IKEA-roman


IKEA-roman 1.0

(sarcastisch, neologisme, letteren [boeken])

roman die geschreven is alsof het een bouwpakket is, en in die zin vergelijkbaar is met een IKEA-meubelstuk, omdat die bestaat uit een aantal losse elementen waarvan de samenhang niet altijd duidelijk is; onsamenhangende roman
Wordt vooral als spottende benaming gebruikt; soms ook om een genre aan te duiden.

Semagram


Een IKEA-roman…

is een roman

   Hoofdsemagram: roman


   Algemene voorbeelden


   Verder schrijft de jury in het juryrapport: "Een aanzienlijk aantal boeken begint met veel potentie, maar verliest gaandeweg het verhaal zijn frisheid, om ten slotte nog wat nadruppelend ten onder te gaan. Het deed de jury met regelmaat verlangen naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk." De benaming voor dit soort boeken is door de jury treffend gekozen: men spreekt over een 'IKEA-roman'.

   http://www.hpdetijd.nl/2013-05-06/de-ikea-roman-overwoekert-de-nederlandse-literatuur/,

   De jury heeft de shortlist maandag bekendgemaakt. De Libris Literatuur Prijs is een onderscheiding voor de beste Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar [...]. De jury hekelt in het rapport de vele ingezonden 'Ikea-romans', boeken die zijn geschreven als 'een bouwpakket bestaande uit een handvol personages, een groot geheim in het verleden, tegengestelde belangen en loyaliteiten, een verliefdheid hier of juist wroeging en verdriet over een verbroken relatie daar'. Dat deed de jury, met als voorzitter Clairy Polak, naar eigen zeggen verlangen 'naar een robuust, ouderwets, ambachtelijk meubelstuk'.

   Trouw,

   IKEA-roman. Het nieuwste scheldwoord van de crème de la crème van de literaire wereld. Een gruwel zou het zijn, zo'n roman die geschreven is volgens de principes van het Zweedse woonwarenhuis.

   http://jannekeheimweg.blogspot.nl/2013/06/je-bent-zelf-een-ikea-roman_21.html,

   Etymologie


   Aard herkomstinheems woord
   Vroegste datering2013