenkriebels


Elfstedenkriebels 1.0

(sport en recreatie; cultuur en samenleving; (vooral) in Nederland)

gevoel van opwinding dat over Nederland komt wanneer het begint te vriezen en de hoop op het doorgaan van een Elfstedentocht en de deelname daaraan langzaam aangewakkerd wordt; Elfstedentochtkriebels

Semagram (extra betekenisinformatie)


De Elfstedenkriebels…

zijn kriebels; vormen een gevoel

      Hoofdsemagram: kriebel


      Algemene voorbeelden


      Het is natuurlijk verre van de weerman om iets te zeggen over de toestand van het ijs; dat is aan de rayonhoofden. Laat staan dat het aan hem is vandaag al een Elfstedentocht af te kondigen. Zelfs als hij het misschien zou kunnen, doet hij dat niet. "Natuurlijk niet, het 'ja' of het 'nee' is altijd aan de voorzitter van het bestuur, niet aan mij. Hoe ik er over denk? Optimistisch vind ik in dit geval een ingewikkeld woord, het hangt van meer af dan alleen het weer. Laat ik het zo zeggen: mijn elfstedenkriebels nemen verder toe."

      http://www.onweer-online.be/forum/topic/32109/berichtgeving-elfstedentocht-2012/335658/,

      In Nederland steken ze weer eens de kop op: Elfstedenkriebels. Er heerst enige opwinding omdat er mogelijk deze winter een Elfstedentocht komt. Het is niet uit te sluiten dat er binnenkort zelfs Elfstedenkoorts heerst; dan is de opwinding nog groter. Het verschijnsel is vergelijkbaar met de Ronde van Vlaanderen-koorts of Rondekoorts, waar veel Vlamingen elk jaar aan 'lijden'.

      TAALPOST@list.xs4all.nl,

      In samenstellingen als Elfstedenkriebels en Rondekoorts drukt het eerste deel uit wat de oorzaak is van de opwinding: er komt (misschien) een geliefde wedstrijd aan. Elfsteden- en Ronde- zijn verkortingen van de eigennamen van de wedstrijd, maar deze verkortingen fungeren zelf ook min of meer als eigennaam. Daarom is de hoofdletter wat ons betreft het duidelijkst, ook in samenstellingen als Elfstedenwinnaar en Rondekapel. Volgens de officiële spelling krijgen samenstellingen met elfsteden- geen hoofdletter, en ook bijvoorbeeld tourwinnaar ('winnaar van de Tour de France') niet. Maar in Elfstedentochtkriebels, Ronde van Vlaanderenkoorts en Tour de Francewinnaar zijn de hoofdletters in de officiële spelling weer wel juist.

      TAALPOST@list.xs4all.nl,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • de Elfstedenkriebels hebben
      • de Elfstedenkriebels krijgen
      • de Elfstedenkriebels voelen
      • ergens de Elfstedenkriebels van krijgen

      Hoe dan ook, half Holland heeft de Elfstedenkriebels en dus krijgt Friesland van Holland vragen over de tocht en verblijfsaccommodaties. Om die reden verschijnt de nieuwe vakantiegids, met 144 pagina's (!) de dikste aller tijden, met talrijke kaarten, ook de Elfstedenroute, ietsje vroeger: vrijdag 6 januari 2010.

      http://www.elfstedenroute.nl/elfstedennieuws/197-rode-gids-verschijnt-vrijdag-8-januari,

      Er stond ook een heuse koek en zopie tent om de pret compleet te maken. Je zou er de elfstedenkriebels van krijgen, maar als ik de voorspellingen voor morgen moet geloven zit dat er voorlopig niet in.

      http://jomela.punt.nl/content/2009/01/schaatsen,

      Tijdens het KPN NK Allround in Thialf steken schaatsfans, journalisten en schaatsers elkaar aan met de Elfstedenkoorts. Ook de Nederlands kampioene allround, Marrit Leenstra, voelt de Elfstedenkriebels, geeft ze toe.

      http://schaatsen.nl/nieuws/2012-02-05-elfstedenkoorts-krijgt-vat-op-leenstra,

      Het leek dan toch te gaan gebeuren, een ijskoude periode, het ijs vroor aan en iedereen kreeg de elfstedenkriebels. Helaas bleek de koude periode net niet lang genoeg aan te houden en was het ijs daardoor net niet dik genoeg.

      http://wezullendoorgaan.nl/,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • schaatskriebels en Elfstedenkriebels

      De Leeuw, wethouder voor het CDA in Helmond, is geboren en getogen in Sneek. Al een paar weken heeft ze last van schaats- en Elfstedenkriebels. "Ik ben aan het water opgegroeid en hou van watersporten. Als het even kan, zit ik op een zeilboot. Het mooie van schaatsen is dat je overgeleverd bent aan de natuur. En dat je het nooit naar je hand kunt zetten. Het is zoals het is, daar moet je het mee doen."

      http://www.ed.nl/regio/helmond/wethouder-de-leeuw-start-als-de-elfstedentocht-komt-1.1624326,