IFAB


IFAB 1.0

(voetbal; sport en recreatie)

(Engels) International Football Association Board, commissie die de internationale spelregels van de voetbalsport bepaalt

Semagram (extra betekenisinformatie)


De IFAB…

is een commissie; is een organisatie

  • [Leden] bestaat uit vertegenwoordigers van de FIFA en vertegenwoordigers van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland
  • [Tijd] kwam voor het eerst bijeen op 2 juni 1886
  • [Activiteit of handeling] bepaalt wat internationaal de spelregels van het voetbal zijn

    Algemene voorbeelden


    Van Basten vond een strafschop en een gele kaart voldoende straf [...]. Arbiter Vink toonde zowel op het veld als na afloop begrip voor de coach. Hij verwees daarbij naar de besluitvorming van de IFAB (International Football Association Board), waaraan hij zich domweg had te houden.

    de Volkskrant,

    Marco van Basten vindt het maar overdreven dat je voor één overtreding een strafschop tegen, een rode kaart én een schorsing kunt krijgen. De KNVB is het met hem eens. De UEFA zelfs ook, maar omdat de IFAB er eerder deze maand niet voor voelde om de drievoudige straf aan te passen, moet de trainer van Heerenveen het er voorlopig mee doen.

    Algemeen Dagblad,

    De IFAB heeft vijf leden. Vier zijn afkomstig uit de landen die zich als bakermat van het voetbal zien: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Sinds 1913 is de FIFA het vijfde lid.

    Algemeen Dagblad,

    Voetballers mogen vanaf 1 juni tijdens wedstrijden niet langer hun shirt omhoog doen om een slogan of boodschap te laten zien. Het International Football Association Board (IFAB), het orgaan dat de spelregels beheert, heeft dit bepaald. Het openlijk vertonen van een slogan is al langer verboden door de FIFA.

    http://www.waarmaarraar.nl/pages/re/84891/IFAB_staat_geen_slogans_en_boodschappen_meer_toe_op_shirts.html,

    De spelregelcommissie van de FIFA - de IFAB - verbood in maart 2007 de zogenoemde hijab. De bond gaf daarmee aan dat religieuze uitingen niet in de voetbalsport thuishoorden.

    http://www.demorgen.be/dm/nl/998/Voetbal/article/detail/1402591/2012/03/01/VN-steunt-pleidooi-voor-hoofddoek-in-vrouwenvoetbal.dhtml,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen