Jut en Jul


Jut en Jul 1.0

(pejoratief)

vreemd, enigszins belachelijk stelletje; apart stel; eigenaardig stel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jut en Jul…

zijn een stelletje

 • [Aantal of hoeveelheid] is een tweetal
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zijn vreemd en vaak ook enigszins belachelijk

  Algemene voorbeelden


  Twee hervormde menopauzetrutjes in de onvermijdelijke flodderjurk werden in NOVA opgevoerd en de sluwe cameraman had ze zo onelegant mogelijk gefilmd. Heerlijk. Een parochiehuiszaaltje in Zaltbommel en dan deze Jut en Jul. Helaas werd er niet bijverteld wat voor peut de dames waren. Ik gok op iets psychotisch.

  NRC,

  Voordat de musical Zzinderella in alle toonaarden losbarst, bezingen in een duet Jos Brink en Frank Sanders, gekleed in strak gesneden smokings, hun 25-jarige 'homogeen' samenzijn als dominee en danser of als Jut en Jul zoals ze zelf beweren, en iedereen is ook nog vrij om zelf zijn of haar visie wat dat betreft in te kleuren.

  Meppeler Courant,

  Opeens zien we het hele stel aankomen aan het eind van de straat [...]. Het was volle maan, dus we konden ze goed zien vanuit de schaduw [...]. Zoonlief liep in het midden, Jut en Jul ieder aan een kant, een gek gezicht. Maar wij zagen wat zij niet zagen, achter hen liep een man, op veilige afstand, dat wel, maar hij volgde de kluit dat was duidelijk.

  Een weekend in Oostende, Willem Brakman,

  Als we om half vier binnen rijden worden we begroet door Jut en Jul die de zaak bestieren. De goedkoopste camping tot nu toe, €8,50. We zien ook meteen dat er een was- en droogmachine is. De kleren beginnen wat te ruiken en omdat we op tijd zijn, kunnen ze mooi even gewassen worden. Voor zes euro kopen we muntjes om te wassen en te drogen. We vragen ook om waspoeder maar Jul heeft dit niet. Er volgt een korte discussie tussen Jut en Jul die ik niet kan volgen en het resultaat is dat we voor 0,50 een wasmiddelzakje krijgen.

  http://www.vanderveeke.net/fiets2012/29-07.htm,