Ivriet


Ivriet 1.0

officiële taal van de staat Israël; modern Hebreeuws

Semagram (extra betekenisinformatie)


Het Ivriet…

is een taal

  • [Functie] wordt gebruikt in de staat Israël
  • [Tijd] wordt gebruikt sinds het begin van de twintigste eeuw
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is de officiële taal in Israël
  • [Betrokkene] is vooral in gebruik gekomen door toedoen van de hebraïcus Eliëzer Ben-Jehoeda (1858-1922), die als de grondlegger van het Ivriet wordt beschouwd.
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt wel onderscheiden van het Hebreeuws of klassiek Hebreeuws, ook wel Oudhebreeuws of Bijbels Hebreeuws genoemd

Hoofdsemagram: taal


Algemene voorbeelden


Philip sprak Nederlands met een exotisch accent. Aan het einde van zijn zinnen dansten zijn woorden in de richting van een vraagteken zoals Israëli's dat doen, alsof Ivriet een taal is die uitsluitend uit vragen bestaat.

God's gym, Leon de Winter,

Omdat duidelijk is dat de synagoge ook voor een ander soort doel gebruikt zal moeten worden dan uitsluitend als godsdienstruimte, wordt gedacht aan het oprichten van twee instituten. Het ene instituut zou een soort Institute of Jewish Studies moeten worden, waarin de Universiteit van Twente en de Hogeschool van Enschede zouden moeten participeren [...]. Zou dit instituut een academisch niveau krijgen, dan zal het Studiecentrum voor Oost-Nederland worden opgericht naar het voorbeeld van het Leidse Studiecentrum. Wat laagdrempeliger en dan met cursussen als: bijbelkennis Hebreeuws, Ivriet, Joodse genealogie, Talmoedcursussen, Siddoer-cursussen en nog enkele andere vakken.

http://www.nihs.nl/nihs/nieuws_pub/hakehilla/index.html,

Oud-Hebreeuws ofwel Bijbels Hebreeuws lijkt erg op Modern-Hebreeuws (voortaan aangeduid met Ivriet) maar zij verschillen meer dan op het eerste gezicht lijkt. Het grootste verschil is dat Ivriet een taal is van vaste vormen en concepten met eenduidige betekenissen. Het Hebreeuws daarentegen is een taal van gevoel en vloeiende concepten, d.w.z. er is een gelaagdheid aan betekenissen en verbanden tussen vormen.

http://dedodezeerollen.weebly.com/taal.html

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • Ivriet leren

Willy D. [...] zoekt een school of een instituut waar hij Ivriet, modern Hebreeuws, kan leren. Liefst in de omgeving van Kortrijk, Gent of Brugge.

De Standaard,

  • Ivriet schrijven

In vijf dagen komt u als beginner direct een eind: na afloop van de cursus kunt u een eenvoudige conversatie voeren en Ivriet schrijven.

https://www.crescas.nl/landing/cursus/qoz/Crash-Course-Ivriet/

  • Ivriet spreken

Karakteristiek voor Ben Yehuda's leven waren de voortdurende conflicten met zijn omgeving, nog verergerd doordat hij een moeilijk karakter had [...]. Vandaag de dag heeft bijna iedere Israëlische plaats een straat naar hem vernoemd, maar zijn grootste erfenis is wel dat miljoenen mensen in en buiten Israël nu vloeiend Ivriet spreken.

(onbekend) ,

Israëlische aannemers zien de Palestijnse arbeiders graag terugkeren naar de bouw omdat zij vakkundig zijn en harde werkers, en bovendien in vele gevallen Ivriet (Hebreeuws) spreken.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • het moderne Ivriet

Ook in Israël is het Jiddisch lang verontachtzaamd, als een ongeciviliseerd jargon dat met getto's en verdrukking werd geassocieerd, en dat met de vorming van het moderne Ivriet (Hebreeuws) als 'achterhaald' kon worden beschouwd.

NRC,

in voorzetselgroep


  • in het Ivriet
  • in Ivriet

Philip boog zich naar het nachtkastje naast het hoofdeinde van het bed en pakte de hoorn van de haak, toetste een kort nummer in. Aan de andere kant werd direct opgenomen en Philip zei iets in het Ivriet.

God's gym, Leon de Winter,

Philip sprak Nederlands met een exotisch accent [...]. Bepaalde klanken waren nasaal, maar zijn g was hard en grommend gebleven want de schrapende keel-g kwam ook in het Ivriet voor.

God's gym, Leon de Winter,

Met de multiraciale Israëlische samenleving is rekening gehouden door de vragen in Ivriet en Arabisch op te stellen en er een Engelse, Jiddische, Amarese, Russische, Romeense, Spaanse en Franse vertaling bij te leveren.

De Standaard,

met substantief ervoor


  • een cursus Ivriet
  • een stoomcursus Ivriet

In vijf dagen tijd kregen enkele tientallen mensen een intensieve cursus Ivriet.

https://jonet.nl/een-intensieve-cursus-ivriet-vergeet-je-niet/,

Aan het slot van het seizoen organiseert Crescas opnieuw deze populaire stoomcursus Ivriet.

https://www.crescas.nl/landing/cursus/qoz/Crash-Course-Ivriet/

met ander, nevengeschikt substantief


  • Ivriet en Arabisch

Met de multiraciale Israëlische samenleving is rekening gehouden door de vragen in Ivriet en Arabisch op te stellen en er een Engelse, Jiddische, Amarese, Russische, Romeense, Spaanse en Franse vertaling bij te leveren.

De Standaard,

  • (modern) Hebreeuws of Ivriet

Voor zover bekend verscheen er in het Nederlandse taalgebied niet eerder een boek over het leven van Eliezer ben Yehuda, de grondlegger van het modern Hebreeuws of Ivriet. Zijn leven biedt echter genoeg stof voor een boek, zo blijkt uit "Profetenmond" van Robert St. John.

https://www.digibron.nl/search/detail/0134b4483d24b7e9f2cb8c3e/liefde-voor-het-hebreeuws,

  • Jiddisch of Evriet

Terzijde is in dit verband interessant wat Jan Beerenhout - minderhedenspecialist van het eerste uur, tevens bekeerd tot de islam - laatst vertelde in een interview in Trouw over wat Judith Belinfante - directeur van het Joods Historisch Museum - hem had gezegd: "dat koning Willem I de joden een geweldige dienst bewees door te verbieden dat hun kerkdiensten in het Jiddisch of Ivriet gehouden werden".

NRC,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen