Hg


Hg 1.0

(chemie en mineralogie)

(Latijn-Grieks) Hydrargyrum, beter bekend als kwik, symbool van het scheikundig element kwik (met atoomnummer 80)
Vaak genoemd met andere chemische elementen en de symbolen daarvan.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hg…

is een symbool

  • [Functie] symboliseert het scheikundig element kwik (met atoomnummer 80)

    Algemene voorbeelden


    Kwik (soms ook wel kwikzilver genoemd) is een scheikundig element met symbool Hg (van het Griekse hydrargyrum) en atoomnummer 80. Het is een zilverwit overgangsmetaal dat als enige metaal ook bij kamertemperatuur vloeibaar is.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwik,

    De naam kwik is afgeleid van het Oudsaksische woord quik, dat "levend" of "levendig" betekende; het Engelse quicksilver betekent dan ook van oorsprong "levend(ig) zilver". Een vergelijkbare Latijnse naam is argentum vivum, maar de officiële Latijnse aanduiding is hydrargyrum (uit Grieks hydro-, "water", en argyros, "zilver"). Het symbool Hg dankt kwik dan ook aan deze Griekse naam.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwik,

    Onder de term zware metalen worden verstaan: de acht elementen die door de Derde Noordzeeconferentie als prioritair worden beschouwd: arseen (As), cadmium (cd), chroom (Cr), koper (Cu), kwik (Hg), nikkel (Ni), lood (Pb) en zink (Zn).

    http://viwc.lin.vlaanderen.be/wbpinfo.html

    Oxiden en organische stof hebben een variabele lading, die afhankelijk is van de pH en de chemische binding van bv. zware metaalionen (Cu, Pb, Zn, Cd, Hg) en oxyanionen zoals AsO4, SeO3, H4SiO4 en SO4.

    http://www.bodembreed.nl/

    Het chemisch element kwik (Hg), met een atoommassa van 200,59(2) u, bezit 7 stabiele isotopen: 196Hg, 198Hg, 199Hg, 200Hg, 201Hg, 202Hg en 204Hg, waarvan de voorlaatste het meest abundant is (ongeveer 29,9%). De 36 radio-isotopen zijn onstabiel en hebben een relatief korte halfwaardetijd (de meesten minder dan een seconde).

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Isotopen_van_kwik,

    Vaste verbindingen


    mm Hg

    1. ( gezondheid, geneeskunde en zorg)
      millimeter hydrargyum, d.w.z. millimeter kwik, eenheid van druk, vooral: eenheid die nog altijd wordt gebruikt om de bloeddruk te meten, hoewel tegenwoordig kwik daarvoor niet meer gebruikt wordt

      Synoniem: mmHg; torr

      Kwik werd vroeger ook gebruikt om de bloeddruk van patiënten te meten. Tegenwoordig wordt hiervoor elektronische apparatuur gebruikt, maar de eenheid van bloeddruk wordt nog steeds gegeven in mm Hg, oftewel hoeveel kwik de bloeddruk kan 'optillen'. Een bloeddruk van 120 mm Hg kan dus in een buisje 12 cm aan kwik opliften.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Kwik,

      mm Hg of mmHg (spreek uit millimeter kwik, millimeter kwikkolom of millimeter kwikdruk) of torr (naar Evangelista Torricelli) is een verouderde eenheid voor het aangeven van de mate van druk. De term kwikdruk met als eenheid cmHg werd in het verleden gebruikt voor het aantal centimeters kwikdruk. Voor de bloeddruk is dat nauwkeurig genoeg.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Mm_Hg,

      Er is sprake van verhoogde druk vanaf 21 mm Hg.

      http://www.astamedica.be/site/nl/download/glaucomanl.pdf

      Een dagelijkse inname van 5 gram n-3 mov's uit vis leidde bij hypertensieve patiënten tot verlaging van de systolische bloeddruk met gemiddeld 3,4 mm Hg en van de diastolische bloeddruk met gemiddeld 2,0 mm Hg.

      http://www.c3.nl/evv/ev.htm,

      Na 8 weken dieetvoeding was er een verschil in bloeddruk tussen de SagaSalt-gebruikers en de controlegroep ontstaan van gemiddeld 7,6 mm Hg-druk bij de (systolische) bovenbloeddruk en van 3,3 mm Hg bij de (diastolische) onderdruk.

      NRC,

      Rokers vormen 90% van alle longkankers. Eén sigaret verhoogt de bloeddruk 10 tot 20 mm Hg en vernietigt ongeveer 25 mg vitamine C in het lichaam.

      http://users.skynet.be/zoekheteensop/tabak.htm

      De normale oogdruk schommelt tussen 12 en 20 mm Hg.

      http://www.astamedica.be/site/nl/download/glaucomanl.pdf

      De druk die kan gemaakt worden door deze technieken is echter beperkt en de buis van Eustachius gaat "op slot" wanneer het drukverschil binnen en buiten het middenoor groter wordt dan 90-120 mm Hg.

      http://users.telenet.be/lode.stevens/cma/

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen