IPKO


IPKO 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) op de Caraïbische eilanden; (vooral) in Nederland; neologisme)

interparlementair koninkrijksoverleg, regelmatig plaatsvindend overleg tussen de parlementen van het Koninkrijk, te weten die van Nederland en de Caribische landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten; ook: bijeenkomst van het interparlementair koninkrijksoverleg
Van 2006 tot 2010 was de naam Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het IPKO…

is een overleg

  • [Functie] dient om de relaties tussen enerzijds Nederland en anderzijds Aruba, Curaçao en Sint Maarten te verbeteren en om gezamenlijk tot oplossingen voor problemen te komen
  • [Frequentie] vindt tweemaal per jaar plaats
  • [Betrokkene] wordt gevoerd door parlementariërs van Nederland en van Aruba, Curaçao en Sint Maarten

    Algemene voorbeelden


    Het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO), de overlegstructuur van de parlementen van de landen van het Koninkrijk, vindt in beginsel tweemaal per jaar plaats. In januari vindt het overleg in één van de Caribische landen van het Koninkrijk plaats, in juni wordt de bijeenkomst in de Eerste en Tweede Kamer in Den Haag georganiseerd. Tot 7 januari 2006 werd de bijeenkomst het Contactplan genoemd. Van 2006 tot 2010 was de naam van de bijeenkomst Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK).

    https://www.eerstekamer.nl/begrip/interparlementair

    Van dinsdag 6 januari tot en met vrijdag 9 januari 2015, is Aruba gastheer voor het Interparlementair Koninkrijksoverleg, kortweg IPKO.

    http://www.parlamento.aw/internet/nieuws_244/item/interparlementair-koninkrijksoverleg-ipko-6-9-januari-2015_7894.html,

    Het IPKO is bedoeld als instrument voor directe communicatie en persoonlijke ontmoetingen tussen de leden van de parlementen in het Koninkrijk. Het is de bedoeling via uitwisseling van informatie en standpunten en door persoonlijk overleg over tal van onderwerpen die de landen aangaan, tot meer onderling begrip te komen.

    https://www.eerstekamer.nl/begrip/interparlementair

    Tijdens het IPKO van januari 2015 is over een aantal punten besloten dat deze in beginsel geagendeerd zouden worden op het komende IPKO (zie afsprakenlijst, 33845, nr. 5). Het gaat hierbij om de volgende onderwerpen: − Terugkoppeling economische kansen in het Koninkrijk; − Terugkoppeling energie; − Terugkoppeling onderwijs; − Terugkoppeling integriteit van bestuur; − Terugkoppeling gezondheidszorg (conferentie); − Terugkoppeling jeugd en jongeren, inclusief kansarme jongeren; − Terugkoppeling discriminatie; − De gebruikmaking van artikelen 15 en 21 van het Reglement voor de Gouverneur door de Rijksministerraad en de screening van kandidaatministers met een gezamenlijk normstelsel.

    http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/details?id=2015A01471,

    Voorts is ten aanzien van het onderwerp 'geschillenregeling' onder meer besloten dat de regeringen direct na de komende Koninkrijksconferentie de stand van zaken met betrekking tot dit onderwerp aan de respectievelijke parlementen van het Koninkrijk doen toekomen, zodat dit in het eerstvolgende IPKO kan worden besproken.

    http://www.tweedekamer.nl/vergaderingen/commissievergaderingen/details?id=2015A01471,

    Op vrijdagmiddag 9 januari 2015 wordt het IPKO afgesloten met de ondertekening van de afsprakenlijst en een persconferentie.

    http://www.parlamento.aw/internet/nieuws_244/item/interparlementair-koninkrijksoverleg-ipko-6-9-januari-2015_7894.html,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2010